Parkiranje na parkirišču ki ni tvoje in sankcije

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Pozdravljeni!

Imeli smo eno debato na kavi s prijatelji zdajle in ker nismo prišli do zaključka sem rekel: "Pa dajmo Alter vprašat"
smile-1.gif

Garažna hiša zgrajena v sklopu naselja več blokov, parkirišča označena in dobra polovica od njih prodana stanovalcem.
Stanovalci pa imajo v teh zimskih dneh probleme s parkiranjem zunaj in nekateri so pač izkoristili nezasedene prostore za svoje "drugo" vozilo. Lastnik teh prostorov (podjetje malce pred koncem svoje poti, ki je zadevo gradilo, sedaj pa je ne more prodati, ker imajo debilne cene) je po celi garažni hiši in na avtomobile pribilo obvestila v stilu: Niste lastnik parkirnega prostora, ki ga zasedate, in zato nimate dovoljenja za uporabo.... Če avtomobila ne boste umaknili v roku x dni vas bomo kaznovali za prekršek oziroma bomo avto odstranili na vaše stroške. Podatke pa bomo posredovali ustreznim službam....

In sedaj vprašanje (pustimo moraliziranje in dejstvo kaj je prav/narobe ob strani, in to, da lastniki (razen največjega, ki je opravičen tega?) plačujejo upravljanje, vzdrževanje....):
1. kako bo en d.o.o. rekel, da sem v prekršku? A so oni prekrškovni organ? kakšno kazen bodo oni napisali? LAhko kazen napiše policist? na zasebnem prostoru?
2. ali lahko pravno in fizično avto odstranijo iz garažne hiše ( višina stopov je 2,1m)?
3. kaj lahko sploh naredijo? Seveda brez tožbe in podobnega?

Nekako se sedaj krešejo mnenja v smeri "ja vse to lahko oni uradno naredijo" napram " mah, to je motenje posesti in lahko kvečjemu tožijo, kar pa pomeni da na kratek rok praktično nič ne morejo"

Mojstri hvala

p.s. No če bi bil jaz lastnik bi avte spravil ven, pa magari s kotalkami
evil.gif

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Če je parkirni prostor zasebna lastnina, potem lahko lastnik zahteva, da se vozilo odmakne. Lahko tudi na svoje stroške odmakne vozilo in seveda lahko te stroške izterja po civilni poti od lastnika vozila. Uradne osebe (policija, redarstvo) tukaj nimajo nič, dokler ne pride do kršenja JRM. Kazni d.o.o. seveda ne morejo izdati.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Lastnik vas lahko zajj dobro, pa ne pravno,ampak z škodo na avtu, praske, predrte gume itd...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.101
3.158
113
Pri nas na firmi je nekaj časa en pametnjakovič parkiral tam ko nebi smel. Po dveh opozorilih smo mu zaparkirali avto za dva dni dokler ni skoraj na kolenih prosil da nebo več. Od takrat je mir.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Pri nas na firmi je nekaj časa en pametnjakovič parkiral tam ko nebi smel. Po dveh opozorilih smo mu zaparkirali avto za dva dni dokler ni skoraj na kolenih prosil da nebo več. Od takrat je mir.

v tem primeru bi lahko "pametnjakovič" komot poklical "pajka"
sprasujem se.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik Floki pravi:

sprasujem se.gif
... kateri bi vozila iz privat zemljišča odšlepal na njegove stroške.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik Floki pravi:

sprasujem se.gif

Lahko bi poklical pajka... ampak bi ga moral pomoje sam placati ... ker ne gre za javne povrsine.. in tudi ne za zasebne povrsine dane v javno uproabo ... (recimo parkirisca pred stacunami)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Citat:
Uporabnik Jest pravi:Lahko bi poklical pajka... ampak bi ga moral pomoje sam placati ... ker ne gre za javne povrsine.. in tudi ne za zasebne povrsine dane v javno uproabo ... (recimo parkirisca pred stacunami)
Dvomim. Vem za primer, ko so lansko leto novo asfaltirali cesto. In tam se znajde parkiran avto in nekje meter od roba v dolžni nekaj metrov ni mogoče narediti. Izvajalci so klicali policijo, pojavil se je menda tudi lastnik. Ugotovili so, da javna cesta ni prav odmerjena in je tisti kos zemlje njegov, policija avta ni odstranila in sedaj je pač luknja.
Mislim, da za lastnika pajka ni preveč pametno, da gre na privatno površino odstranjevat avto, kjer lastnik ni zraven. Tudi če nekdo drug to plača.

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
288
33
28
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
V takem primeru "pametnjakovič" kliče policijo, saj mu onemogočate vključevanje v promet (oz. nekako tako se glasi ta dikcija), tako da lahko policija kaznuje tistega, ki ga je zaparkiral.
Imamo podobno situacijo v na dvorišču firme, ki ni fizično zaprto in občasno uletavajo parkirat padalci. Sem se nekajkrat pogovarjal s policaji na to temo in dejansko kot lastnik nimaš prav nobenega uradnega sredstva kako ukrepati proti tujcu, ker ima on v končni fazi skorajda več pravic kot lastnik. Vsi "mehki" načini komunikacije kot so dvigovanje brisalcev in spuščanje gum so idealna osnova za lastnika vozila na podlagi katerega lahko on kliče policijo in poda prijavo za nastalo škodo, scenarij z zaparkiranjem in posledice pa sem omenil že zgoraj ...
Edino kar lahko uradno narediš kot lastnik parkirne površine je, da ga daš odpeljati na lastne stroške in potem sodno izterjaš stroške za odvoz od njega.

Tudi jaz bi bil vesel kakega pametnega pravnega sredstva, ampak žal ... očitno obstajajo izključno samo bolj neuradni načini komunikacije v tem primeru.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Floki pravi:

Edino pametno.
Al pa ene par polnih palet sparkiras okoli, pa da vidmo junaka. Če je parcela tvoja,lahko delaš kar hočeš, magari 50cm za vozilom skoplješ jarek 40cm globok oziroma zabetoniraš 40cm rob.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
353
83
tam ko se terc po tori rola
V naši firmi je pa vedno en model parkiral avto tako neumno, da je zaprl izhod iz parkirišča... Pa smo mu avto odnesli (fičko, štirje smo bili dovolj, da smo ga nekako premaknili) diagonalno v kot med betonsko steno in stavbo. Saj nekako ga je dobil ven, parkirati se je pa naučil.
Zdaj pa k uvodnemu vprašanju -po moje lastnik parkingov (če so točno določeni, kje so, ne da ima zakupljenih toliko in toliko mest) pravico odstraniti tam parkirana vozila. To ti je isto, kot bi ti nekdo šel parkirat na dvorišče pred hišo... Ne vem, če bi ga dolgo gledal... Bi slejkoprej nenadoma padlo kaj na avto....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Ne bi rekel, da prometni policisti poznajo vso zakonodajo, ki se kliče zasebnih površin... Po mojem bi za tako situacijo moral povprašati odvetnike. Ni vsaka utrjena površina tudi prometna površina.

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.552
927
113
Kaj pa recimo, če parkiraš na parkingu pri stanovanjskih blokih in ni nobene označbe, da gre za parking stanovalcev (npr. Dovoljeno stanovalcem ulice/ceste te in te)? Mi lahko kakšen stanovalec potem gnjavi, da ne bi smel tam parkirati?

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Gnjavljenje je najmanjši problem. Nekateri so zelo prizadevni z žeblji porisat cel avto ali pa predreti gume.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Novi trg?
evil.gif

Ja, tečni so s temi obvestili...da ne govorim o "označevanju prostorov, ki bi morali biti nezasedeni"...
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Novi trg?
evil.gif

Ja, tečni so s temi obvestili...da ne govorim o "označevanju prostorov, ki bi morali biti nezasedeni"...
smile-1.gif

jp, novi trg
smile-1.gif

Mah jst mam kupljenega, bi mi prav prišel še eden, ampak ne pridemo s ceno skupaj.

Ampak meni so smešna obvestila in grožnje. Sem se pravkar pogovarjal s kolegico, ki pa ima avto not na enem od parkirišč, ki bi naj bilo od Lesnine. In danes so jih grozili, da sej kar naj ima avto not, v ponedeljek tako pridejo s policisti in redarji in da bodo pisali kazni in kasneje avte ven odpeljali. No to bi sicer rad videl, kako bo avto, ki je visok 205cm spravil iz garažne hiše, kjer so vrata na 210cm pa še dva nadstropja sta vmes.

Sicer pa sej verjetno kakšno URADNO obvestilo, da parkiraš "narobe" bi pa tudi moral dobiti? ker to da ti eden reče, da tam pa ne smeš verjetno ni dovolj?
redface-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Nekako bi bilo logično, da tuje lastnine ne uporabljaš. Kot če pride kdo v stanovanje, ki ni njegovo ali če pase kravo na sosedovem, kljub temu, da ta to nima z jumbo plakati označeno. Ne vem pa, če mu smem kravo odstraniti s pašnika... Najbolj čisto je, da ga tožim za škodo, ki jo je prežvekovalec naredil na lastnini. Podobno je najbrž s temi parkiranimi vozili.
Ne verjamem, da pri naših postopkih ne bi dobil neke odškodnine (če bi se v to spustil z dobrim odvetnikom), ker so ti prestavili vozilo, ki je bilo parkirano na tuji lastnini.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Nekako bi bilo logično, da tuje lastnine ne uporabljaš. Kot če pride kdo v stanovanje, ki ni njegovo ali če pase kravo na sosedovem, kljub temu, da ta to nima z jumbo plakati označeno. Ne vem pa, če mu smem kravo odstraniti s pašnika... Najbolj čisto je, da ga tožim za škodo, ki jo je prežvekovalec naredil na lastnini. Podobno je najbrž s temi parkiranimi vozili.
Ne verjamem, da pri naših postopkih ne bi dobil neke odškodnine (če bi se v to spustil z dobrim odvetnikom), ker so ti prestavili vozilo, ki je bilo parkirano na tuji lastnini.

Ja sej tukaj vsi vemo kaj je prav in kaj ne. In konec koncev sam imam zadevo rešeno, vendar mi je zanimiv odnos lastnikov. Zato me zanima čisto pravno gledano kakšne posledice lahko ima zadeva.

Sem se pa sedaj nekaj spomnil... oni imajo na moji (ja tudi sam sem solastnik) fasadi parkirne hiše še kakšnih 5 let reklamo. Bemtiš pa me niso nič vprašali ali mi dali kakšne odškodnine
smile-1.gif