To je meni odgovoril Utisevalec o refraktometru:
"Jst ga uporabljam in nimam problemov, moraš pa vedet par zadev preden se lotiš dela z refraktometrom. Refraktometer meri lom svetlobe čez tanko plast tekočine in glede na ta lom se na skali prikaže vrednost.
BRIX refraktometri merijo v osnovi BRIX stopinje ki predstavljajo delež (%) raztopljenega sladkorja (saharoze) v vodi. Torej prikaz brixa deluje samo če meriš saharozo (ne pa ostalih sladkorjev) v vodi (ne pa v drugih tekočinah sokovi, vino, pivo). Za kalkulacijo v dejansko vrednost pri pivu rabiš popravek vrednosti glede na prej omenjena dejstva (ta popravek je načeloma konstanta). Dodaten problem pri refrakciji predstavlja alkohol ki spremeni lastnosti lomljenja osnovne tekočine, zato moraš pri pivu upoštevat koliko alkohola imaš v pivu in to upoštevat pri kalkulaciji (ta vrednost ni konstanta).
Torej v osnovi rabiš:
1. umerit refraktometer v destilirani vodi na 0
2. ugotovit konstantni odmik refraktometra za pivo (wort correction factor)
3. upoštevat delež alkohola v pivu za preračun meritve
Točko 1. delaš s vijakom ki ga ima vsak refraktometer, pametno je refraktometer preverit vsake toliko (če nima temperaturne korekcije dejansko rabiš kalibrirat vsakič ko meriš). Vrednost v navadni vodi mora bit 0.
2. točko ugotoviš tako da zmeriš SG NEFERMENTIRANEGA piva (takoj po kuhanju) z refraktometrom IN z aerometrom. Korekcijski faktor je za večino "vinarskih" refraktometrov okoli 1.05 (razmerje je med BRIX in pa PLATO). Tu lahko odstopa tudi glede na vrsto piva, tako da moraš VEDNO prvo meritev naredit z obema napravama (oz. če delaš vedno enako pivo potem predvidevaš da je korekcija vedno enaka) in potem dobljeno vrednost uporabljaš naprej pri preračunu.
3. za razmerje alkohola vs. sladkorja uporabiš kalkulatorje. Sam uporabljam tega in deluje BP. Da veš koliko alkohola imaš v pivu moraš vedeti OG, brez OGja bo tudi preračun napačen. Zgoraj omenjeni kalkulator ti upošteva tudi korekcijo iz 2. točke.
Torej tako na primeru, ko skuhaš pivo vzameš vzorec ki ga zmeriš z aerometrom in s refraktometrom. Recimo aerometer kaže 1.042, refraktometer kaže pa 11 BRIXa (pri klasičnem preračunu "sladke vode" je to 1.044). Če damo v stopinje platoja je razmerje 11.0 vs 10.48 oz. korekcijski faktor znaša 11.0/10.48 = 1.049 (poenostavimo da je 1.05).
Ko pivo konča vret imamo recimo po refraktometru 7 BRIXa, kar če vržemo v kalkulacijo z zgornjim podatkom o OGju (1.042) in korekcijo 1.05 da ven FG 1.015.
Upam da sem jasno napisal, če ne pa vprašaj! "