otroci v avtu in otroški sedeži

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Varnostni pasovi so le ena od oblik zadrževalnih sistemov.
Varnostni pasovi, otroški avtosedeži, ... so le različni tipi zadrževalnih sistemov. Zakon pa pravi, da morajo biti uporabljeni zadrževalni sistemi takšni, ki so primerni potniku. Zgolj tovarniško vgrajen varnostni pas ni ustrezen zadrževalni sistem za otroka manjšega od 3 leta, recimo ...

Če nekdo misli, da zadrževalni sistem pomeni zgolj in izključno varnostni pas, se pač moti, ker ne razume ne zakona, ne priporočil strokovnjakov, pa še s terminilogijo ima probleme, pri tem pa se obeša zgolj na en odstavek zakona.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no..sej si popravil svoj post, kjer si trdil, d aje zadrževalni sistem otroški sedež.

prvo si napisal neumnost. potem popravil in sedaj se zapletaš dalje.

strokovno.

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
no, ok, saj smo razrešili odprto vprašanje - oba sta dobro mislila, vsak pa se kdaj lahko nerodno izrazi. (sem se oglasil, ker sem načel vprašanje)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Dajmo malo razčlenit ta člen zakona, ker imate eni grozne probleme:
Zadrževalni sistem je jajčka, otroški sedež in podobne zadeve, za pritrditev na avtomobilske sedeže. V nadaljevanju bom uporabljal kar izraz otroški sedež.

Pri avtih je (s par mogočimi izjemami, recimo sharan, kak volvo, ki imajo vgrajenega jahača in morda še stranske zaščite za glavo, pa še vse to je doplačilno) zadrževalni sistem samo in izključno varnosti pas. Vse ostalo v avto namreč ni vgrajeno (vgrajeno pomeni, da je del samega avta). Otroškega sedeža v avto namreč ne vgradiš, ampak ga vanj namestiš/pritrdiš.

Če ne verjameš, izvoli vprašat tiste, ki so zakon pisali in policiste. Jaz sem oboje. Tolmačenje sem ti napisal.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Saj si že enkrat pojasnil (tako kot jaz
grin1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.962
-393
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Dajmo malo razčlenit ta člen zakona, ker imate eni grozne probleme:
Zadrževalni sistem je jajčka, otroški sedež in podobne zadeve, za pritrditev na avtomobilske sedeže. V nadaljevanju bom uporabljal kar izraz otroški sedež.

Pri avtih je (s par mogočimi izjemami, recimo sharan, kak volvo, ki imajo vgrajenega jahača in morda še stranske zaščite za glavo, pa še vse to je doplačilno) zadrževalni sistem samo in izključno varnosti pas. Vse ostalo v avto namreč ni vgrajeno (vgrajeno pomeni, da je del samega avta). Otroškega sedeža v avto namreč ne vgradiš, ampak ga vanj namestiš/pritrdiš.

Če ne verjameš, izvoli vprašat tiste, ki so zakon pisali in policiste. Jaz sem oboje. Tolmačenje sem ti napisal.

da malo obudim temo, ker ni dokončana...

potem je zakon čudno spisan. Jest se strinjam s Pbutcem, da je mišljen otroški sedež. V prvem členu piše, da je lahko v zadrževalnem sistemu prilagojenmu njegovi teži - varnostni pas se ne ločuje po teži. Otroški sedeži pa se, če se ne motim so 3 stopnje... lupina pa pol sedež II in sedež III (je enak kot sedež II, samo par opor se stran pobere, da je več placa)

Torej, še vedno ne vem, ali se lahko otroka pelje spredaj v sedežu II.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
to so opazili strokovnjaki. jaz sem samo prilepil razlago, ki so jo pridobili.

iz nje sledi, da spredaj lahko voziš otroka v otroškem sedežu.

isto sledi tudi, če je zafrževalni sistem otroški sedež

Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti
otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni
masi

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.962
-393
113
ok.

torej po kmečko:

Med vožnjo v motornem vozilu z pasovi mora biti otrok, manjši od 150cm, zavarovan z otroškim sedežem, ki je primeren otrokovi telesni masi.

to je to...

Otroka se potem ločuje za sedeže le po višini in masi, in nic po starosti?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
To je itak smeh. Če avto zadaj nima pasov, potem lahko otrok zdaj skače kako če, in ga lahko prevažaš. Če pa ima pase, pa rabiš Stol pa kurca palca ga zvezat noter itd. Neke logike ni.

Imam oldtimer, ki zadaj nima pasov
smile-1.gif

Zato otroka vozim v njem spredaj, na otroškem sedežu, obrnjenem naprej, v skladu z navodili proizvajalca (airbag pa izklopim, hehe=ga nima).

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik softi pravi:
to so opazili strokovnjaki. jaz sem samo prilepil razlago, ki so jo pridobili.

iz nje sledi, da spredaj lahko voziš otroka v otroškem sedežu.

isto sledi tudi, če je zafrževalni sistem otroški sedež

Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti
otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni
masi

Otroka lahko voziš spredaj v otroškem sedežu. Zagotovo je tako.

V tem avtu, sem ga vozil na srednjem sedežu, predvideno v navodilih.

wp20140719191339pro.jpg

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.710
9.477
113
Airbag se izklaplja samo pri avtosedežih, ki so obrnjeni od smeri vožnje, po domače jajčka. V vseh ostalih primerih airbah ostane vklopljen, sedež se pomakne čimbolj nazaj.

I

Izbrisan uporabnik #488

Tako je, samo avto (ki ga ni na sliki) in tisti spodnji nimata airbaga
smile-1.gif
leta 78 še to niso vgrajevali...

V Multipli pa sem izklapljal, ker je bil airbag za dva sprednja sedeža, sredinskega in desnega oziroma nisem več siguren, da ni morda bilo celo v navodilih, da če je otrok na sredini, da ni potrebe po izklopu.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ok.

torej po kmečko:

Med vožnjo v motornem vozilu z pasovi mora biti otrok, manjši od 150cm, zavarovan z otroškim sedežem, ki je primeren otrokovi telesni masi.

to je to...

Tako je.
Lahko pa se mal pocakas, me bo jedina prijavila, da otroka vozim spredaj in ti vom lahko dal tudi primer iz prakse

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ok.

torej po kmečko:

to je to...

Takole bo bolje. Ker ni mus, da je sedež.
Med vožnjo v motornem vozilu z pasovi mora biti otrok, manjši od 150cm, zavarovan na način, ki je primeren otrokovi telesni masi.