Pehtranka

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Danes se bom namenil nardit pehtranko. Zadeva je izziv predvsem zato, ker bom to packal prvič, pa še iz brezglutenske moke.

Testo bom nekak naredu, če je kakšen hint za Scharovo mešanco se priporočam, mene pa zdej bol zanima sledeče:

kakšen recept, postopek ipd imate za filo od pehtranke.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pehtranke nisem nikoli delal, tako da se okrog file ne bom delal pametnega. Sem pa že delal orehove in rožičeve potice. In zato vem, da je največja jeba pri potici testo. Zato ti polagam na srce, da pogledaš kako naredit dobro testo ...
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Ma testo je brez glutena že tko al tko mal specifičen in velik možnosti niti nimaš, ok mal drugač bom probu kokr ponavad za kruh da bom še kšn jajc stisnu not pa mal cukra, da bo boljše.

Okus da pa fila in to bi pa rad da je res dobra, saj ženkica že celo večnost ni jedla potice in bi res rad da je dobra.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
http://www.mojirecepti.com/recept/pehtranova-potica.html

En recept, za primer. Jaz bi recimo namesto kisle smetane dal pasirano (ali pa nepasirano, odvisno od okusa) skuto, samo v razmislek.

Recept sem prilimal bolj zaradi testa. Še enkrat ponavljam, testo ni hec. In še kako prispeva k okusu, sploh če pozabiš sol
grims-1.gif
).
Še majhen nasvet iz prakse: sestavine naj bodo tople oz. sobne temperature (ne direkt iz hladilnika) in prostor v katerem boš delal/hajal naj bo prav tako topel ...
Aja, še to; testo mesi nežno, ne ga tepst, sploh drugo mesenje ...
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Moja stara mama jo je vedno delala s kislo smetano, jaz si je ne znam predstavljati s skuto. Smetane je malo, samo toliko, da je malo "pocasto" znotraj, da ni cisto suho testo kot sarkelj. S skuto se kaj takega ne da doseci, prej nasprotno.
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Še majhen nasvet iz prakse: sestavine naj bodo tople oz. sobne temperature (ne direkt iz hladilnika) in prostor v katerem boš delal/hajal naj bo prav tako topel ...
Aja, še to; testo mesi nežno, ne ga tepst, sploh drugo mesenje ...

Včer sem imela praktično lekcijo iz pečenja potice - in zgornji nasvet je bil zelo poudarjen. Namesto kisle smetane sva dale sladko, in to precej pogreto, potičje (filo) pa sva ohranjale toplo nad toplo vodo. Ker baje imaš lahko testo super, pa ga s prehladnim potičjem uničiš.

En recept pa tule, ta stran mi je ful všeč, ker imajo miljon podrobnosti - nasvetov, izboljšanj,....
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
No tudi tega sem sklenil sam uporabit (ravno testo vzhajam
smile-1.gif
)

Grem takoj sestavine iz hladilnika dat, mam še 40 minut fore za filo.
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Ratalo je takole:
Uporabil sem recept, ki so ga že tukaj nalimali.

Fila je bila nekoliko premehka tako, da jo je testo, ki ni ravno elastične nekoliko izpodrinilo.

Vseeno je zelo dobra.
1193480-potica1.jpg
 

Priponke

  • 1193480-potica1.jpg
    1193480-potica1.jpg
    125,4 KB · Ogledi: 258
Nazadnje urejeno: