ŠE 9 DNI DO.....KCBS COOK CLASS & JUDGE CLASS - SBBQS
Kaj je pravzaprav BBQ sojenje? - Vsak zase naredi seveda najboljši BBQ. Jasno. Vsak ima svoje skrivnosti, ki jih ne bo zaupal nikomur in kadar se na nek okus navadimo, pa naj bo to doma ali v restavraciji kjer dobro jemo, je to za nas najboljše. Ravno to, kar sem napisal v uvodu pa ima najmanj skupnega z nalogo BBQ sodnika. Veliko ljudi pomisli, da tečaj lahko opravi vsak - res je. A prava teža sodnikovih odločitev se skriva v pretanjenem občutku za objektivno oceno vzorca. Teh pa je samo za eno kategorijo lahko 6 naenkrat. Sistem ocenjevanja in nadzora pa v nadaljevanju poskrbi, da v tekmovalnih krogih delujejo in ostanejo samo sodniki z integriteto. Sistem je tako dober, da ga povzemajo že večja svetovna Food Contest tekmovanja.
Kaj se ocenjuje? - Vse se vrti okrog mesa. To je sigurno največkrat izrečen stavek na predavanju. A ocenjuje se po treh kriterijih, ki so: apperance (izgled), taste (okus) in tenderness (mehkost). Okras iz zelene solate ali peteršilja, unikatno oblikovani, čeprav standardni prezentacijski kosi, specialni rubi, natančno nanešen BBQ sauce in še pred peko mariniranje, injeciranje in še kaj. To je tekmovalni BBQ. Zelo pomembne in subjektivnemu dojemanju podrejene zadeve, ki odločajo o točkah. Tu pa se skriva sposobnost in odgovornost vsakega BBQ sodnika. Ni čisto preprosto, je pa zelo zanimivo in znanje pridobljeno s sojenjem se da uporabiti še kje drugje.
Kako se ocenjuje? - Ocenjuje se vestno, fokusirano in brez primerjanja vzorcev. Obenem pa s spoštovanjem do ekip, ki so se na tekmovanje pripeljale večkrat od daleč, kot od blizu in potem 24 ur brez premora ustvarjale svoje ocenjevalne škatle. V Sloveniji trenutno deluje 6 BBQ sodnikov (Certified BBQ Judge) in en Table Captain (Certified Table Captain). Table captain je tisti, ki prinese in prezentira tekmovalni vzorec omizju sodnikov. Hkrati jih neopazno nadzoruje in morebitne anomalije sporoča vodstvu tekmovanja. Vse je torej pod kontrolo.
Vabimo vas, da se udeležite tečaja KCBS Judging Class-a in aktivno vstopite v svet BBQ-ja, kamor smo Slovenijo v letu 2017 tudi postavili. Prva priložnost za sojenje je že prva tekma po KCBS koledarju. Prijava na KCBS Judging Class pa je možna na tej povezavi:
http://sbbqs.si/classes/
Srečno in se vidimo pri Gerbcu na Igu 13. in 14. maja!
SBBQS