Pametni dom in kako to implementirati

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.115
34
48
Hey
Odločamo se da bi implementirali pametno razsvetljavo za začetek, pa sem ob vseh informacijah čist zmeden. Sploh mi ni jasno kaj je primerno in kaj ne. Ok nekaj osnov sem že dojel, ne pa vseh. Predvsem bi radi v prvi vrsti začeli z razsvetljavo...Stikala ki so sedaj so klasična, vem da lahko v njih montiraš neke module ali pa montiraš stikala ki so že namenska za to. Sonoff naprimer, ampak kakšne protokole izbrati, kaj kupiti, radi bi imeli tudi možnost zatemnitve luči, v nadaljevanju termostatske glave na radiatorjih...itd.
Kaj omogoča metter, kaj zigbee, wifi....men je to vse isto. Razmišljali smo da rešimo enostavno in kupimo Philips HUE ampak me je cena streznila ( CCA 2.000€ ZA KOMPLET LUČI)
Ali mi zna kdo to čist po kmečko razložit, bom vesel in hvaležen.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.631
11.590
113
kaj bi ti sploh rad glede na pametno hišo, ta pojm je zelo širok. Kaj zate pomeni da boš imel "pametno hišo", to si moraš prvo odgovorit.
Jaz sem zase ugotovil da bore malo. Da je v bistvu večina stvari popolnoma nepotrebnih pod termin pametna hiša. Pač bolj ej ustvarjalni in razsikovalni duh da se mal špilam.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.945
688
113
Po moje najbolj da na en star pc inštaliraš Home assistant in se začneš igrat stem.
Meni je najbolj koristno da lahko žaluzije upravljam na koledar ozr preko telefona po potrebi in pa garažna vrata.
Pa pametne vtičnice so fajn ker lahko spremljaš porabo, če te zanima... (Jih imam na pomivalcu, ter pralnem in sušilnem stroju)
Da bi šel vse luči predelovat na "pamet" se mi pa nikoli ni zdelo smotrno...

Ima pa Alter svoj podform na to temo, pa si malo poglej:

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.702
7.191
113
Kar tisto DYI temo nacni... Se jaz sem uspela...

Igras se lahko, kolikor te je volja... V biti sem overkilalla s homeassistanotom za garazna vrata in potel se dvoriscna. Da lahko na daljavo in da ni treba 5 daljincev, ki se kvarijo, izgubljajo ipd...

Pol pa iz volje se 100 drugih stvari naserjes. Ene so ok, ene cist mimo, je 100x enostavneje in hitreje na pes. Ampak da se...