pivovarstvo kot dopolnilna dejavnost na kmetiji

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Evo kopiram nekaj smernic iz uredbe o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED6925

(2) Za opravljanje dopolnilne dejavnosti predelava mora kmetija pridelati najmanj 50 odstotkov količin lastnih surovin, do 50 odstotkov količin surovin pa lahko dokupi z drugih kmetij. Zahtevani delež se zagotavlja v koledarskem letu.

(3) Kot lastne surovine iz prejšnjega odstavka se štejejo zlasti: jajca, sadje, zelenjava, poljščine, žive živali, meso, mleko, med, cvetni prah, matični mleček. Voda se po tej uredbi ne šteje kot surovina.

(4) Nosilec dopolnilne dejavnosti lahko dokupuje surovine na lokalnem trgu od drugih kmetij, ki v tekočem letu vložijo zbirno vlogo v skladu s predpisom, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike, ali od nosilcev ali članov kmetije, ki so vpisani v registru čebelnjakov v skladu s predpisom, ki ureja register čebelnjakov.

(5) Izven kmetij je dovoljen nakup tehnoloških surovin v skladu s proizvodno specifikacijo ali recepturo in nakup embalaže.

(6) Nosilec dopolnilne dejavnosti dokazuje količine in poreklo surovin iz drugega odstavka tega člena s prejetimi računi in z evidencami o lastnih količinah predelanih surovin ali z drugimi dokazili, ki vsebujejo podatke o količinah in poreklu surovin, ki jih je treba hraniti deset let od poslovnega dogodka. Zagotoviti mora oštevilčenje po časovnem zaporedju vseh prejetih računov oziroma dokazil, ločeno za surovine s kmetije in drugih kmetij.

Št. 00715-38/2015
Ljubljana, dne 29. julija 2015
EVA 2015-2330-0057


Ker se hmelj in kvas smatrata kot tehnični surovini, potem ječmen predstavlja 100 procentov lastne surovine. Če pa daš v pivo še recimo pšenico, ki jo kupiš iz druge kmetije, potem mora ječmen predstavljat polovico celotne količine žit 50 procentov. To v primeru pomeni, da imaš in moraš imet minimalno 50 procentov lastne surovine. O vodni pravici ni pa v uredbi nikjer govora, zato smatram da dovoljenje ni potrebno. Tako si jaz razlagam tole. S tem da se bi mogoče dalo dat ječmen pod tehnično surovino in kot lastno surovino podat hmelj...

Kvas ja. Hmelj pa ne vem če se lahko smatra kot tehnološka (tehnična) surovina, ker se prideluje na lokalnem trgu, ker v 2. členu, 3. odstavek uredbe o dop. dej. na kmetiji pravi:
"tehnološke surovine so surovine, uporabljene v skladu z recepturo, in sicer so to kmetijski pridelki, ki se na lokalnem trgu iz petega odstavka 61. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14 in 35/15; v nadaljnjem besedilu: ZKme-1), (v nadaljnjem besedilu: lokalni trg) ne pridelujejo, in izdelki, ki se ne predelujejo na kmetijah na lokalnem trgu, zlasti sladkor, riž, začimbe ali sol"
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ja, cist mozno da imas prav. Pa se vedno gre skozi, ker potem jecmen predstavlja 50 procentov
smile-1.gif
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
A če kupiš hmelj pri HOPSI se šteje on kot druge kmetije v Sloveniji?
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Dopolnilna dejavnost na kmetiji se lahko začne izvajati po dokončnosti dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih za začetek opravljanja posamezne dopolnilne dejavnosti določajo področni predpisi

Velja za naslednje dejavnosti/storitve:

proizvodnjo piva in medenega piva;
Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Nimam pojma o pivovarstvu, vendar zdrava logika pravi, da se vodno dovoljenje skriva v rdeče označenem delu.
wink-1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Zanima me kakšna je natančnost merjenja vsebnosti alkoloha s hidrometrom oz. če je odstopanje večje od 0,5 procenta? Če merimo pod pravimi pogoji in natančno odčitamo vrednost.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Glede na to da obstaja vsaj 5 različnih formul za določanje alkohola iz OG in FG bi rekel da je napaka LAHKO tudi 0.5%/vol ali več, sploh pri močnejših pivih (brez upoštevanja napake meritve).

Predvsem večina generičnih kalkulatorjev uporablja linearno enačbo ki sama po sebi ni ok ker se gostota ne spreminja ravno linearno glede na potek fermentacije. Za določene stile piva so tako na voljo bolj natančne (recimo jim polinomske) enačbe, ki pa delujejo samo v okviru specifičnih vrst piva (vsaj okoli pričakovanega OG in FG). Napaka so sicer ranga par decimalk, ampak vpšršanje kaj potrebuješ.

Sicer za prodajo itak rabiš laboratorijsko analizo, kjer mislim da se ugotavlja tudi ostale lastnosti piva ki so določene v pravilniku o kakovosti piva (žveplo, co2, alkohol, test na škrob ...). Mislim da je cena tega okoli 50EUR + ene 3l piva si vzamejo!
grims-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Niti ne. Po EU zakonodaji so dovoljena odstopanja naslednja (glej Uredba EU 1169/2011, prilogo XII):
- do 5.5% alk.: dolovljeno odstopanje za 0.5% alk.
- nad 5.5% alk.: dovoljeno odstopanje za 1% ....

Torej, če imaš deklarirano 6.5 % alkota, lahko dejansko skuhaš med 5.5 - 7.5 % alk. ....
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Če se jaz prav spomnim je takole:

1% vol nad 5.5% in 0.5%vol pod 5.5, to velja za informacijo o stopnji alkohola potrošniku. Potem pa je potrebno še stopnjo alkohola oddajati za trošarino (carina), tam je odstopanje neglede na jakost piva 0.5%, kajti po stopnji alkohola ti tudi obračunavajo trošarino.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ja to se dobro sliši. Ampak glede na utiševalčevo razlago je vprašanje, če zadeneš takšno vrednost, če meriš s hidrometrom. Mogoče je refraktometer natančnejši? Obstaja še kakšna natančnejša metoda, ki je dosegljiva navadnemu smrtniku? Meni so rekli na oddelku za trošarine, da moram podat dejansko vrednost alkohola v pivu, ki ne sme odstopat od ze omenjenih vrednosti. In me je vprašala kako izmerim alkohol pa sem rekel da sam s hidrometrom... kako pa drgač
smile-1.gif
In je bla skeptična glede natančnosti, tako da mi je predlagala odnest v analizo. Ni pa omenjala, da bi moral podat še kakšne druge vrednosti. Omenila je tudi visoko kazen ob prevelikem odstopanju :D. Ker oni ti vzamejo vzorec in preverijo. Na meni je samo da natančno odčitam vrednost.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Ja to se dobro sliši. Ampak glede na utiševalčevo razlago je vprašanje, če zadeneš takšno vrednost, če meriš s hidrometrom. Mogoče je refraktometer natančnejši? Obstaja še kakšna natančnejša metoda, ki je dosegljiva navadnemu smrtniku? Meni so rekli na oddelku za trošarine, da moram podat dejansko vrednost alkohola v pivu, ki ne sme odstopat od ze omenjenih vrednosti. In me je vprašala kako izmerim alkohol pa sem rekel da sam s hidrometrom... kako pa drgač
smile-1.gif
In je bla skeptična glede natančnosti, tako da mi je predlagala odnest v analizo. Ni pa omenjala, da bi moral podat še kakšne druge vrednosti. Omenila je tudi visoko kazen ob prevelikem odstopanju :D. Ker oni ti vzamejo vzorec in preverijo. Na meni je samo da natančno odčitam vrednost.

Odstopanje je lahko 0.5%vol to sem prepričan, ker sem pomagal v eni slo craft pivovarni ravno med obiskom trošarinske inšpekcije. Se pa da pozanimati in kupiti identične naprave kot jih ima inšpekcija in tako si lahko najbolj prepričan da ne bo prevelikega odstopanja. Seveda so njihove naprave dražje ampak 100% korektne ker so tudi umerjene ;-)
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Ja to se dobro sliši. Ampak glede na utiševalčevo razlago je vprašanje, če zadeneš takšno vrednost, če meriš s hidrometrom. Mogoče je refraktometer natančnejši? Obstaja še kakšna natančnejša metoda, ki je dosegljiva navadnemu smrtniku? Meni so rekli na oddelku za trošarine, da moram podat dejansko vrednost alkohola v pivu, ki ne sme odstopat od ze omenjenih vrednosti. In me je vprašala kako izmerim alkohol pa sem rekel da sam s hidrometrom... kako pa drgač
smile-1.gif
In je bla skeptična glede natančnosti, tako da mi je predlagala odnest v analizo. Ni pa omenjala, da bi moral podat še kakšne druge vrednosti. Omenila je tudi visoko kazen ob prevelikem odstopanju :D. Ker oni ti vzamejo vzorec in preverijo. Na meni je samo da natančno odčitam vrednost.

Odstopanje je lahko 0.5%vol to sem prepričan, ker sem pomagal v eni slo craft pivovarni ravno med obiskom trošarinske inšpekcije. Se pa da pozanimati in kupiti identične naprave kot jih ima inšpekcija in tako si lahko najbolj prepričan da ne bo prevelikega odstopanja. Seveda so njihove naprave dražje ampak 100% korektne ker so tudi umerjene ;-)

Ti verjamem, sem prebral prilogo pa tudi rekli so mi iz oddelka glede odstopanj. Za kakšne naprave gre to? A kar na licu mesta izmerijo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Nekaj takega in podobno so edine točne merilne naprave, ker merijo direktno stopnjo alkohola. Večinoma se meri preko spektrometra, imaš pa tudi take ki merijo preko destilacijskega principa. So pa cene od 5k do 10k EUR, za uradno overjene naprave pa tudi nekajkratnik tega (pa letna umeritev tudi ni poceni), laboratoriji imajo še nivo višje in so naprave točne do dveh decimalk (to kar sem linkal je najbolj osnovna stvar v ponudbi).

V zakonodajo se nisem posebej spuščal, ampak načeloma se ponavadi dela zadeve na certificirani opremi. Ti s tvojim hidrometrom ne more narediti tega doma. Zato pa se če želiš točno meritev moraš nekam nest vzorec. Vzorec lahko neseš tudi kot fizična oseba, pa meritev samo ABVja je najbrž par desetakov tako da te ne bo pobralo če neseš 1x da vidiš kaj se da dosegat na taki opremi!
zmaga.gif


Sicer pa je tudi tu na forumu nekaj aktivnih "resnih" pivovarjev pa naj povedo koliko je razlike med OG-FG meritvijo in dejansko izmerjeno vrednostjo alkohola.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Drugače pa večina pivovaren uporablja digitalne refraktometre. S tem se vsaj izniči napaka meritve, merijo pa tudi do dveh decimalk točno gostoto (oz. vsaj do 0.1 brix kar je precej več kot pa doseže hidrometer). Tako da s tako opremo imaš ob pravem izračunu potem najbrž vse v dovoljenih odstopanjih. Cena digitalnih refraktometrov pa tudi ni pretirana, laboratorijske klasike (hanna, milwaukee, ..) dobiš za stotaka ali dva. Bolj pametne variante prav za pivovarstvo (all in one mašine, ponavadi so še ph metri in "logerji") se dobi pa pod pol tisočaka. Vsekakor je pametno investirat denar v tole če se misliš resno lotit proizvodnje.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Najlepše ti hvala. Je pa potrebno potem naredit še pravilen izračun iz specifičnih gostot (OG-FG).
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Velja povsem enako kot za klasični refraktometer, torej preračuni, korekcije itd. Je pa odčitek lažji in hitrejši, predvsem se zelo izniči napaka "merjenja", kalibracija se naredi v sekundi z destilirano vodo, natančnost je višja. Sicer glede natančnosti je tako da je že klasičen refraktometer bolj natančen (to NE pomeni bolj točen) od hidrometra. Četrtina brix (0.25 brix) ustreza 0.001 "stopnji" gostote in večina klasičnih refraktometrov ima lestvico na 0.1 ali 0.2 brix (natančno odčitavanje je druga stvar). S tem digitalnim z 0.1 resolucijo (in 0.2 točnostjo) si torej nad nivojem hidrometra.

Slabost je da stane stotaka ali dva (za ta denar dobiš že veliko ostale opreme in surovin), kot rečeno je še vedno to refraktometer in moraš delat preračune za FG. Če ga ne rabiš vsak dan oz. nekajkrat dnevno je tako po mojem mnenju brezveze kupovat.