Parkiranje na cesti

gr69

Guru
15. dec 2009
11.576
2.627
113
še v SLO - ampak komaj
Saj nisem mislil, da bi bil tisti kriv, ki je parkiral.

Običajno se na cesti, ki nima sredinske črte, "sredina" cesta in s tem pravilna stran vožnje določa z namišljeno sredinsko črto, ki, kot že samo ime pove, poteka po sredini cestišča. Če pa imaš parkirano vozilo ob desni strani, pa se lahko začnejo izgovori, da je namišljena sredinska črta "na sredini med parkiranim vozilom in levim robom cestišča" - in s tem postane "vprašljivo" kdo je ob morebitnem trčenju kriv. Po "kmečki logiki" sicer tisti, na kateri strani je stalo vozilo - ampak nikoli ne veš kaj kakšno sodišče določi.

Ampak kot rečeno že prej - samo moje mnenje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Ne, v zakonu piše, da se parkira smao ob desni strani v smeri vožnje. Tako, kot je, je v prekršku, če bi bil na istem mestu, ampak obrnjen v kontra, ne bi bil.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Običajno se na cesti, ki nima sredinske črte, "sredina" cesta in s tem pravilna stran vožnje določa z namišljeno sredinsko črto, ki, kot že samo ime pove, poteka po sredini cestišča. Če pa imaš parkirano vozilo ob desni strani, pa se lahko začnejo izgovori, da je namišljena sredinska črta "na sredini med parkiranim vozilom in levim robom cestišča" - in s tem postane "vprašljivo" kdo je ob morebitnem trčenju kriv. Po "kmečki logiki" sicer tisti, na kateri strani je stalo vozilo - ampak nikoli ne veš kaj kakšno sodišče določi.

Ne more biti nobenih izgovorov - sredina je sredina. Tisti, ki ima na svoiji strani oviro, pač nima prednosti in mora počakat, da je nasproti prazno.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če je sicer cesta dovolj široka za dva avta, je verjetno kriv tisti, ki je šel na nasprotno stran ("prehiteval" parkirani avto).

Če pa ne, pa verjetno velja podobno pravilo, kot pri normalnem srečanju dveh (ko ni nobenegea parkiranega).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.576
2.627
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Ne more biti nobenih izgovorov - sredina je sredina. Tisti, ki ima na svoiji strani oviro, pač nima prednosti in mora počakat, da je nasproti prazno.

Sam si se vprašal nekaj postov višje, zakaj po zakonu ni dovoljeno parkirat, če ni sredinske črte. Jaz podajam eno od možnih razlag.

In JA - tudi meni je jasno, da je tisti kriv, ki ima na svoji strani oviro - vendar vseeno dopuščam možnost, da se nekdo začne izmotavati. Cela zaveda postane še bolj zanimiva, če "oviro" podaljšaš - predstavljaj si, da zapelješ v ulico, kjer po celotni dolžini stojijo na desni "pravilno" parkirana vozila - samo tiste nesrečne črte, ki jo je zakonodajalec postavil kot enega od "obvezujočih" pogojev, da je dovoljeno parkiranje, pač ni. Da bo zadeva šel bolj zanimiva je celotna ulica potegnjena v desno - se pravi, da precej težje opaziš prihajajoče vozilo na "nasprotnem" pasu. Zaviraš - pravočasno ustaviš - ampak vseeno pokne, ker oni iz kontra strani ni "pravočasno" zavrl. Kdo je kriv?

Vem, da je precej "neverjetna" zgodba, ampak še vedno možna.

Drugega razloga zakaj je zakonodajalec "prepovedal" parkiranje na dovolj široki cesti brez sredinske črte ne vidim (razen seveda sintičevega, da zaradi proračuna
wink-1.gif
).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Vem, da samo debatorava okoli možnih razlag.
Tale zgodba je povsem reačna, ampak do nje pride tudi, če je na sredini črta, ti moraš pa pač preko nje vozit, da prideš mimo te verste parkiranih avtov - ostanek zgodbe je lahko popolnoma enak.
Zunaj je v te primeru jasno: če ti suatviš, uni nasproti pa ne, je kriv on. Zakaj? Ker bi glede na razmere moral predvidet, da mu lahko po njegovoem pasu nekdo nasproti pripeje in ni prilagodil hitrsoti (poznam iz prve roke primer iz nemčije, ko je bila sodba taka)

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Sam si se vprašal nekaj postov višje, zakaj po zakonu ni dovoljeno parkirat, če ni sredinske črte. Jaz podajam eno od možnih razlag.
Ti jest povenm pravilno razlago.
Ker bo ta ukrep prinesel mestni/državni blagajni €€€€€. Edino to šteje.
Bodisi z kaznimi, (99% folka in vsi tujci tega novega člena ne poznajo), ko ga bodo spoznali bodo pa namesto na teh mestih, kjer so parkirali desetletja prisiljeni parkirat na kakem plačljivem parkplacu ali parkirni hiši.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Bodisi z kaznimi, (99% folka in vsi tujci tega novega člena ne poznajo), ko ga bodo spoznali bodo pa namesto na teh mestih, kjer so parkirali desetletja prisiljeni parkirat na kakem plačljivem parkplacu ali parkirni hiši.
To je itak pričakovana razlaga od tebe.
Drugače pa obstaja še ena možnost: Ceste s sredinskimi črtami so običajno širše, brez sredinskih črt pa so običajno ožje in se za to tam naj ne bi parkiralo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ni ravno logike.
Ravno na taki cesti bi prej parkiral, ker mimoidočim "ni treba preko črte, da mimo pridejo".

V bistvo se moram strinjati s "kolegom": Tako so le zmanjšali obseg zastonj parkirišč...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Pac tako parkiranje obstaja ze lep cajt, ampak vse se konca k folk to izkorisca in se zaradi lokalne skupnosti doseze znak za prepoved parkiranja in ustavljanja.
Pri nas v ulici, se je to zacelo, potem se zacne pretiravat in parkirajo se na prehodu, ob izvozu v ulico kar v ovinku itd itd in se pac dobi znak in je vsega konec.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
To je itak pričakovana razlaga od tebe.
Drugače pa obstaja še ena možnost: Ceste s sredinskimi črtami so običajno širše, brez sredinskih črt pa so običajno ožje in se za to tam naj ne bi parkiralo.
Tudi pričakovana sprememba zakona v smeri razširjanja področja kaznovanja in višanja kazni, ki posledično prinaša več denarja v proračun.
Kajne, kako imajo nekateri oprane možgane in ob vsaki še tako očitni podražitvi iščejo za spremembe vsepovsod neke plemenite vzroke, n samo da jim nebi bilo treba priznat, da državi pobran denar iz kazni tako dobro dene, da ta želi priliv še povečati, neglede na varnost.

Kaj misliš, zakaj se je v novem zakonu spremenila definicija naselja?

Nazadnje urejeno:

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Ampak definicija naselja v Zakonu o cestah je sedaj, se mi zdi, bolj ugodna. Saj eksplicitno piše, da mora biti v prostorsi celoti vsaj 10 hiš. Prej število ni bilo omenjeno.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Sem malo preletel avstrijski in nemški zakon.
Tam nič o črtah in širini ne piše.
Me zanima kaj naredijo če nekdo v sosednji (EU) državi krši predpis na način, ki doma ni kršitev.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Govorim o tem, da vozniško dovoljenje velja v vsem EU, pravila (na čigar poznavanju si dobil to dovoljenje) pa niso enaka.
Saj štekam, da bo sodnik rekel "briga me, plačaj".