Plačevanje nenaročenih storitev naši pošti

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Te zadeve sem tudi že jaz raziskoval, ko nas je neka sitna stranka obtožila, da to počnemo skupaj s pošto
evil.gif

Skratka - mislim, da je Nigel prav napisal. Tisti evro pa zaračunavajo naknadno zato, ker ga prej (pošiljatelju - pri odkupnini) ne morejo zaračunat - iz preprostega razloga, ker ni rečeno, da bo prejemnik res sprejel paket ...
Skratka - zadeve niso tako enostavne, se pa strinjam, da bi veljalo razmisliti o bolj preglednem načinu - ali pa naj podražijo odkupnino za nek ocenjen pavšal - recimo 0,80 EUR. Tako prejemniku ne bo treba plačati ničesar, bo pa pokrito tudi za primere, ko prejemnik ne bi prevzel pošiljke.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.015
6.194
113
Glej če plačaš vrednost paketa vnaprej po položnici, breko BankaNeta, preko paypala boste plačali samo poštnino za prenos paketa.

Če boste pa plačali ob prevzetju ti bo pa valda poštar zaračunal še za storitev plačevanja. Res ne vem kaj je tukaj tako težko razumet. Zmetat vse v en koš in vsem zaračunat "višjo" poštnino pa ne gre, ker tega ne dovoli državni organ, katerga sem že prej omenil.

Tako pač je. Poštnina za prenos paketa in dodatna denarna storitev pač nista eno in ista stvar.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
To je isto kot bi se spraševal, če ima trgovec pravico na izdelek pripet trgovsko maržo. In kot uporabnik neboš plačal trgovske marže in zahteval dobavno ceno.

Ni res, mešaš jabolka in hruške.

Ko greš kupovat v xy trgovino, plačaš ceno ki ti jo le-ta ponudi. Plačaš ali pa ne, in te "ne briga" njihova dobavna cena, ker ne kupuješ od dobaviteljev ampak od trgovca. Tudi na računu ti piše, kaj plačaš; (prodajno) ceno+ddv.

Če pa jaz naročim nek izdelek izven EU, pa spet, plačam njegovo ceno, poštnino. Potem pa se začnejo "mutne vode", ko paket dobiš v roke. Poštar ima nakracane neke številke ki jih moraš plačat in se tudi pod razno ne ujemajo s tistimi na računu od carine (!!!!). Plačaš neke fiktivne stroške, oziroma če so stroški upravičeni, jih računajo "na črno", ker ti ne izstavijo računa, marveč samo neko številko, nakracano na tvoj paket. Po tvoji izjavi, paketa ne kupiš od dejanskega prodajalca, ampak od pošte, da ti bodo oni računali maržo? Ermmm...
rolleyes-1.gif

Se popolnoma strinjam s plačilom cene+ddvja(+carine, če je določena), ker je vse to lepo nekje zabeleženo. Ostalo se pa plača "na roko" pošti
sprasujem se.gif

Lp

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Jaz sem dobil račun za obvestnino in ono drugo *nino, za tisti evro oz.0.96€ pa ne. Že to ne štima, ker za vsako plačilo pričakujem račun.

Mi je pa kolega včeraj pravil, da je naročil eno reč iz slovenske web-trgovine in plačal kupnino s kartico. Poštar prinese paket in hoče nek denar. Ker ima trgovina na strani napisano, da so VSI stroški pošiljanja kriti, kolega to pove poštarju, poštar odvrne "potem pa nič" in mu da paket
stupid-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ni res, mešaš jabolka in hruške.

Ko greš kupovat v xy trgovino, plačaš ceno ki ti jo le-ta ponudi. Plačaš ali pa ne, in te "ne briga" njihova dobavna cena, ker ne kupuješ od dobaviteljev ampak od trgovca. Tudi na računu ti piše, kaj plačaš; (prodajno) ceno+ddv.

Če pa jaz naročim nek izdelek izven EU, pa spet, plačam njegovo ceno, poštnino. Potem pa se začnejo "mutne vode", ko paket dobiš v roke. Poštar ima nakracane neke številke ki jih moraš plačat in se tudi pod razno ne ujemajo s tistimi na računu od carine (!!!!). Plačaš neke fiktivne stroške, oziroma če so stroški upravičeni, jih računajo "na črno", ker ti ne izstavijo računa, marveč samo neko številko, nakracano na tvoj paket. Po tvoji izjavi, paketa ne kupiš od dejanskega prodajalca, ampak od pošte, da ti bodo oni računali maržo? Ermmm...
rolleyes-1.gif

Se popolnoma strinjam s plačilom cene+ddvja(+carine, če je določena), ker je vse to lepo nekje zabeleženo. Ostalo se pa plača "na roko" pošti
sprasujem se.gif

Lp
Koliko se pa razlikujejo od računa carine?
Ali se da carino plačati neposredno na račun carine in ne samo po povzetju?

Za vsako dostavo pošiljke s plačilom po povzetju pošta upravičeno zaračuna tudi storitev plačila. Dvomim, da je pošta pri vsem tem kaj kriva. Kolikor sem gledal po ebayu, je plačilo po povzetju vedno dražje - običajno je možno samo znotraj države.
Če je blago poslano od slovenskega ponudnika in je plačilo blaga po povzetju, mi je tudi jasno, da bo pošta storitev plačila zaračunala (saj ga banka tudi, kajne?). Kdo in kdaj mora plačati, to se morata pa sporazumeti prodajalec in kupec - drobni tisk!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Glej če plačaš vrednost paketa vnaprej po položnici, breko BankaNeta, preko paypala boste plačali samo poštnino za prenos paketa.

Če boste pa plačali ob prevzetju ti bo pa valda poštar zaračunal še za storitev plačevanja. Res ne vem kaj je tukaj tako težko razumet. Zmetat vse v en koš in vsem zaračunat "višjo" poštnino pa ne gre, ker tega ne dovoli državni organ, katerga sem že prej omenil.

Tako pač je. Poštnina za prenos paketa in dodatna denarna storitev pač nista eno in ista stvar.
In zakaj potem tega ne zaračunajo pošiljatelju kot postavko "Storitev plačila po povzetju" ?
Pa ta potem lahko to komunicira (in tudi zaračuna) končnemu kupcu ?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.560
113
Marlbor
Saj zaračunajo pošiljatelju ... s tem ko prevzameš paket in plačaš zanj, postaneš ti pošiljatelj denarja naslovniku.

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Pred časom so v nekaterih spletnih trgovinah opozarjali, da si pošta zaračunava neupravičen dodaten znesek ob prevzemu paketa ter naj jih kupci obvestijo, če bo pri prevzemu njihovega izdelka do tega prišlo.

Ko sem to omenila uslužbenki za okencem, mi tega zneska ni zaračunala (pred tem so ga vedno). Zato upravičeno sklepam, da gre za nateg.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.597
3.951
113
Če bi vsak zahteval od pošte pravi račun z DDV in podobnim bi se kmalu odvadli mutit.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
Mene pa bolj motijo tiste "nenaročene storitve", ko imajo teden Rdečega križa ali karitasa pa to pribijajo zravne.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Jaz se temu izognem z nakupom znamk v naprej, odkar so uvedli označevanje vrednosti znamk s črkami to ni problem. Vzamem polo ali dve znamk na firmo pa sem dober za nekaj časa.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Enostavno lahko zanko tudi takrat kupiš na okencu, jo prilepiš na pismo in pismo vržeš v nabiralnik namesto oddaš na okencu. Amen.
Je pa problem zaračunavanje provizije pri paketih z odkupnino. Mi imamo podpisano pogodbo, po kateri plačamo tako poštnino kot tudi provizijo, pa vendar se dokaj redno dogaja, da kurir pošte zahteva poleg plačila odkupnine še plačilo provizije. Iste provizije, katero plačamo že mi... kdo ve koliko je tega ker se vsaka stranke ne pritoži zaradi slabega 1€ preplačila, bolj neugodno je, ker stranka lahko misli, da je nategnjena z naše strani, mi obljubljamo brezplačno dostavo, se pravi plačilo striktno samo stroška nakupa... Res je tudi, da stranka po vloženi pritožbi z naše strani takoj naslednji dan dobi vrnjen preveč plačan znesek, samo koliko strank se pa pritoži oziroma sploh ve, da so naplahtane?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Računa za tisti evro ne dobimo zato, ker nam v roki ostane en kos položnice (v stilu - "velja kot račun"). Saj tudi na pošti ali banki pri plačilu položnice ne dobimo računa.

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Vprašanje se torej glasi: spada zaračunavanje teh "uslug" pod nenaročene storitve, ki jih nisem dolžan plačati ali so si s kakšnim posebnim zakonom poštarji pokrili rit in me bodo še naprej veselo lupili pri vsaki pošiljki?
jezen.gif
Ni ti treba nič nenaročenega plačat. Enostavno zavrneš plačilo in gre paketek nazaj
grims-1.gif
.
Če pa ga hočeš imet, pa imaš gor napisano cifro, katero moraš plačat. Torej, si ''naročil'' te storitve.
tongue-1.gif

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.597
3.951
113
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Računa za tisti evro ne dobimo zato, ker nam v roki ostane en kos položnice (v stilu - "velja kot račun"). Saj tudi na pošti ali banki pri plačilu položnice ne dobimo računa.
Pri plačilu posredovalnine in podobnih poštnih zadev je največkrat vse kar dobiš s kulijem nakracana številka na kuverti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Enostavno lahko zanko tudi takrat kupiš na okencu, jo prilepiš na pismo in pismo vržeš v nabiralnik namesto oddaš na okencu. Amen.

Sem enkrat probal, pa mi je niso hoteli prodati brez znamke za podporo skoruptiranega rdečega križa.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.015
6.194
113
Če kdo misli da mu je neopravičeno obračunana kakšna storitev naj se pritoži. Ampak če ima poštar navodilo da to storitev kasira jo mora. Računa ti ne more izdat ker nima s seboj printerja. Račun pa prej ne more biti izpisan, ker se ne ve če bo stranka prevzela paket. Ko se poštar vrne se ves denar obračuna in vpiše v računalnik. V glavnem, Pošta Slovenije sigurno nobenega ne prenaša okoli, lahko te prenese samo poštar osebno. Če taki obstajajo je bolje da se jih Pošta reši po hitrem postopku, kar pri ugotovljeni krivdi se zalo hitro zgodi. Dosti je fantov po Sloveniji, ki bi z veseljem opravljali to delo, vestno in pošteno.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
a je delo poštarja res tako dobro plačano, da je tako iskan poklic
confused-1.gif

avtor pa naj plača, drugega mu ne preostane
evil.gif

mlini na veter
cheer.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.015
6.194
113
Ma poštar ne dobi res nekega blaznega denarja. Samo za nekega srednješolca je to super služba. Redna in NE minimalna zajamčena plača, socialno zavarovanje itd... Tega kot študent ne dobiš. Pa tudi marsikater inžiner pri kakem sfaliranem privatniku ne dobi bistveno več kot en poštar na mopedu.

Če pa ima kdo ambicije obogatet, pa valda nebo dajal vloge za poštarja.

Nazadnje urejeno:

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
ampak imajo zanimivo službo v močnem snegu, močnem dežju, vročini
smirk-1.gif

pa vsak dan tovoriti tiste reklame (druge ppošte skoraj ne dostavljajo), pa pokojnine (pa jih še kdo oropa)
smirk-1.gif