pleksi steklo razrez

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
malo povprašej koga ki ima laserski razrez pločevine, pleksija ipd. Mislim da to zanj ne bi bil kakšen večji problem odrezat brez vidnih razpok prask ipd.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
vete za kerga ugodnega steklarja lj, dolenjska? eno ponudbo imam za dobrih 100€ za 6mm debelo steklo.
najbolj me jezijo pa uni k majo na netu obrazec da vprašaš, pa dobiš takoj nazaj mail, da bojo odgovoril v zelo kratkem času, pa po enem tednu še ni odgovora:S

Vprašaj v steklarstvo moste v fužinah. Mi imamo zaenkrat z njimi pozitivne izkušnje.

lp

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Če se boš odločil za pleksi ti je firma usput ko greš domov.

V Trebnjem, mimo Trima na levi strani. Ime sem pozabil.
tongue-1.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Akripol.
grin1.gif

Drugače pa se za domačo uporabo z nežno roko, da te zadeve tudi samostojno uredit. Za luknje pravi svedri, malo olja in nizki obrati. Obvezno čiščenje in hlajenje svedra na vsako luknjo. Ravno imam pred sabo pleksi v katerega sem izvrtal 28 lukenj in vanj vrezal M3 navoje. Brez težav. Pri večjih luknjah je potrebno zadevo načeti z manjšim svedrom in potem nadaljevati z večjim, ker drugače zadeva res poči. Če si pretirano neroden ti zna ploščo tudi zavrteti in ti jo zabrisati v bučo.
grin1.gif

Kvadratne luknje se lepo režejo z vbodno žago. Dodatno si zaščitiš pleksi še z širokim lepilnim trakom in gasa. Robove pa potem posnameš z brenerjem (pravina natavitev razemrja plina, da ne bo gorelo).

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Če se komu zdi da se pleksi prehitro popraska naj proba z polikarbonatom. To se prodaja pod trgovskim imenom, makrolon pa še milijon imen ima. Je precej bolj odporen na praske, je pa seveda malenkost dražji in ga v baubau ne dobiš. Se pa ne spomnim več firme, (bila je v lj) ki ga je prodajala za relativno ugoden denar.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
lexan je isto polikarbonat kot makrolon, se pravi ista vrsta termoplasta drugega proizvajalca z verjetno malo drugačnimi lastnosti.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Edit: šele zdajle sem videl, da iščeš na obali. Jah, nič, pač ignoriraj moj post...

Na Gerbičevi v LJ je tale možakar, ki naredi marsikaj.
PLEKSI, AKRILNO STEKLO, IZDELKI IZ PLEKSI STEKLA PEČENKO
Acrytech d.o.o.
Gerbičeva 50a
1000 Ljubljana
Tel.: 01 281 11 47
Fax: 01 283 12 47
GSM: 041 688 364
E-mail: acrytech@siol.net
WWW: www.acrytech.si

V službi občasno damo kaj naredit k njemu...

Duletu?

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
KSZ

Nasel sem tole temo glede razreza pleksija.
Jaz bi sicer potreboval razrez ene polne polikarbonatne plosce 2 x 1,5 m. Nasel sem firmo, ki plosce prodaja (tako da bi plosco ze imel), ampak tam rezejo samo pod pravim kotom. A kdo ve, kje poceni dobiti razrez? Natancnost razreza na 0,5 cm.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Pleksi lahko sam razžagaš kakor ti paše.

Jaz ga razžagujem z ročnim cirkularčkom, ki ga peljem ob pricvingani letvi. List ima čimveč zob in gleda iz mašine samo nekoliko več kot je debelina pleksija. BP.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Ni ravno pleksi, ampak je polikarbonat - verjetno je podoben material. Doma drugace nimam masine za rezanje, zato bi najraje, da mi nekje odrezejo na mero. Bom sel se v Bauhaus vprasat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Rezat, vrtat ni problem. Sedaj sem ugotovil da se ga da tudi krivit(baje ga mora pogret na cca 115 C in krivis. Na visji temperaturi nastanejo mehurji v njem. Smo naredili neka vrata za delovni stroj. Original sajba nas bi stala ohoho, tako pa pleksi pa eno uro dela. No par mini mehurckov je nastalo, ampak sipa je lepo kriva po okvirju kabine,

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
poišči pod laserski razrez. tam si lahko razrežejo zelo natančo in bilo kake oblike

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Sem poslal maile parim firmam, ki imajo spletne strani, ampak se cakam odgovor. Me pa bolj skrbi cena razreza. Plosca 3m2 je razmeroma poceni. Jaz sicer nekih posebnih oblik ne rabim, problem je le, da dve plosci nista cisto pod pravim kotom. Vsi rezi so pa ravni.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Rezat, vrtat ni problem. Sedaj sem ugotovil da se ga da tudi krivit(baje ga mora pogret na cca 115 C in krivis. Na visji temperaturi nastanejo mehurji v njem. Smo naredili neka vrata za delovni stroj. Original sajba nas bi stala ohoho, tako pa pleksi pa eno uro dela. No par mini mehurckov je nastalo, ampak sipa je lepo kriva po okvirju kabine,
Drži. Pri žaganju na mizarskih žagah je fino imet namenski list za žaganje trdih, plastičnih materialov, čeprav gre tudi z normalnim listom. Krivljenje je nekoliko večji problem, predvsem zaradi dokaj ozkega območja temperature plastičnosti in ne nazadnje sprememb dimenzije pri gretju. Še največji problem je glajenje žaganega roba, ki je pri laserskem razrezu minimalno deformiran, pri žagi pa precej matiran. Enkraten kontroliran poteg s strguljo ('ciklino') in nato hiter prehod z zelo vročim zrakom pa uredita tudi to - rob je enako lep kakor ploskev.

Še glede vprašanja, ki ga je postavil 'nowinc': polikarbonat se obdeluje enako kakor akrilno steklo (pleksi), priporočeno pa je, da se spodnja in zgornja stran v območju žaganja zalepita z lepilnim trakom. To bi lahko naredil vsak mizar.

Nazadnje urejeno: