Pametni dom in kako to implementirati

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.115
34
48
Hey
Odločamo se da bi implementirali pametno razsvetljavo za začetek, pa sem ob vseh informacijah čist zmeden. Sploh mi ni jasno kaj je primerno in kaj ne. Ok nekaj osnov sem že dojel, ne pa vseh. Predvsem bi radi v prvi vrsti začeli z razsvetljavo...Stikala ki so sedaj so klasična, vem da lahko v njih montiraš neke module ali pa montiraš stikala ki so že namenska za to. Sonoff naprimer, ampak kakšne protokole izbrati, kaj kupiti, radi bi imeli tudi možnost zatemnitve luči, v nadaljevanju termostatske glave na radiatorjih...itd.
Kaj omogoča metter, kaj zigbee, wifi....men je to vse isto. Razmišljali smo da rešimo enostavno in kupimo Philips HUE ampak me je cena streznila ( CCA 2.000€ ZA KOMPLET LUČI)
Ali mi zna kdo to čist po kmečko razložit, bom vesel in hvaležen.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.645
11.594
113
kaj bi ti sploh rad glede na pametno hišo, ta pojm je zelo širok. Kaj zate pomeni da boš imel "pametno hišo", to si moraš prvo odgovorit.
Jaz sem zase ugotovil da bore malo. Da je v bistvu večina stvari popolnoma nepotrebnih pod termin pametna hiša. Pač bolj ej ustvarjalni in razsikovalni duh da se mal špilam.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.946
688
113
Po moje najbolj da na en star pc inštaliraš Home assistant in se začneš igrat stem.
Meni je najbolj koristno da lahko žaluzije upravljam na koledar ozr preko telefona po potrebi in pa garažna vrata.
Pa pametne vtičnice so fajn ker lahko spremljaš porabo, če te zanima... (Jih imam na pomivalcu, ter pralnem in sušilnem stroju)
Da bi šel vse luči predelovat na "pamet" se mi pa nikoli ni zdelo smotrno...

Ima pa Alter svoj podform na to temo, pa si malo poglej:

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.703
7.192
113
Kar tisto DYI temo nacni... Se jaz sem uspela...

Igras se lahko, kolikor te je volja... V biti sem overkilalla s homeassistanotom za garazna vrata in potel se dvoriscna. Da lahko na daljavo in da ni treba 5 daljincev, ki se kvarijo, izgubljajo ipd...

Pol pa iz volje se 100 drugih stvari naserjes. Ene so ok, ene cist mimo, je 100x enostavneje in hitreje na pes. Ampak da se...

hermann

Guru
19. mar 2014
9.800
6.737
113
Meni je najbolj koristno da lahko žaluzije upravljam na koledar ozr preko telefona
Kako pa imaš rešeno tole z žaluzijami? Vse že tovarniško motorizirano in smart ali si samo dodajal motorčke na obstoječe "neumne" žaluzije?

16 žaluzij 2x na dan na roke predrkavat mi namreč rahlo preseda.

sad

Guru
24. avg 2007
21.447
10.126
113
Mojih 5 centov. Avtomatizacija ti mora olajšati življenje, sicer je hobi. Če želiš vreči 2 tisoč eur v pametne luči, jih pač vrži, ampak je to po mojem mnenju totalen nesmisel. Ampak, če je to za hobi, hobi pač stane.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.737
6.039
113
Če se gre samo za luči daš od Ikee in rešeno. Sploh zaj z novim sistemom ko so še vtičnice in neki senzorji drugi. Kupiš priklopiš in je to to se ne rabiš zajebavat. Tak sn jaz mel vlke sanje kak bo to pa ono pa tablica na steni pa nevem ka vse. Zaj ne koncu pa par panelov od ikeje, senzorji za vodo in je to to.
Samo kot ideja.

darwin

Majstr
17. avg 2007
652
425
63
Kako pa imaš rešeno tole z žaluzijami? Vse že tovarniško motorizirano in smart ali si samo dodajal motorčke na obstoječe "neumne" žaluzije?

Jaz nimam smart, imam pa avtomatizirano.
Ker je bila adaptacija, se nam ni dalo ukvarjali s štemanjem za stikala, tako da smo žaluzije že v originalu naročili na daljinca. Pred motorjem je vgrajen elero sprejemnik kot adapter.
Dokupil sem še original daljinec z vgrajeno uro in nastavil, naj se od ponedeljka do petka odpirajo ob 7:15 in zapirajo 5 minut po sončnem zahodu, v soboto in nedeljo pa se odpirajo ob 7:45 in zapirajo isto.
Kar imam dela je, da občasno zamenjam baterije v daljincu, po menjavi baterij pa nastavim še čas in uro.
Very simple, deluje že skoraj 15 let.

22. jul 2007
13.791
1.841
113
124
Kadar gre za novogradnjo je veliko lažje, seveda če je bilo v začetku tudi to planirano.
Staro hišo spreminjati v smart ali avtomatizirano je pa ..ba.
Je pa to neverending story in to moraš vzeti kot nekašen hoby.
Drugače odpiratelju teme izogibaj se Philips Hue, ker imaš dosti cenejših in boljših varijant.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
996
200
43
Jaz nimam smart, imam pa avtomatizirano.
Ker je bila adaptacija, se nam ni dalo ukvarjali s štemanjem za stikala, tako da smo žaluzije že v originalu naročili na daljinca. Pred motorjem je vgrajen elero sprejemnik kot adapter.
Dokupil sem še original daljinec z vgrajeno uro in nastavil, naj se od ponedeljka do petka odpirajo ob 7:15 in zapirajo 5 minut po sončnem zahodu, v soboto in nedeljo pa se odpirajo ob 7:45 in zapirajo isto.
Kar imam dela je, da občasno zamenjam baterije v daljincu, po menjavi baterij pa nastavim še čas in uro.
Very simple, deluje že skoraj 15 let.
Mi smo imeli sistem elero (zaradi nastavljanja raznih tajmerjev). 8 ali 16-kanalni, se ne spomnim. Pade daljinec otroku na tla, ekran crknil. Daljinec je delal (pošiljal signal po tajmerju), ampak spreminjati več nisi mogel. Nisem našel nekega poceni nadomestila in sem kupil elero daljinec - ca. 120EUR. Živimo zadovoljno (polzadovoljno zaradi tega stroška) dalje in čez kakšno leto spet daljinec na tleh (imeli smo ga na steni z nekim magnetnim prijemalom original od elera). Nisem več iskal daljinca, kupil sem sonoff dvokanalna wifi stikala in sem za vsakega dal ca 10EUR. Odtlej živimo zelo zadovoljno.
Imam par radijskih sprejemnikov za elero, ki jih ne rabim več, nisem pa vseh pobiral dol, ker so zavijačeni v tisto "šino" od žaluzije od strani in jih lahko ok odstraniš samo, če odmontiraš žaluzijo.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.946
688
113

Vse žaluzije (zunanje krpanke) imajo že od začetka motorčke vgrajene. V štartu sem jih upravljal preko tipkal...
Pritisneš gor in gre gor; pristineš dol in gre dol, pritisneš še enkrat in se ustavi.
Kaneje sem pa nabavil tele module "shutterBox" in jih v dozi vezal vzporedno na tipkala:

Zdaj pa lahko preko wbox aplikacije na telefonu ali preko HA delam z njimi kar se mi zdi... Najbolj uporabno je, da se zjutraj same odprejo ob določeni uri in zvečer zaprejo...
Je pa seveda nujno, da imajo vsi moduli wifi signal...

Nazadnje urejeno: