Oprema

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Hvala
zmaga.gif

Rabil bi še malo pomoči prosim
bonk.gif
Kaj je razlika med "cold rolled steel" in "stainless steel"? Tisti "alum bars" pa sta mišljeni dve aluminijasti palci za nosilec mlina?
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
kje kopujete mlečno kislino za nižanje pH?

Moje pivo. Verjetno je tista za zatiranje varoje pri cebelah ista stvar in najbrz tudi cenejsa. Je pa se nisem zasledil.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
kje kopujete mlečno kislino za nižanje pH?

Moje pivo. Verjetno je tista za zatiranje varoje pri cebelah ista stvar in najbrz tudi cenejsa. Je pa se nisem zasledil.

Kaj pa vem. Tisto se imenuje mravljična kislina se mi zdi. Razlika med mlečno(C3H6O3) in mravljično(CH2O2) je pa tudi v sestavi. Saj iz moje lajične opazke
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Hvala
zmaga.gif

Rabil bi še malo pomoči prosim
bonk.gif
Kaj je razlika med "cold rolled steel" in "stainless steel"? Tisti "alum bars" pa sta mišljeni dve aluminijasti palci za nosilec mlina?

Razlika je v kvaliteti jekla iz katerega so valčki, razlika je par EU, seveda boš vzel dražje...
Vzami tudi lijak za zrno. Iverna podloga pa je OK za kakšne navadne hobuke, če imaš kakšne večje posode, kamor boš mlel pa bodo priložene iverne podloge premajhne...
Jaz ga imam, in sem zadovoljen...
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Razlika je v kvaliteti jekla iz katerega so valčki, razlika je par EU, seveda boš vzel dražje...
Vzami tudi lijak za zrno. Iverna podloga pa je OK za kakšne navadne hobuke, če imaš kakšne večje posode, kamor boš mlel pa bodo priložene iverne podloge premajhne...
Jaz ga imam, in sem zadovoljen...
Super, hvala za odgovor. Kje pa dobim lijak? Tu ne vidim opcije.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Tudi jaz sem zadovoljen.
Plošča iz MDF dela super za 25 litrski hobuk, za 30 litrskega je pa premajhna, tako, da sta tisti alu palici ravno zato zdaj začeli prodajati zraven, da lepše nalega na širšo paleto posod.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Razlika je v kvaliteti jekla iz katerega so valčki, razlika je par EU, seveda boš vzel dražje...
Vzami tudi lijak za zrno. Iverna podloga pa je OK za kakšne navadne hobuke, če imaš kakšne večje posode, kamor boš mlel pa bodo priložene iverne podloge premajhne...
Jaz ga imam, in sem zadovoljen...
Super, hvala za odgovor. Kje pa dobim lijak? Tu ne vidim opcije.

Vidim da so malo spremenili ponudbo.Aluminijast lijak je zraven, ne ponujajo pa več iverne podloge ampak samo aluminijaste palice ki služijo za podporo... To boš pa sam vedel, če ti prav pride!
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Rabil bi darilno kartonsko embalažo za 6 flašk 0.5l oz. kaj podobnega. Nič kaj ne najdem pri nas.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Si poklical kake "kartonarje", vem da je par firm pri nas, ki se s tem ukvarjajo, imajo tipske zadeve, lahko ti pa tudi na mero naredijo, samo verjetno bi imel bolj kot ne en komad?

Tole najdem, na prvo žogo (išči six-pack) klik

Še en teaser... šank debata, danes ob pivu... razmišljanje na glas. Dobri piskri so dragi. Razni sistemi sploh, cenovno, katastrofa... mislim, ni da bi kar dal 2,5k€ za hobi. Bi pa kaj doma naredil, brez problema. Ideja za kuhalni kotel je, da bi kupil bojler, 80litrški. Imaš že rešeno gretje z vgrajenim grelcem, dobra izolacija, da se ti ne ohlaja, priklop za črpalko imaš tudi že (
grin1.gif
), samo vrh odrežeš in nekako rešiš zaščito izolacije, da je ne moreš zmočit. Yes or no?

(Dobil sem tudi že predlog za predelavo 50l soda za pivo, zgolj na glas razmišljam/kompliciram...
smile-1.gif
)
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Še en teaser... šank debata, danes ob pivu... razmišljanje na glas. Dobri piskri so dragi. Razni sistemi sploh, cenovno, katastrofa... mislim, ni da bi kar dal 2,5k€ za hobi. Bi pa kaj doma naredil, brez problema. Ideja za kuhalni kotel je, da bi kupil bojler, 80litrški. Imaš že rešeno gretje z vgrajenim grelcem, dobra izolacija, da se ti ne ohlaja, priklop za črpalko imaš tudi že (
grin1.gif
), samo vrh odrežeš in nekako rešiš zaščito izolacije, da je ne moreš zmočit. Yes or no?

(Dobil sem tudi že predlog za predelavo 50l soda za pivo, zgolj na glas razmišljam/kompliciram...
smile-1.gif
)
To z sodi za pivo je ogromno na internetu predelav.

Za bojler pa ne vem, če bi bilo tako enostavno. Sicer ne vem kako točno deluje ampak se mi zdi da ima znotraj dve cevi za toplo in hladno vodo, ki bi te ovirali, ko bi dal not vrečo slada. Vprašanje je tudi kje točno in kako je postavljen grelec.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Poglej na pinterest.com, kjer je sigurno že kdo kako podobno zadevo izdeloval ...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.485
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Si poklical kake "kartonarje", vem da je par firm pri nas, ki se s tem ukvarjajo, imajo tipske zadeve, lahko ti pa tudi na mero naredijo, samo verjetno bi imel bolj kot ne en komad?

Tole najdem, na prvo žogo (išči six-pack) klik

Še en teaser... šank debata, danes ob pivu... razmišljanje na glas. Dobri piskri so dragi. Razni sistemi sploh, cenovno, katastrofa... mislim, ni da bi kar dal 2,5k€ za hobi. Bi pa kaj doma naredil, brez problema. Ideja za kuhalni kotel je, da bi kupil bojler, 80litrški. Imaš že rešeno gretje z vgrajenim grelcem, dobra izolacija, da se ti ne ohlaja, priklop za črpalko imaš tudi že (
grin1.gif
), samo vrh odrežeš in nekako rešiš zaščito izolacije, da je ne moreš zmočit. Yes or no?

(Dobil sem tudi že predlog za predelavo 50l soda za pivo, zgolj na glas razmišljam/kompliciram...
smile-1.gif
)

Odrezan sod za pivo, oziroma trije se obnesejo super. Enega maš za vodo gret, drugega izoliraš za mash in v tretjem kuhaš.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Če sem prav razumel, pri BIAB metodi vse to počneš v enem loncu. Drži? Pa opazil sem na raznih debatah, da nekateri pišejo o hladilni torbi za pijačo (tisti za na plažo). Priznam, malo sem "glup", ne vem, kako to funkcionira. Prosim, če me kdo razsvetli.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Če sem prav razumel, pri BIAB metodi vse to počneš v enem loncu. Drži? Pa opazil sem na raznih debatah, da nekateri pišejo o hladilni torbi za pijačo (tisti za na plažo). Priznam, malo sem "glup", ne vem, kako to funkcionira. Prosim, če me kdo razsvetli.

Pri biab načinu imaš masher in boil v istem loncu, zato potrebuješ smao en lonec za vse skupaj. Omejen si z kapaciteto vreče, malo težje se dela batch sparge, flysparge delaš brez problema.
Naslednja stopnja pa je, da imaš masher posebej, ki pa mora biti dobro izolirana posoda (zato uporabljajo hladilne skrinje), torej mash narediš v hladilni torbi, ali dobro izolirani posodi in potem precediš v drug lonec v katerem boš vrel, načinov cejenja je več, največkrat uporabljen je false bottom. Prednost je, da lahko delaš piva z večjo OG, ker gre v masher več zrna kot v vrečo, na voljo imaš tudi več tehnik sparge-a npr. batch sparge.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Skratka, varianta z vrečo je popularna, ker rabiš minimalno custom-made sestavnih delov (vrečo) in lahko vse delaš v enem piskru. Lahko imaš pa več piskrov in ne rabiš vreče ter drugače filtriraš... (?)

Meni trije sodi ne pridejo v poštev - stanovanje
grin1.gif
Za to študiram, kako narest "nekaj" na foro raznih teh sistemov.
Še ena ideja: recimo, da bi delal podobno kot BIAB, torej, da imam en pisker: dam pa zašvasat cilinder, ki bo čim bolje pasal v ta pisker, spodaj pa fino perforirana pločevina za cedilo. Pri dnu naredim izvod za pipico, ta cilinder pa bi imel ravno toliko distančnika, da bi bil dvignjen nad nivo tega izvoda. Nanj pri priklopim črpalko, ki bi vlekla filtrirano brozko in jo polivala nazaj na vrh skozi pokrovko. Za gretje bi spodaj namontiral električno rinko ali dve, odvisno od dimenzije (in domače zaloge
grin1.gif
). Potopim nekam temperaturni senzor in lahko naredim še regulacijo temperature in če stalno krožim, bo odčitek dejansko dober. Če ni ravno dno, mi ostane plin...?
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Skratka, varianta z vrečo je popularna, ker rabiš minimalno custom-made sestavnih delov (vrečo) in lahko vse delaš v enem piskru. Lahko imaš pa več piskrov in ne rabiš vreče ter drugače filtriraš... (?)

Meni trije sodi ne pridejo v poštev - stanovanje
grin1.gif
Za to študiram, kako narest "nekaj" na foro raznih teh sistemov.
Še ena ideja: recimo, da bi delal podobno kot BIAB, torej, da imam en pisker: dam pa zašvasat cilinder, ki bo čim bolje pasal v ta pisker, spodaj pa fino perforirana pločevina za cedilo. Pri dnu naredim izvod za pipico, ta cilinder pa bi imel ravno toliko distančnika, da bi bil dvignjen nad nivo tega izvoda. Nanj pri priklopim črpalko, ki bi vlekla filtrirano brozko in jo polivala nazaj na vrh skozi pokrovko. Za gretje bi spodaj namontiral električno rinko ali dve, odvisno od dimenzije (in domače zaloge
grin1.gif
). Potopim nekam temperaturni senzor in lahko naredim še regulacijo temperature in če stalno krožim, bo odčitek dejansko dober. Če ni ravno dno, mi ostane plin...?

Podoben sistem imam jaz. 100L lonec. Vanj ravno paše boben od pralnega stroja. Naj imam montirane inox nogice, da je malo od dna lonca, ter inox palico za ročaj. Žakelj sešit iz zaves. Vse skupaj lepo gre v lonec in se zapre med drozganjem. Za izpiranje pa lepo na škirpec pa potegnem ven in izpiram. Učinkovitost imam okoli 78% za 60l batche.



Plan pa imam v prihodnje, da bi tako kot si ti rekel, spodaj namontiral še pipco, el. element pa pumpo in naredil neke vrste e-BIAB recirkulirni sistem.
 
Nazadnje urejeno: