pasulj

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kak vam je všeč?

men je carski iz tetovca, pa mal suhega mesa not, pa razkuhan, tak gost. mal korenčka, kaka korenina petršila, lovor...
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.595
113
Emona / Carnium
Dober opis. Pri meni zamenjaš Tetovac s šarenim oz. trešnjevcem in dodam še: drugi dan.
Šareni je un...graoraste barve...sej veš.
grin1.gif
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Predvsem ga mora zgostit čebula in ne moka, se pravi veliiiiiik čebule
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
šarenko..
srpski pasulj

poznam. je tut ok, ampak to gre bolj v..čorbe, enoliončnice.

večkrat pogret je boljši..pa seveda čebula, nbene moke..

zdej sem spet potamanil krožnik..z malo..biæe rata
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Čeprav pravijo, da pravi je s porom, da da pravi okus ali pa vsaj pol pol, da ga med fižol že mal narežeš k ga drugič odliješ...nisem še sprobal, bo pa treba
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
V kotel streseš bel pasulj, zaliješ z vodo do tričetrt, gor vržeš suho čebulo, svinjsko mast, nekaj konzerv mesa, zapreš in kuhaš. Ko je kuhano, narediš zapržko, jo vliješ v kotel ob mešanju da se zgosti in vse skupaj začiniš po okusu! To je vojaški pasulj, hrana za bogove!!! Btw., v naši vojašnici sem bil jaz zadolžen za kuhanje pasulja, skuhal sem pač najboljšega!
smile-1.gif
 

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Pasulj je hrana za bogataše po srcu in duhu.

Vsi so jezni name se mi ga je tok zluštalo da bo juter na silvesterskem meniju pa ka bo bo.
 
Nazadnje urejeno:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Ker se mi doma ponavadi ne da kuhati pasulja po celem postopku, ga malo prilagodim in je prav tako odličen. Na malo olja prepražim slanino, dodam česen in vzamem Evo mešanico za pasulj, stresem noter konzervo belega pasulja, ter vse skupaj zalijem z vodo. Malo pokuham, dodam še kakšno začimbo po okusu in pasulj je gotov!
Kot sem že rekel, bolj instant zadeva, ampak če malo prilagodiš recept in dodaš nekaj začimb, bo odličen nadomestek pravega pasulja! Pravi pasulj pa doma itak ne moreš skuhati, saj ne bo nikoli tako dober, kot če ga kuhaš v večjem kotlu!
 

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Pravi pasulj pa doma itak ne moreš skuhati, saj ne bo nikoli tako dober, kot če ga kuhaš v večjem kotlu!

Zakaj pravega pasulja nebi mogel doma skuhati?
Kakorkoli bo boljši kot pa z Evo mešanico, kajne? Poanta je da ga delaš tako kot je treba ( namakanje, spiranje 3x...itd). Osebno ga delam točno tako kot smo ga v vojski v BG na Topčiderju. In NE notri nismo metali konzerv z mesom, ampak izključno samo suhe povojene kosti. ( na terenu v premični kuhinji pa so bile konzerve, to pa res)
Res pa je, da ko ga skuham, ga jemo 2 dni, a se nihče ne pritožuje.
Tetovac ...rules
smile-1.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
A pa bi lahko napisal komplet recept kako se zadevo skuha. Ker v vsakem pocasnem in tahitrem receptu omenjas razlicne stvari.
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.785
6.176
113
blizu močvirne prestolnice
Pri vse jedeh na žlico, je bistvo količina, če imaš kotel za prašiče, potem bi lahko skuhal odličen golaž ali pasulj, drgaæ pa kupi kotel od Gorenca in lepo kuhaj.
 

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Tole sicer ni po recepturi JLA, je pa dost blizu
grin1.gif

U vojnički pasulj idu sledeæe namirnice:
-Pasulj beli,srednje veličine(u Srbiji zvani ,,Gradištanac'') 120gr.po porciji,
-Slanina,suva,šarena,po JNA normi debljine 5,5-6,5cm(ne panceta,ne hamburška)60gr.po porciji,
-Meso juneæe,kao za gulaš(ne sme biti suvo,mora da se topi u ustima kad se skuva,zato je važno da bude od sočnog komada)60gr.po porciji
-Luk crni(u JNA često korišten suvi,ide 3xmanje nego svežeg)pola glavice srednje veličine po porciji,najbolji tzv.,,pogačar''(spljošten ne okrugao kao jabuka)
-Luk beli,1/4 češnja po porciji,
-Šargarepa/mrkva kom.1 na svakih 10-12 porcija
-Peršun sveži ili sušeni,kašika seckanog svežeg na 5-6 porcija,sušenog 3x manje,
-Mlevena crvena paprika slatka,supena kašika puna na svakih 10-12 porcija,
-Mlevena crvena paprika ljuta,po ukusu,po principu ,,što južnije to više''
-Biber,crni,mleveni,
-Začin suvi,da ne reklamiramo proizvođače,
-Paradajz pire,na 10-12 porcija 3 pune jelovne kašike,
-Pšenično brašno,belo,na 10-12 porcija 1 puna jelovna/supena kašika.
Za dan jedinice kad su dolazili gosti iz mesta i omladina(a bogami i omladinke)dodaje se kobasica,domaæa,sušena,ljuta(u tom slučaju se količina mlevene paprike ljute i slatke reducira)
Priprema:
Meso,slanina,crni luk,deo belog luka(pola količine b.luka)se stavi u posudu da se prži i to prvo slanina,pa kad pusti masnoæu,doda se meso i kobasice(kad se pasulj pojačava zbog utiska na goste)pa luk isečen na rebarca a beli iseckan sitno,šargarepa/mrkva narendana/kosana sitno.
U slučaju da je slanina bila baaaaš suva(JNA normativ)doda se malo jestivog ulja,doda se biber.
U drugu posudu se stavi pasulj,nalije hladnom vodom i pusti se da proključa nekih 10 min dok ne počne da bubri(tzv.,,deprdovanje'' istog)
U svim ovim dosadašnjim fazama je NAJSTROŽIJE ZABRANJENO svako učešæe žena osim u ljuštenju luka i šargarepe,pranju dosad zaprljanog posuđa i pribora,kuvanja kafe,donošenja hladnog piva-znači pomoæne radnje jer kao i vojska,ovo su muška posla.
Kad je meso skoro mekano(otprilike na 2/3 pa da se topi u ustima)doda se oceđen i ,,deprdovan''pasulj,doda se suvi začin,paradajz pire(jedna
se jelovna/supena kašika ostavi za zapršku)i nalije hladnom vodom.Najbolje je da pasulj nadalje ne ključa nego samo da lagano vri,znači na
umereno jaku temperaturu kuvanja.
Kad je pasulj gotov,zrna se raspadaju,tečnost se zgusnula,pravi se:
Zaprška:
Na malo ulja se stavi kašika brašna da se prži dok se ne oboji u tamno smeđu,doda se kašika slatke mlevene paprike,kad to sve dobije tamnocrvenu boju doda se ona jedna kašika paradajz pirea,promeša i nalije u pasulj.
Posle 5-10 min.pasulj se sklanja sa vatre/šporeta/štednjaka.Ona ostala količina belog luka sitno iseckanog sa peršunom iseckanim se pospe
po površini,sud se poklopi,pasulj je gotov.
Hleb-integralni,salata kupus sveži ili kiseli,može paprika sa belim lukom ili paradajz salata.

Drgač pa tule:
Stara tema o pasulju...
 
Nazadnje urejeno:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
A pa bi lahko napisal komplet recept kako se zadevo skuha. Ker v vsakem pocasnem in tahitrem receptu omenjas razlicne stvari.
13.gif

Kaj pa tebi ni jasno!? Kje sem pa kaj omenjal počasen in tahiter recept? Povedal sem le en enostaven recept za pasulj z Evo začimbo, pa še za tega sem rekel, da je le nadomestek pasulja!!!
Drugač pa si preber še enkrat...