Poceni kamin za dnevno sobo?!

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
ksz...

Iščem ideje kako pozidat kamin. Kje bi lahko naročil kakšen katalog v tiskani verziji, kjer so slike obzidanih kaminov..... iščem ideje... Obzidal si ga bom verjeno sam z siporeksom..

Ve kdo ?

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
jest še vedno kolebam..... po moje bo prej konec zime, preden se bom kaj odloču
smile-1.gif

http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/kaminska-pec-lokaterm-valvasor-crna
http://www.obi.de/decom/product/Wamsler_Kaminofen_Jupiter/7341191
http://www.baumax.com/at/Bauen...BOLI/p/23343252
http://www.e-kamini.si/index.p...w.html?___SID=U

help
grin1.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
karkoli od tega razen one iz obija

Ravno tega iz Obija imam jaz. Kupljen je bil za rešitev začasnega problema, obnesel pa se je odlično!
grin1.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Sicer pa, kamin kupuješ za x-let. Morda se stegni do dražjega, če ti izgleda lepše...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Evo jest gledam takele zadeve da ima konkretna 3 stekla, samo je ta spas od 4-6Keur. Zdej me zanima ali je kaksna konkurenca za kaksen bolj normalen denar. Koliko Kw sploh rabim gledat za cca 90m2 in stropi 2.5m to je okrogle 230m3 zraka, ceprav bi bil v dnevni ki je odprta na kuhinjo in hodnik, torej pol manj m3 pa vseeno bi bilo dobro da pride do spalnic nekaj toplote.
2127039-Untitled.png

Priponke

• 2127039-Untitled.png
    2127039-Untitled.png
    278 KB · Ogledi: 653

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz

Evo jest gledam takele zadeve da ima konkretna 3 stekla, samo je ta spas od 4-6Keur. Zdej me zanima ali je kaksna konkurenca za kaksen bolj normalen denar. Koliko Kw sploh rabim gledat za cca 90m2 in stropi 2.5m to je okrogle 230m3 zraka, ceprav bi bil v dnevni ki je odprta na kuhinjo in hodnik, torej pol manj m3 pa vseeno bi bilo dobro da pride do spalnic nekaj toplote.

enih 6kW bo vrh glave!!

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

Sem že v drugi temi(obzidava kaminskega vložka) nekaj napisal, pa bom še tule, ker je tema o poceni kaminu.

In sicer je res, kar je nekdo napisal - poceni kamini ga hajcajo kot pri norcih - totalno neenakomerno in preveč. Tudi zelo hitro ti "požrejo" drva.
Edini plus, ki ga vidim sedaj, ko sem malo preuredil zadevo je bil to, da ima res veliko kurišče(zaradi izredno tankega šamota znotraj) in si lahko vrgel tudi 0,5m poleno po diagonali noter.

Probaval sem različne materiale in različne načine, da bi malo umiril to vročino in da bi jo na nek način čimdlje zadržal(čez noč, proti jutru).
Zmanjšal sem kurišče, tako da sem nametal dodatni 3cm debel šamot ob straneh in na zadnji steni, na vrhu sem naredil 2 prečna nosilca in gor položil 6cm šamot(v originalu ga itak sploh ni noter).
Zunaj sem ga obložil s 6cm šamotom - cel vložek.

Rezultati? Razlike?

- Končno sem doživel, da me zjutraj pričaka žerjavica(zadnje poleno ob polnoči, ob osmih zjutraj še vedno malo žerjavice, tako da noter ne moreš prijet opeke, ker je tako vroča)
- prostor se ogreva veliko bolj enakomerno - ni tistega butanja vročine v glavo, ko ti segreje na 30 stopinj in ne veš kam bi se skril. No ok, lahko sediš pri odprtem oknu
grin1.gif

- gori bolj enakomerno in počasneje - porabim manj drv. Recimo med filmom mi ni treba vsakih 15min vstajat in dodajat na ogenj
- en minusek je pa to, da zdaj ne gre več 50cm poleno noter, ker je manjši prostor. Ampak zame to sploh ni minus. Pač si nažagam na 30 in fertik
smile-1.gif

- par dni nazaj je bilo še malo topleje ponoči, kamina še nisem porihtal, kakor zdaj, in zjutraj sem imel 19 stopinj. Tako kot vsa leta do sedaj. Včeraj zjutraj 23,2 stopinje, danes 22. Skratka od 3-4 stopinje več imam zjutraj v stanovanju.
smile-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Nimam fotke, ampak dejansko nič kompliciranega.
Pač tisti samostojen kaminski vložek sem obložil s šamotno opeko. Sem jo zaenkrat samo zložil skupaj čisto ob kamin. Itak sem kupil nove, tako da je res vsaka enaka in lepo stoji vse skupaj.
Pa še popravek - še vedno malo žerjavice ob 12h, ko sem za pavzo prišel nekaj pojest domov.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pa boš kr pustil, da se vidi opeka, ali boš kaj zakril, da bo "gladko" kot stena?
pa naredi eno fotko no;)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.825
113
Pogljej še za BEF kamini iz češke, imajo svašta oblik,tudi toplovodne..

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Po mojem bom kar pustil, niti ne zgleda švoh.
Bom pofotkal naslednji teden, ko bom do konca obložil. Še ene par kosov manjka s strani, ker sem premalo nabavil
tongue-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Oboje
smile-1.gif

Še vedno se nisem spravil po tistih par opek, ki mi manjkajo, da bo vse obloženo od zunaj
tongue-1.gif