Moja prva izkušnja s peko pod pokrovom.
Prejšnji teden sem nabavil
Master touch 57 cm in seveda sem se že ta vikend lotil peke.
Za prvič sem vzel kos vratovine, cca. 1,75 kg. Kos je bil kompakten, na najširšem delu visok 8-10 cm.
Odločil sem se, da bom skušal karseda malo komplicirati in ga bom pekel celega, kot pečenko, indirektno na srednji temperaturi (po moji predstavi naj bi bilo to cca. 200 stopinj C).
Potek.
Vzel sem slabo polovico Webrovega chimneya briketov in jih po pol ure razžarevanja razporedil ob rob. Vmes sem dal alu posodo in vanjo nalil vodo. Na brikete sem na vsako stran dal še slabo pest namočenih sekancev, ki sem jih zavil v alu-folijo in jo nato naluknjal. Meso sem začinil zgolj s Kotanyi mešanico začimb, ga malce naoljil ter postavil na prav tako naoljeno rešetko ter pokril žar.
Že po nekaj minutah je temperatura zrasla na 220+ stopinj C, kar se mi je zdelo nekoliko hitro, zato sem priprl zgornjo loputo in si privoščil pivo. Ko sem čez nekaj časa pogledal, je bila temperatura cca. 120 stopinj. Po moji oceni prenizka, zato sem znova odprl loputo do konca in spremljal temperaturo, a preko 150 stopinj ni in ni šla.
Po dobri uri peke sem itak moral pokrov dvigniti in po planu meso obrniti, pa sem preveril tudi kaj se dogaja z briketi. Na eni strani so komajda tleli, medtem ko so na drugi krasno greli. Predvidevam, da sem jih že v osnovi slabo razporedil, nato pa še zadušil s priprtjem lopute. Zato sem jih preložil, na vsako stran dodal dobro pest oglja, znova pokril žar ter pustil loputo odprto.
Temperatura je znova hitro zrasla preko 200 stopinj in nato zmerno hitro naraščala tja do 250. Takrat sem znova malce priprl zgornjo loputo, a tokrat sem stal zraven in spremljal padanje. Ko je padla do 220 sem loputo odprl, temperatura pa se je umirila na tem nivoju. Meso sem pekel še cca. uro in pol, torej skupaj nekaj manj kot tri ure.
Videz.
Na pogled je bila pečenka čudovita in krasno zapečena.
Ob rezanju se je izkazalo, da je izrazito sočna. Iz cele pečenke sem ob rezanju dobil skoraj 2 dl mesnega soka, ki bi ga lahko porabil npr. kot zabelo za široke rezance ali kaj podobnega.
Meso je bilo pečeno ok, a po moji oceni bi bilo še nekoliko bolje, če bi ga pekel morda 20 minut več. Predvidevam, da je bil čas povsem ok, a da se je poznala prenizka temperatura na začetku peke.
Okus.
Moram priznati, da je resnično nekaj posebnega. Saj se čudo sliši, ampak mesa s toliko okusa po svinjskem mesu še nisem jedel. Tudi odojek pečen v glineni posodi po
Napovem receptu ga ne doseže. Sekancev pa nisem zaznal.
Osebni vtis.
Veliko sem že prepekel na klasičnih žarih in mi lenarjenje ob pokritem žaru ni preveč všeč. Rad namreč obračam meso, nadzorujem peko, pazim da ni prepečeno in posledično suho, mesa nikoli ga ne prebadam, praviloma uporabljam prijemalko in za čevapčiče špohtl, itd. Všeč mi je, ko zadiši in se začnejo najbolj lačni smukati okoli mojstra ter žicati en majhen šniclček, rebrce ali pa čevap "sam za probat če je dost pečen"
.
Tole pa je nekoliko bolj dolgočasno. Večina naštetih aktivnosti odpade, posledično spiješ pirček več kot bi ga sicer, malce bolj v miru klepetaš, lahko si privoščiš tudi malce branja.
Osebno sem se silno težko zadrževal, da nisem večkrat dvignil pokrova. Do obračanja mesa ga sploh nisem, potem pa morda dvakrat, trikrat. Ampak kot rečeno - potrpežljivost se je izplačala.
V bližnji ali daljni prihodnosti bi rad poskusil speči še piščanca sedečega na piksni pira, kos odojka / jagenjčka in kakšno dobro telečjo kračo.
Ima kdo izkušnjo s peko pod pokrovom česa od zgoraj naštetega? Kak nasvet?