Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Evo: Čez vikend pa še smo poizkusili še z receptom "Pork Ribs St. Louis Style"
Cca 2,8 Kg malih rebrc + 2 kosa govedine za "test"
smile-1.gif


Meso začinjeno z soljo, poprom, česnom v prahu, gorčica + bbq rub (kotany)+ še malo nasekljanega česna.
Pekel sem 4 ure na temperaturi cca 140-150C.
Na oglju pa še en lesen kos (jabolko) za dimljenje, ki sem ga pred tem namočil v domač jabolčni kis.

Meso je bilo zelo sočno, mehko z lepim in hkrati okusnim smoke ringom.
(mogoče bi še ga moral na koncu dodatno pečt še cca 30 min za še lepšo skorjo)
Slike povedo vse :

Po cca 3 urah pečenja:


po pečenju pa še namazano z omako (ketchup, gorčica, voda, sol, poper, sladka dimljena paprika v prahu) ter zavito v alu folijo za cca 30 min - rezultat:


Naslednjič pa se lotim piščanca na konzervi
smile-1.gif
 

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Ta vikend smo zraven klasičnega žara spekli še 1 kos svinjske plečke (brisket)-(cca 1kg).

Recept:
En dan prej namazal z gorčico in rubom (sol, poper, česen, čebula, paprika,cayene) pustil za cca 12 h v hladilniku.
Naslednji dan je meso še počivalo cca 30 min iz hladilnika preden sem ga dal na žar.
Žar nastavljen na cca 150C, v naluknjano folijo povil namočene jabolčne sekance in direkt na oglje. na rešetko nad ogljem pa še eno posodo z vodo za vlaženje.

Po cca 1 uri sem odstranil jabolčne sekance iz folije in jih prestavil v posodo z vodo nad ogljem (sekanci so se kuhali in oddajali lep aromatičen vonj).

Na cca 1 h sem še meso vlažil z jabolčnim sokom. Po 3 urah pečenja sem meso namazal z BBQ omako iz hofra in jo povil v alu folijo in nazaj na gril za cca 1 h.
Torej po cca 4 h pečenja je še meso počivalo cca 1h zavito v alu folijo. Meso je oddalo cca 1 dcl soka (fantastična omaka).

Slike končnega produkta žal ni ker je pošel v trenutku, moram pa povedat da je bilo izjemno slastno
smile-1.gif
 
  • Všeč mi je
Reactions: Iztoks

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
A kaj žarite? Jaz sem za vikend cmazdil perjad ('fluge') in čevape.

Sem pa dodatno nabavil litoželezno plato..narebreno, ki jo uporabim za čevape...najprej 2x10 minut indirektno...brez da bi čevape dajal narazen nato na plati z vsake strani po dve do tri minute.
 

kacajdr

Pripravnik
2. okt 2007
158
0
16
Kranj
He, he, jaz žarim vsak teden celo leto. Trenutno so hit sezone t.i. mrežne (svinjske) pečenke. Pečem po 2 kosa naenkrat; ena iz vratovine in ena iz stegna, vsaka po dobro kilo. Indirektno cmarim tja do 4 ure, termometer na OneTouch 47 mi nad žerjavico kaže cca 200 stC. Če zunaj ni preveč mraz in vetrovno, mi eno polnjenje oglja (nabavljam pri lokalnemu ogljekuhu) zdrži celo peko.
Se pa weberčku pozna, da veliko dela. Spodnja rešetka je že vsa zvita, uni alu kos z mehanizmom za pripiranje in fangl za oglje je precej razrahljan, pokrov pa zašmiran k pr norcih.
 
Nazadnje urejeno:

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Zdravo
ker ste me navdušili za pečenje na pokritih žarih, sem se odločil, da si tudi jaz spomladi nabavim enega.
Torej kaj mi priporočate? Je Weber One-Touch Original OK ali je boljše vzeti Premium?
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Tista posoda pod žarom je zlata vredna...ker vedno ko se spraviš pečt začne pihat in potem je pepel vse drugje kot na krožniku (pri slabših modelih). Posodo sprazniš 3 x letno in to je to.

Pa seveda...obavezno 57 cm!
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Iščem en dober recept za govedino ali svinjino v kosu (vključno s katerim kosom mesa), me mika, da bi nekaj celo noč pustil not
grin1.gif
al pa vsaj celo dopoldne.
 

rs1975

Pripravnik
1. nov 2008
229
1
18
Citat:
Uporabnik kacajdr pravi:
He, he, jaz žarim vsak teden celo leto. Trenutno so hit sezone t.i. mrežne (svinjske) pečenke. Pečem po 2 kosa naenkrat; ena iz vratovine in ena iz stegna, vsaka po dobro kilo. Indirektno cmarim tja do 4 ure, termometer na OneTouch 47 mi nad žerjavico kaže cca 200 stC. Če zunaj ni preveč mraz in vetrovno, mi eno polnjenje oglja (nabavljam pri lokalnemu ogljekuhu) zdrži celo peko.
Se pa weberčku pozna, da veliko dela. Spodnja rešetka je že vsa zvita, uni alu kos z mehanizmom za pripiranje in fangl za oglje je precej razrahljan, pokrov pa zašmiran k pr norcih.

aplauz.gif
Tudi pri nas so trenutno hit mrežne pečenke. Zadnjič sem pekel mrežno iz stegna, cca. 2 uri. Po eni uri sem jo obrnil in dodal gor par briketov, tako da je bila temperatura konstantno med 190-210 stopinj. Po peki sem jo pustil še 15 minut zavito v alu folijo.

Se sploh ne da primerjati s pečenko pečeno v pečici. Tam je čisto izsušena, tu pa sočna...
 

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Iščem en dober recept za govedino ali svinjino v kosu (vključno s katerim kosom mesa), me mika, da bi nekaj celo noč pustil not
grin1.gif
al pa vsaj celo dopoldne.

Za takle recept se tudi sam priporočam
cheer.gif
 

Kupi_Zar

Zelenc'
6. apr 2013
23
0
1
Citat:
Uporabnik vogel pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Iščem en dober recept za govedino ali svinjino v kosu (vključno s katerim kosom mesa), me mika, da bi nekaj celo noč pustil not
grin1.gif
al pa vsaj celo dopoldne.

Za takle recept se tudi sam priporočam
cheer.gif


Pripraviš smoker na 90 - 100 stoipnj.
Dodaš vodo in jabolčne sekance (eno dobro pest).

Pripravimo posip - poper, groba sol, rjav sladkor, rdeča paprika

V meso vtremo začimbe (svinjska rebra, najboljše mlečnega pujsa - se kar težko dobi v slo) damo prvo za 2 uri v smoker.

Vmes pripravimo omako - jabolčni kis, jabolčni sok, cečen in čebula v prahu, vinchester omaka, rjav sladkor - reduciramo cca 1 uro.

po 2 urah meso vzamemo iz smokerja, damo v folijo, polijemo z omako in trdno zavijemo - vrnemo na žar za 2 uri.

po 2 urah vzamemo iz folije in vrnemo na žar še za 1 uro (oz do željenih 77 stopinj v sredici mesa)

Pripravimo servete, ker bo želo sočno
wink-1.gif


Dober tek
LP M
2166786-10646898_795679373817544_8530088758521974988_n.jpg
 

Priponke

  • 2166786-10646898_795679373817544_8530088758521974988_n.jpg
    2166786-10646898_795679373817544_8530088758521974988_n.jpg
    76,7 KB · Ogledi: 666
Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Jaz sem en 14 dni nazaj cmazdil kos pečenke...za probo sem poknil zraven še kos reber...ki so odlično izpadle, tako da naslednjič grejo one v pečico
wink-1.gif


Pekel dobre 3 ur na 150 stopinjah.
2167640-image.jpg
 

Priponke

  • 2167640-image.jpg
    2167640-image.jpg
    85 KB · Ogledi: 656