poceni elektrika

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a bi ti znal poiskat, anrest izračun za 25kw dnevne porabe v razmerju 1:1, 1:2 in 1:3. primerjava EL.

a menjavo števca izvedejo ob prestopu ali ne? pač enkrat bom 'update' varovalk naredil.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Števec sploh NE menja zaradi menjave dobavitelja !

In še vedno ti ga hodi ali daljinsko odčituje tvoj lokalni distributer, ki ti bo tudi prišel v primeru napake.

Račun za elektriko sestavljen iz večih postavk, ki nato gredo v različne žepe.
wink-1.gif

Na kratko:
račun = (moč + energija) DDV
moč(odvisna od glavnih varovalk ) = omrežnina(moč) + prispevka (eko, domača poraba)
energija = ( omrežnina(energ.) + cena energija + trošarina ) * dejanska poraba v kWh

omrežnini, trošarina, prispevka = določeno v uradnem listu in ima pri vseh fiksno ceno

eni distributerji imajo še faktor porabe, več porabiš, večja je cena energije

Še par kalkulatorjev:
http://www.elektro-celje.si/Po...ifnim-obracunom
http://213.157.225.15/obrazec (EL-LJ)
http://www.elektro-primorska.si/sl-si/gospodinjstva/ponudba2/kalkulator/default.aspx

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Torej, jaz imam povprečno dnevno porabo 17kWh (6 VT, 11 MT). Trenutno sem pri Elektro Gorenjska, ki je med najdražjimi. Najbrž je cifra 200 EUR na leto mal za lase privlečena, a vseeno bom privarčeval na enem mesečnem računu + nekaj EUR mesečno. V pogodbi naj nebi bilo nobenih ovir za prestop k drugemu ponudniku v primeru sprememb na trgu in bi bil kateri od drugih ponudnikov ugodnejši. Mislim, da je v tem trenutku GEN-I zame še vedno najugonejši. Ali se motim?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
finta: brezplačni mesec je samo, če ostaneš vsaj do konca 2009

El. Primorska je že najavila ukinitev progresivne lestvice s 1. junijem 2009.

PS: Na tujih borzah se elektrika spet ceni.

Konkurenca nikoli ne škodi!
wink-1.gif

gardelin

Pripravnik
12. mar 2009
219
0
16
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Jst to prav razumem ,da ne pridejo več števca popisat?? In se na daljavo to izvede??

Ja, res je, vse to omogoča AMR sistem za daljinsko odčitavanje. Pa še marsikaj. Seveda pa moraš imet pravi števec, stari MT 300 tega ne omogoča, serija MT 37x pa že ... seveda je govora o elektronskih števcih, indukcija je tu mrzla ...

Torej, če maš doma ustrezen števec, bo to izvedljivo ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik softi pravi:
a bi ti znal poiskat, anrest izračun za 25kw dnevne porabe v razmerju 1:1, 1:2 in 1:3. primerjava EL.

a menjavo števca izvedejo ob prestopu ali ne? pač enkrat bom 'update' varovalk naredil.
računat ne znam (se mi ne da), sem mislil da zanš ti bolje od mene...
wink-1.gif

Števca ne menjajo
stupid-1.gif

saj ti tud ine menjaš televizorrja ko greš iz T2 na siol
wink-1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
ksz

Evo konkurenca že dela svoje...

Nov paket "Porabim, kar rabim" z najugodnejšo ponudbo električne energije v tem trenutku

Elektro Gorenjska s 1. majem 2009 uvaja nov paket "Porabim, kar rabim", s katerim bo cena električne energije za gospodinjske odjemalce nižja za 5,2 odstotka. Paket bo uporabnikom omogočal številne ugodnosti, med njimi tudi oprostitev plačila dodatka na visoko porabo, neplačevanje storitve vodenja računa, cena električne energije pa se ne bo spremenila do konca leta 2010. Predvsem pa paket namensko in aktivno spodbuja k učinkovitejši rabi električne energije. Paket "Porabim, kar rabim" je trenutno najbolj ugoden paket oskrbe z električno energijo. Ponudba na trgu velja do 1. julija 2009.

Tudi v Elektru Gorenjska lahko gospodinjski odjemalci plačujejo električno energijo po nižji ceni. V osnovnem paketu oskrbe z električno energijo "Porabim, kar rabim" bodo cene električne energije v povprečju nižje za 5,2 odstotka v primerjavi z osnovnim paketom 2 in 3, in sicer bodo cene po tarifah 0,07452 evrov na kilovatno uro za višjo tarifo (VT), 0,03911 evrov na kilovatno uro za manjšo tarifo (MT) in 0,06542 evrov na kilovatno uro za enotno tarifo (ET). V paketu "Porabim, kar rabim" gospodinjskim odjemalcem ne bodo zaračunavali dodatka na visoko porabo (0,012 evrov na kilovatno uro) in storitve vodenja računa (0,816 evrov na mesec), kar pomeni dodatni prihranek v višini vsaj 0,816 evrov mesečno. Za povprečnega odjemalca bo tako znašal prihranek pri mesečnem računu med 2 in 3 evri.

Paket "Porabim, kar rabim" je namenjen vsem gospodinjskim odjemalcem, ki želijo znižati stroške za električno energijo in hkrati varčevati z njo. V Elektru Gorenjska veliko pozornosti namenjajo racionalni rabi električne energije, zato so za vse odjemalce pripravili varčevalni program "Porabim, kar rabim", ki vključuje 10 korakov do učinkovitejše rabe električne energije. V okviru programa pojasnjujejo, kateri so največji porabniki električne energije v gospodinjstvu in kako ter koliko lahko privarčujejo pri njihovi uporabi. S pomočjo pripravljenih ukrepov bodo odjemalce usmerjali na poti do varčnejše porabe električne energije. Odjemalci v paketu "Porabim, kar rabim" se bodo zavezali k mesečnemu sporočanju stanja števca prek spletne aplikacije ali klicnega centra. Njihovi prihranki pri porabi električne energije bodo tako vidni na mesečnih računih, saj bo električna energija zaračunana po njihovi dejanski in ne po povprečni porabi. Če bodo gospodinjski odjemalci v enem letu svojo porabo zmanjšali za vsaj 5 odstotkov, jih bo Elektro Gorenjska dodatno nagradil z 10 evri.

Nižje cene in posebne ugodnosti paketa "Porabim, kar rabim" si odjemalci lahko zagotovijo s prestopom v novi paket do vključno 1. julija 2009.

Zdaj pa že ne vem več kaj naj delam, ostanem pri Gorenjcih al grem na GEN-I vsaj do konca 2009, da dobim tisti en mesec brezplačno elektriko? Al se mi ne bo nič izplačalo, ker Gorenjci ukinjajo tako dodatek na visoko porabo kot storitve vodenja računa, pri GEN-I pa nikjer ne piše kolikšni so ti stroški. Če pa primerjam ceno obeh, bo pri VT sedanji ponudnik za 0,00107 cenejsi, pri MT pa GEN-I za 0,00072. Kar je glede na dejstvo, da porabim v nizki tarifi nekaj več ravno isti drek. Le da pri GEN-I nimam pojma kakšni so ostali stroški.

A je kdo pametnejši od mene na to temo?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
me prav zanima koliko ljudi je v zadnje pol leta menjalo dobavitelja....
očitno so dobavitelji spoznali da vsaj nekateri ljudje znajo menjat dobavitelja...

Sem danes plačal položnico društva ki deluje v javnem interesu in sem videl da nam E Ljubljana kljub dvotarifnemu merjenju zaračunava enotno ceno po 11,4 centa (+ddv). Sem že poslal povpraševanje na GEN....

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Mneda precej. Me pa zanima, koliko ljudi je po nepotrebnem zamenjalo. Mene bi GEN recimo stal malo več, ker pač nisem kak večji porabnik (9 kWh/dan) ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
to mi je jasno da je pri nizkiporabi lj cenjši od gena....
Samo ko pa imaš porabo 50kwh, ali ko prostovoljnim gasilcem (bo treba polnilnce prikopit na nočni timer.) obračunajo kwh po 14 centov (pa čeprav ob 5kwh/dan)se bom pa tudi potrudil da pošljem en mejl drugim dobaviteljem...(res ne vem zakaj bi gasilci plačevali več kot 2x dražjo elektriko od gospodinjtev : smo res tako profitibilna organizacija???)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Seveda. AMpak mi je bilo pa zanimivo, ko so na TV po ulici lovili penziče (ki imajo ziher še nižjo porabo, ker jaz ne pazim prav dosti), pa so vsi zatrjevali, da bodo menjali, ker so uni 10% cenejši.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Zdaj jst ne vem al ne znam računat al me pride razlika med GEN-I in Elektro Gorenjske pride razlike pri 17kW dnevne porabe (v razmerju 1:1,8) 5 centov na mesec v prid GEN-I. Elektro LJ pa mislim, da je dražji pri moji porabi (če še vedno velja pribitek za visoko porabo). Torej se mi splača edino zamenjat zaradi brezplačnega meseca.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
KSZ. Tudi sam sem malo preračunal cene za elektriko in prišel do naslednjih zaključkov.
Trenutne položnice od Elektra Gorenjske so bile:
Januar Februar Marec
52,55€ 48,66€ 52,89€

Pri Elektru Gorenjska imajo s 23.3. nove tarife.
Če bi obdržali stare tarife, bi imel račun za mesec marec nekoliko manjši, natančneje 52,41€, torej so se podražili, navkljub manjši ceni dodatka za visoko porabo in manjšim stroškom vodenja računa.
Januar Februar Marec
52,55€ 48,66€ 52,41€

Če gremo vse preračunati na trenutne tarife Elektra Gorenjske, dobimo naslednjo tabelo.
Januar Februar Marec
54,98€ 50,74€ 54,76€

Nekdo je omenil, da se nam obeta nov paket, porabim, kar dobim, katerega dobimo na spletnem naslovu Elektra Gorenjske. Piše, da bo paket brez stroškov vodenja računa in brez dodatka za visoko porabo. Če vračunamo v kalkulacije to, ob nespremenjeni ceni električne energije, dobimo sledeče izračune, kateri so še vedno dražji, kot pred podražitvami marca.
Januar Februar Marec
53,25€ 49,22€ 53,13€

Glede na pisanje na njihovi strani »V osnovnem paketu oskrbe z električno energijo "Porabim, kar rabim" bodo cene električne energije v povprečju nižje za 5,2 odstotka v primerjavi z osnovnim paketom 2 in 3, in sicer bodo cene po tarifah 0,07452 evrov na kilovatno uro za višjo tarifo (VT), 0,03911 evrov na kilovatno uro za manjšo tarifo (MT) in 0,06542 evrov na kilovatno uro za enotno tarifo (ET).« mi ni jasno, kako bodo cene energije manjše za 5,2 odstotka, če so trenutne cene za VT 0,06492, NT 0,03485 in ET 0,05725 €/kWh.
In sedaj še cene našega novega dobavitelja GEN-I.
Januar Februar Marec
52,09€ 48,17€ 51,97€

Nekako dobra 2-3€ na mesec bodo cenejši, če oddam zadevo sedaj in do konca leta 2009 ne prekinem pogodbe, pa imam še brezplačni mesec. Torej v dobre pol leta bo prihranka dobrih 60€.

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Da še jaz pristavim svojo primerjavo med ponudniki Elektro Ljubljana, GEN-I, Elektro Gorenjska.
Sedaj so se cene ostalih približale cenam GEN-I, razlika se pozna predvsem pri enem mesečnem računu, ki ga GEN-I ne zaračuna.
S tem da smo sedaj prišli do vezav za določeno obdobje v kolikor želimo nižje cene (El. Lj in GEN-I).

Če se kje skriva kakšna napaka pa me opozorite
wink-1.gif

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Pri GEN-i imaš brezplačno le elektriko (torej cca. pol računa) in ne celoten račun.

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
To so imeli na začetku, brez vezave.
Sedaj imajo novo akcijo z vezavo do 31.12.2009 in prvi mesec povsem brezplačno.

Citat:
V akciji lahko sodelujejo vsa gospodinjstva, ki so podpisala pogodbo o dobavi električne energije s podjetjem GEN-I in ki so to pogodbo poslala na katerikoli sedež podjetja do vključno 5. maja 2009. Prvi mesečni račun bo izkazoval 100 % popusta na celoten znesek računa, tako na energijo kakor tudi druge postavke (uporaba elektroenergetskih omrežij, dodatki in prispevki k uporabi elektroenergetskih omrežij, trošarina in preostalo). Če odjemalec prekine pogodbo o dobavi električne energije z GEN-I pred 31. decembrom 2009, je dolžan prodajalcu povrniti škodo v višini priznanega popusta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Zelo zanimivo...
Si tabelco naredil sam, ali si našel kak premerjalni cenik na netu? (se priporočam za link, ali pa tabelco po mejlu)

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Nazadnje urejeno: