Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Jah fantje, lepo ste se navadil na Weber...lani so me fino obtožil in zbrisal temo, ko sem začel o Webrih pisat. Češ da sem prikriti oglaševalec/prodajalec. Ker pa očitno ni šans, da dobra stvar ostane neopažena, me veseli da uživate. Še več slik pa postov......
 
Nazadnje urejeno:

rs1975

Pripravnik
1. nov 2008
229
1
18
Chimney-i so tudi v Sparu - mislim, da okoli 6 EUR. Samo je tole po mojem za kako leto, dve, potem pa razpade...

Menda bo sedaj ko bo počasi konec grill sezone kakšen popust na dodatno opremo... Je bil na mimovrste mesec dni nazaj 25 EUR...
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Jaz sem imel dve leti hoferjevega, ampak sem letos šel in nabavil originalnega. Meni se zdi, da je kot dan in noč.

Že sam sebi se zdim ko ena blesava reklama za webra, a očitno so američani znali to dobro pogruntat. Se pa da brez problema tudi s Hoferjevim. Slabosti so majnša prostornina, če želiš cel čimni briketov in pa majhne luknje.

Daj malo pojasni oz. daj primer, zakaj je kot dan in noč? Ker mi smo meli letos en večji piknik (40+ ljudi), peklo se je na dveh webrih 47 in enem navadnem za 20€. Zakurili smo pa v enem weber dimniku in enem hoferjevem. Razen tega, da je pač večji jaz razlike nisem videl, ker smo v webrovega na koncu dali približno tolk briketov kot v hoferjevega, pač je bil hoferjev čisto poln, uni pa do 2/3. Vžgalo se je pa v obeh enako hitro.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Razlika je v kvaliteti......če se vam zdi Weber predrag potem pač nabavite 5 x cenejši dimnik (pet dimnikov) za enak denar. Weber bo verjetno še vedno cel ko boste skurili vseh tistih 5 cenejših. Enako je s poceni kopijami žarov. Za 20Eur jih potem nabaviš 10 za ceno Webra. S to razliko, da je pri dimniku vseeno pri žaru pa ravno ne. Pri enih zadevah je šparanje smiselno pri enih ni. Predvsem pa denar gre porabiti za meso in dobro kurjavo, ko je Weber enkrat pri hiši.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Jaz sem imel dve leti hoferjevega, ampak sem letos šel in nabavil originalnega. Meni se zdi, da je kot dan in noč.

Že sam sebi se zdim ko ena blesava reklama za webra, a očitno so američani znali to dobro pogruntat. Se pa da brez problema tudi s Hoferjevim. Slabosti so majnša prostornina, če želiš cel čimni briketov in pa majhne luknje.

Daj malo pojasni oz. daj primer, zakaj je kot dan in noč? Ker mi smo meli letos en večji piknik (40+ ljudi), peklo se je na dveh webrih 47 in enem navadnem za 20€. Zakurili smo pa v enem weber dimniku in enem hoferjevem. Razen tega, da je pač večji jaz razlike nisem videl, ker smo v webrovega na koncu dali približno tolk briketov kot v hoferjevega, pač je bil hoferjev čisto poln, uni pa do 2/3. Vžgalo se je pa v obeh enako hitro.

Lej sej ne rečem, mogoče je čisti placebo efekt. Mogoče so tudi webri en sam velik placebo kot nekateri pravijo.
Jaz sem imel prej s hoferjevim vedno občutek, da mi briketi ne gorijo dovolj hitro. Da če zraven še malo ne piha, da jih razžari ne bo nič. Druga poanta pa je bila, da se mi je zdelo, da polna količina ne zadošča, če hočem res visoko temperaturo.

Primerjal obeh vzporedno nisem. Mogoče bi si pa moral vzeti enkrat čas za foro.
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Zdi se mi, da ta debata Weber vs. ostali proizvodi postaja že nekoliko brezplodna.

Če se ne motim, se lahko vsi skupaj strinjamo o naslednjem:

Webrova roba je nedvomno top kvaliteta, a je tudi hudo draga.
Proizvodi ostalih proizvajalcev so praviloma cenejši, njihova kvaliteta pa niha - nekaj je povsem ok, drugo slabše. Skoraj zanesljivo pa ni ne boljše, ne dražje od Webra.

Če potegnemo črto...
Kdor hoče zanesljivo kvaliteto in jo je pripravljen tudi plačat, naj kupi Webra.
Ostali pa naj se odločajo vedno znova, od stvari do stvari.Ponekod (pre)nizka cena pomeni tudi pofl robo in velja rek 'nisem tako bogat, da bi kupoval poceni'.

Sam imam sicer Webrov chimney, a če bi še enkrat kupoval, bi gotovo raje vzel v Hoferju nekajkrat cenejšega. Še posebej ker Webra itak skoraj nikoli ne napolnim do vrha.

Tako sem storil tudi pri večini druge opreme.
V Conradu sem vzel digitalni termometer za dobrih 10, namesto Webrovega za 70+ EUR.
Za kamen za peko pizze sem dal 40 namesto za Webrovega 70 EUR. Pa še večji je.
Pa brikete imam tudi iz Lidla za 1 EUR, namesto Webrovih za 5.

Iščem še držala za peko perutnine, reber in pečenk.
Če ima kdo pametno ponudbo, bom vesel vsake ideje.
Enostavno ne dam za par ukrivljenih žic od 20 pa tja do 50 EUR.
Raje grem v kemično čistilnico, nažicam par obešalnikov in si iz njih naredim stojala sam.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
OK...najprej Weber žar ni placebo
cool-1.gif


Je pa dimnik iz Hoferja manjši od dimnika Weber in to je to. Manj pretoka zraka, počasneje gori.

Glej ne bom zdaj trdil, ker nimam trenutno weberjevega kje blizu, ampak pri hoferjevem je tako - dam spod dve kocki in nafilam do vrha, potem pa timer na telefon 30 minut in ko pridem nazaj je 85% razžarjenga, morda zgornjih pet še ni, potem pa za par minut vsujem vse skup na kup v roštilj, da se še tisti na vrhu v celoti vžgejo (ker jih z gorečimi prekrijem). Ta vikend računam, da bom 1kg govedine vrgel gor, in bom kolegu rekel, naj webrov rafuank prinese, pa bom dal v oba 25 briketov in pržgal. Bom sporočil rezultate.
 

kacajdr

Pripravnik
2. okt 2007
158
0
16
Kranj
ksz
še jaz pristavljam moj piskerček: pred prvomajskimi prazniki pri kupizar nabavil 47 premium + tavelik prižigalec.
Rvnokar zaključil 22-to peko od takrat, vsakokrat pekel centimeterske ali malo večje kose (æevapi, vratovina, kremenatli, ražnjiči, pišč.kračke, tanko odrezana rebrca) direktna pokrita peka.
Vedno uspelo super, postopek lahko ponovljiv in kratek, navdušeni tudi "naši od dol", ki sicer prisegajo na sistem "sa prstima".
V prihodnji sezoni se lotim tapravih kosov; steak in reberca .
In ja, weber je drag, predvsem takrat, ko ga uporabljaš samo 2-3x na sezono.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Kako misliš v prihodnji sezoni? Jaz imam namen pozimi ta velike kose mesa pečt (3 ure in več) kaj hočeš lepšega, ravno zato sem webra nabavil.
 

MDavor

Zelenc'
14. sep 2013
7
0
1
Lep pozdrav vsem. To je moj prvi post. Všeč mi je tema in da se še jest malo považim
wink-1.gif


Uporabljam Weber One Touch Original 47cm.

Nekaj slik / izdelkov:

kako se začne


Pozkus pečenja zelenjave in krompirja v foliji.


Peka pice.


Peka rebric cca 6h.




Tukaj je pa bila peka rebric z folijo 1,5h...
Moram rečt, da je nepotrebno pečt rebrica 6h na 120C°, ker se z folijo na 220C° enako dobro izpečejo.
Idejo dobil na Youtube


To se več ne spomnem kateri del krave je to. Tudi Slow Food. Šele po 10h mi je ratalo. Mišljeno pa je bilo cca 6h.


To je načeloma omaka, ki jo kupujem v Hoferju. BBQ omaka. Nisem je še delal ampak je ta odlična. Pač ima več E-jev in junka noter.


Piščanec za 4 osebe. Iz trgovine seveda. NI bil domač. Pri kolegu pečeno in njegovim termometrom.


To je pa seveda prvo kaj se je peklo gor.
Koliko se spomnem, čevapi se več ne pečejo na webru, ker je rezerviran samo za dobro hrano
wink-1.gif

 

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Tudi sam se navdušujem nad WEBROM (seveda 57 varianta
cool-1.gif
), vendar v temi zaenkrat še nisem zasledil par stvari.
1. Zanima me kakšna je razlika med Weber: Weber Bar-B-Kettle, One-Touch Original in Weber One-Touch Premium?
confused-1.gif

2. Kako se (s)peče naprimer 2 ali 3 1/2 kg Orade (tehnika, čas peke, direkto, indirektno) oz. ostale morske dobrote (npr: hobotnica (1,5kg))?
3. Ali je pri "maratonski" peki (3-6 ur) potrebno kaj dodajati brikete oz. oglje?
rolleyes-1.gif

THX za nasvete in odgovore.....
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

MDavor

Zelenc'
14. sep 2013
7
0
1
Citat:
Uporabnik BohVar_alias_BOHL pravi:
Tudi sam se navdušujem nad WEBROM (seveda 57 varianta
cool-1.gif
), vendar v temi zaenkrat še nisem zasledil par stvari.
1. Zanima me kakšna je razlika med Weber: Weber Bar-B-Kettle, One-Touch Original in Weber One-Touch Premium?
confused-1.gif

2. Kako se (s)peče naprimer 2 ali 3 1/2 kg Orade (tehnika, čas peke, direkto, indirektno) oz. ostale morske dobrote (npr: hobotnica (1,5kg))?
3. Ali je pri "maratonski" peki (3-6 ur) potrebno kaj dodajati brikete oz. oglje?
rolleyes-1.gif

THX za nasvete in odgovore.....
nahrung002.gif


Bar-B-Kettel ne vzemat. Ni termometra na pokrovu, spodaj ima malo ''smotano''n arejeno za spuščanje zraka noter.

One-Touch Original imam jest in je super. Ima ročko odpodaj, da lažje odpiraš zrak za v kotel. Ima termomter. Zdi se mi, če bi kupoval 57cm da je prevelik. Več oglja porabiš, več je za pucat itd. Jest imam družino z 4 in je čisto dovolj 47cm. Če rabiš za kakšne žurke in, če imaš več ljudi pol kupi 57cm.

One-Touch Premium je pa zakon. Ima spodnji lonec v katerega gre odpadlo oglje. Manj svinjarije imaš. Ima tudi ventil za zrak. Dobiš pa tudi v premiumu rešetko, ki ima obstrani odprtino za oglje. Ne rabiš devat meso dol in rešetko dol, da prideš do oglja.
Dobiš še nekakšne pripomočke za oglje. Se izplača.


Če imaš dinarčke vzami premium, če ne pa original.
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno: