Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Moje objektivno mnenje ...
PP ali (HD)PE plastika je food grade obstojna na 100C. Pri (HD)PE je potrebno pazit na zmehčanje materiala, ker pri 100C se lahko pojavijo ob velikih pritiskih potem mehanski defekti (posedanja "lonca" in/ali puščanje na pipici/grelcu).
Glede sproščanja nevarnih snovi je tudi tako da tisto urco ali dve na 100C se sprosti nekaj plastike v pivo ampak ne mislit da pri 2 tedna fermentacije pri 20C pa nič. Če koga to skrbi naj ne uporablja plastike nikjer. BTW, tudi inox sprošča v pivo krom in sicer tudi v izotopih ki so rakotvorni in strupeni! Pa zdrsan inox bo puščal v pivu kovinski priokus, za plastiko načeloma to ne velja.
Pod črto, ustrezna plastika je ravno toliko varna kot inox lonec in nebi smela puščat priokusov ali pa stupenih snovi v pivu. Pri direktnem gretju je potrebno pazit da se grelec ne dotika materiala in je to vsa umetnost. Sam sem pri "avstralcih" zasledil precej pogosto uporabo plastike v namene kuhanja in očitno tudi v praksi deluje.
Subjektivno mnenje ...
Sam sem uporabljal precej časa PP mashtun (hladilna torba), uporabljal sem za izpiranje PP vedra in precej časa sem rabil tudi mešalne lopatice iz plastike. V osnovi sem se sedaj vse te plastike znebil, pa niti ne zaradi plastike same ampak zaradi prehoda na drugačne postopke in opremo. Plastika je poceni in za začetek je čisto ok, je pa potrebno pazit kaj in kako se jo uporablja. Ker plastika s časom/temperaturo/kemijo začne razpadat se vseeno lahko pojavijo pomisleki ob uporabi take opreme, ampak večina teh pomislekov (ki jih izražate tudi neakteri v tej temi) je totalno neosnovanih.
Hvaležen sem, da na tem forumu obstaja nekaj članov, ki so tu za pomoč in ne sam za cepljenje folka!
Hvala ti za objektivne odgovore in razlage, Utiševalec, če nebi bilo tebe in še par oseb, ki ste tukaj na forumu za pomoč, sem bil že v dvomih ali naj sploh še vztrajam na tem forumu.
Hvala tebi in tebi podobnim!