Plin ali steklokeramična plošča

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Zgoraj sem naštel pluse pa minuse, tiste komentiraj in to konkretno ne pa pisat krneki.

Sicer sem pa tega iz vseh strani navajen....vsak svoja jajca hvali....verjamem, da boli če pluneš 1k€ za klasično SK.

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Indukcijska rabi štrom tudi ko je izklopljena, tko da je razlika v porabi minimalna, še vedno najcenejši je plin.

Minimalna? Ti pofotkam, kolikšno površino ima najmanjša Gorenjeva steklokeramična plata in kako velika je džezva za kofe?
stupid-1.gif

Kar se tiče jamranja pred magnetnim valovanjem: saj daš gor plehnato posodo z dnom iz feritnih materialov, prekleto!
smirk-1.gif

A mobitele tudi ugašate na šihtu med malico, da manj doze sevanja prejmete čez dan?
grims-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Da ne omenim še zvokov, katere spušča marsikatera ind. plošča.

http://www.swr.de/infomarkt/haus-einkauf/-/id=2249286/nid=2249286/did=2936230/1o48y5d/index.html

Als ein deutlicher Nachteil kann jedoch die mögliche Gesundheitsgefahr gewertet werden. Zwar bestehen noch keine eindeutigen wissenschaftlichen Erkenntnisse über die Wirkung von elektromagnetischen Strahlen auf den Körper, dennoch raten manche Experten ganz von Induktion ab, erst recht am Arbeitsplatz, also für Berufsköche.

die Induktionsgeräte auch im Standby-Modus Strom. Deshalb können durch diese Energie-Ersparnis die höheren Anschaffungskosten für einen Induktionsherd auch nach vielen Jahren nicht wieder hereingeholt werden, bilanziert Wolfgang Kessel.

Wolfgang Kessel dagegen rät sogar allgemein von Induktionsgeräten in der Küche ab. Ein Induktionsherd strahle eine solche Bandbreite an hohen Frequenzen ab, dass der Baubiologe vor allem Familien mit kleinen Kindern, Schwangeren und Männern im zeugungsfähigen Alter mit Kinderwunsch davon abrät.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
ok, če se že gremo sevanje... Če imaš v hiši DECT delefon (prenosni telefon) se ti bodo po vsej verjetnosti skuhali možgani
http://www.childrensfurniture.co.uk/phones.html

Da o mobilnih telefonih ne govorimo, ker so po zadnjih podatkih tudi krivci za nespečnost...
Pa razne vtičnice, pa televizije, računalniki, WI-FI, ... vse seva.

Kaj čmo, kakršne tukaj pišejo se prav čudim da sem še živ, saj me trenutno obdajata 2 bazni enoti za prenosni telefon, računalnik, WI-FI router, 5 vtičnic pa še prej sem si na indukcijski plošči ocvrl 2 jajca
smile-1.gif

Možno da res škoduje, samo če bomo to gledali gremo lahko nazaj v kameno dobo in bomo živeli srečno do konca svojih dni.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Naštete naprave cca. 30-40mW indukcija 1.2 - 8KW. A sam jaz tukaj vidim razlike v cifrah?
stupid-1.gif

Sicer pa sam tudi kolebam med indukcijo in plinom, nikakor pa to ni hands down odločitev.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
če ima mobilni telefon max 2W in ga imaš ob glavi naslonjenega dvomim da je kakšna razlika.
Verjetno pa ne kuhaš tako da imaš glavo na "šporgat" naslonjeno?

Sevanje pa z oddaljenostjo precej pada, pravijo da so mogoče le okončine malo rizične
Seveda to vsi pravijo, tako kot pri mobilnih telefonih kot pri indukciji.

Nihče pa še ni ničesar dokazal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Pri vas je problem inox izvedba..tu nima plin nič zraven! V prihodnje je bolje vzeti navadno belo oz. v kombinaciji s steklokeramičnim izgledom.

Edina slabost plina, ki jo jaz vidim, je v tem da sprošča precejšnej količine vlage/pare....na katero se veže svinjarija....in tako je čez par let po omaricah, stenah...praktično povsod vse polno lepljive svinjarije....čemur se pri elekrtiki v veliki meri izogneš.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Da bombo odpre, mora biti kar orenk vročina in pri začetnih požarih kjer gorijo samo omarice je te skoraj zagotovo premalo....
Seveda, saj to tudi gasilci najbrž vedo. Ampak dokler nisi čisto blizu ne moreš vedeti, če se ne bo ravno cev vnela in bo nastal precej večji vir požara. Da pa bombo raznese, je verjetno zelo mala možnost. Bivši ženi mojega sodelavca se je pred mnogo leti baje zgodilo nekaj podobnega. Verjetno je nekje plin zastajal znotraj štedilnika, bomba pa je ostala cela. Pometalo je piskre s štedilnika in odtrgalo vodovodno pipo v umivalniku, ona pa je bila praktično nepoškodovana, čeprav je stala zraven.
Mi smo imeli dolga leta plin, sedaj pa imamo steklokeramično (navadno) in na plin ne bi šli več. Plin je bil malenkost hitrejši, ampak bolj mi odtehta, da imam timer in ne rabim stati zraven. Regulacija je 100% natančna in ko vem za kak pisker na koliko mora biti za določeno jed, to drži za zmeraj. Čiščenje je enostavno. Seveda pa naš stari plinski štedilnik ni bil primerljiv z modernimi plinskimi ploščami. Dvomim pa, da je kuhanje na plin cenejše, če nimaš plinske napeljave (imaš bombo). In to tudi v primerjavi z navadno steklokeramično ploščo.

Fritz13

Zelenc'
21. sep 2007
16
0
1
Ko tole berem je najboljš, da se aboniram v eni restavraciji, pa mam samo en fajn coffee aparat, pa on grelnik za vročo vodo. Pa ne bo nič pucanja, pa ne velike porabe energije, predvsem pa veliko prostega cajta.

pepy

Pripravnik
3. jan 2008
91
0
6
Pozabi na plin.Je elektrika malce dražja, pa bolje jo kontroliraš pri kuhi.Pa temperatura se enakomerno razdeli po dnu posode..................

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
JA fritz ampak ne električnega grelnika imet ker povzroča sevanje in zato nikol ne boš imel otrok...
Ma daj no pa kake flancate. Me je uporabnik spomnil na prigodo iz vojske, bil je čas ko se je razporejalo kam bo kdo šel v prekomando in tako en tipček (bodoči advokat) dobi komando na ljubljanski vrh na radar, tip se je na fertik skregal in pritožbe pisal da on tja ne bo šel ker je sevanje in mu bo scvrlo spermije in ne bo mogel imet otrok in še zarad sevanja bo spaček postal in take... Jaz sem se prostovoljno javil zato ker je bilo tam zagotovljeno da je vsak drugi vikend frej in to še podaljšan vikend. No potem pa pride en stric z nekimi napravami da izmeri sevanje in tako sem ravno jaz imel čast da sem ga spremljal in pomagal. In dejansko okoli antene je nevarno, zato tam tudi ni trave ker jo "požge" ampak tam kjer smo se pa mi nahajali in kjer je bilo gibanje mogoče, še posebaj pa v stavbi kjer smo spali in ostale stvari počeli"karavli" je bilo pa sevanja veliko manj kot v Ljubljani. Tako da se je tist tipček ubistvu sam sebe zafrknil in ubijal svoje spermije ker je ostal v Ljubljani...

Ma dajte no sevanje indukcije j ravno tliko nevarno kot mobitel, moraš vedeti da imaš mobitel zraven možganov od elektromagneta v indukciji si pa oddaljen vsaj 20cm. Pa če bi bilo res tako grozno nevarno verjamem da tega niti ne bi prodajali ampak je pa tolko nevarno da ne morejo dokazati, isto kot mobitel.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik leni pravi:
In dejansko okoli antene je nevarno, zato tam tudi ni trave ker jo "požge" ampak tam kjer smo se pa mi nahajali in kjer je bilo gibanje mogoče,

Ma dajte no sevanje indukcije j ravno tliko nevarno kot mobitel, moraš vedeti da imaš mobitel zraven možganov od elektromagneta v indukciji si pa oddaljen vsaj 20cm.

mobitel seva z močjo mogoče 0,3 W..indukcija prži z močjo 3 kW (ali več).....torej 10.000 x močneje (!!!)

tako da ju je težko enačiti. Sicer ni za delati fame okoli tega...pa vseeno...če že, potem lažje enačiš indukcijo s 'tvojo' anteno kot mobitelom..sploh v primerjavi moč/oddaljenost...

mogoče veš kako močan je bil oddajnik (ob dejstvu da je kuril travo v okolici)?

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Sevanje gor al dol, sigurno majo vse tri opcije varnostno-zdravstvene minuse. Pri nas smo šli pred kakim letom s plina na steklokeramiko in se bomo ob priliki vrnili na plin, ker je bolj user friendly, bolj praktičen
wink-1.gif

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
OK ne moreš sedaj radarja primerjat z indukcijo ker radar je vendarle narejen da seva veliko moč, sicer ne vem kako močan je, vem pa da ima domet 800km tja do minhna smo pokrival zračni promet.
No res je navadna steklokeramika slabša kot plin ampak indukcija je pa čisto druga pesem

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
Fantje, še enkrat: kdaj deluje indukcijska plošča? Ko je nad njo posoda, sicer se takoj izključi. In posoda je iz česa? Iz pleha. Gre lahko elektromagnetno sevanje čez plehnato dno posode?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Fantje, še enkrat: kdaj deluje indukcijska plošča? Ko je nad njo posoda, sicer se takoj izključi. In posoda je iz česa? Iz pleha. Gre lahko elektromagnetno sevanje čez plehnato dno posode?
Deluje takrat, ko je vključena (se pravi, elektromagnetno valovanje - EMV je tudi, če gor ni posode), koristno delo se začne, ko na plato postaviš posodo iz feromagnetnega materiala (se pravi - aluminij in baker odpadeta, pa še marsikatera zlitina jekla, ki je prešvoh feromagnetik. Odpade tudi rostfraj). EMV se zaključi preko plošče po dnu posode - torej ga ni niti po stenah, niti v notranjosti. Silnice EM polja težijo k čimkrajši poti, da se zaključijo.
Kaj bolj jasno?
cool-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
Vse pohvale za konkretne besede
zmaga.gif

Čakaj, čakaj, ampak za induciranje EMVja rabiš elektriko - torej se elektrika rabi v polni meri tudi, ko ni gor posode, samo toplote ni? Potem zadeva tudi seva vsenaokoli v polni meri, DOKLER ni gor dane posode? Pa se EMV širi izven plate tudi, če je na njej posoda (recimo skozi tisti del delovne površine, ki ni zaseden) ali ne?