Počen Hg termometer - živo srebro

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Počil termometer, zabavno živo srebro je padlo na tla in se rabilo ne nekaj deset ali več manjših še bolj "zabavnih" kroglic. Nekako sem ga pobral na list papirja, stresel, v pvc vrečko za vlaganje in odnesel ven iz bajte -jutri ustrezno deponiram.

Vsega skupaj 10 minut sem še zračil prostor, vidim da se tu pa tam še najde kakšna desetino milimetra velika kroglica ki jo je nemogoče pobrati.

Kaj še lahko naredim? Nekaj berem po netu da je treba še večkrat prezračit prostor? Je sploh res taka panika kot pišejo po netu razni članki?
V kolikšnem času to sploh izhlapi?
Znaki zastrupitve?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
ni priporočljivo, ker se razbije še na manjše delce. Pomest pa kaj češ drugega..

simptomi zastrupitve? blaznost
cool-1.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.656
473
83
Tolmin
Najbolje je imeti odprta okna celo noč in jutri na tešče popiti vsaj liter mleka
wink-1.gif

Ne zganjaj take panike. V Idriji se še sedaj kje dobi kakšna samorodna kuglica pa nekatere hiše so iz rudniških ostankov.
Oba vrteca in šola so zrasli na žlindri in še kaj bi lahko našteval.

Lepo da se spomniš, da je Hg strupen.
Pa veš, da je tudi v varčnih žarnicah, ki nam jih je predpisal EU parlament
bonk.gif

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
ksz

Ne zganjaj panike.
Spomnim se vsaj dveh termometrov, ki so se razbili v otroških letih. Z živim srebrom smo se še malo igrali, nato pa je šel v smeti (takrat je bilo tako) mi smo si pa umili roke. Nobenega zračenja, nobene panike, vsi smo še živi

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
eeee bolje preventiva kakor kurativa
smile-1.gif
))

Ne sej vem da je bilo včasih teh termometrov v vsaki hiši in se jih je kar nekaj razbilo...ampak ne vem kakšna je praksa glede tega, nočem bit neka brihta in zastrupiti koga. Sej tistih nekaj mg je verjetno res premalo.

@gatto: kar se tiče simptoma, slabše potem več ne more biti
wink-1.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
KZS
lepo da si previden ampak brez panike. rudarji so umriali po letih dela v rudniku. pa še to le tisti ki so takoj po šihtu živo srebro z ognjeno vodo zalili...

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz ga imam v stekleni flaški kakšno kilo...če se mi to razbije, bi pa že bil problem.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Kakšni šalabajzerji so bili včasih, da so ti ksr živosrebro prodali v strklu, kateri kreteni,... Da ne omenjam salonitk na strehi
uf-1.gif

Mislim, da je to zarota proti manjvednosti, da so se rešili tiste, ki so bili tako "pametni" da so pregriznili termometer
evil.gif

Včasih je kako vprašanje, ki, .............. da vprašaš
bonk.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Ma to ni glih isto veš.
Elementarno živo srebro lahko komot popiješ in ti ne bo nič
grims-1.gif
Živo srebro v spojinah je tista [cenzura], še posebno če ima "metil" skupino

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Robert pravi:Pa veš, da je tudi v varčnih žarnicah, ki nam jih je predpisal EU parlament
bonk.gif

A mi lahko najdeš ta predpis, ki zahteva, da kupujemo varčne žarnice s svincem?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Pokliči enoto za dekontaminacijo ( civilno zaščito recimo )
Pa še protieksplozivno enoto ( hlapi živega srebra so ekplozivni )
Naroæi se pri zdravniku, da te da na preiskave
Odstrani omete, tla in jih ustrezno deponiraj
Morebiti še najbolje da podreš celo bajto, odpelješ zgornji meter zemlje in ostanke bajte na deponijo
daš vse na novo narediti
moliš, da ne bo hujših posledic

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.656
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Robert pravi:Pa veš, da je tudi v varčnih žarnicah, ki nam jih je predpisal EU parlament
bonk.gif

A mi lahko najdeš ta predpis, ki zahteva, da kupujemo varčne žarnice s svincem?

Ne piše direkt, da moraš kupiti prav te. Predpisana pa je bila prepoved prodaje klasičnih žarnic z žarilno nitko.
Takrat aktualna alternativa so bile samo fluorescentne sijalke, ki vsebujejo tudi živo srebro (ne svinec).
Njihova izdelava je precej dražja, da o reciklaži sploh ne začnemo debatirati.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Kompaktna_fluorescentna_sijalka
LED sijalke so bile takrat še bolj v povojih, pa tudi danes še ne dosegajo širšega svetlobnega spektra, ki bi bil "naraven".

Sicer pa Kitajci že delajo take za nostalgike
wink-1.gif

41w6YFnf-HL._SX342_.jpg

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Pred kratkim sem kupil 75W na žarilno nitko - če se ne motim, je nekaj pisalo "za industrijsko rabo", ali nekaj podobnega