Opolnoči rekord na bencinskih črpalkah

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.994
10.747
113
kod Džej-Zija
Napolnite denarnice.
crazy1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V kakšnem smislu? A za tankanje? Dej ne nabijaj, če nimaš glih 20km do bistveno cenejše črpalke (tja in nazaj) ni računice? A misliš da bom hodil do Borovolje ali Celovca, naredil vsaj 70 km in bil ob 2 uri da bom tankal za 10centov skonto! Ti in tebi podobni ste res
stupid-1.gif
.
Pa tudi glede fasunge...ne delam tedensko fasunge v vrednosti 100€ plus, da bi prihranil. Cene nisto tako bistveno boljše od naših...

Veš kaj, kaj ko bi vrnil državljanstvo in raje vzel jodlarskega? Beæki konjušar...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.733
5.897
113
Jaz se skoraj vsak mesec peljem v Austrijo, ravno zaradi kvalitetnejših in cenejših zdelkov. Zraven tega vedno tankam pri njih. Poleti tudi parkrat zaidemo k sosedom Hrvatom in če je le možno se na pot podam z praznim tankom in tankam pri njih.
Izkupiček vsega: polovico davkov pobranih od benza pustim pri severnih in južnih sosedih.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
En normalen voznik ima vsaj 2x-3x na leto priložnost tankati v tujini, če nek povprečnež tanka 2x na mesec to pomeni da gre ca. 10% prihodkov od goriva v tujino. Prišteješ še luknjo zradi tranzitnega prometa in pobrali bi čisto enako davščin kot če bi bil bencin in dizel izenačeno na 1,3 €/l. Samo to je zgleda prevelika raketna znanost za našo vlado, oni raztegujejo tiste cente do onemoglosti.

Čisto drugače bi bilo če bi imela naša država večje ozemlje in manj meje (morje), kot npr. Italija, Grčija.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Heh

do sedaj je kriva vlada. Potem bo pa kdo, ko bo prosto oblikovanje cen? Rahlo dvomim da bodo cene padle za 10 centov na liter na suho in bodo konkurenčne tistim v tujini. Mogoče tistim v Italiji...
smile-1.gif

Kdo ima največ črpalk? Petrol, OMV. Potem pa so kar enakovredni Logo, Agip... ostali so butični. Z omejeno kapaciteto zaloge in točilnih mest, neatraktivna prodajna mesta. Torej ne bodo mogli poservisirat vseh poceni goriva željnih Slovencev...
Žal, glede na videno in doživeto, ne bo veliko bolje...
smirk-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.994
10.747
113
kod Džej-Zija
Že večkrat sem pisal o tem, kar so izjavljali v Petrolu. Da imajo premajhno maržo in da želijo dobičke, primerljive s tujimi naftnimi družbami. Kar pomeni precej višje cene od sedanjih, sploh ob dveh duopolnih ponudnikih in skoraj zagotovljenem kartelnem dogovoru o dvigu cen. Sprijaznite se, v Sloveniji prosti trg ne deluje.

P.s. Sedanji model dopušča nižje cene, določene so samo maksimalne. A ti šment, oba duopolista imata navite maksimalne cene. Ob požrešnih naftnih družbah in še bolj požrešni državi, ki jim koncept ekonomije obsega ni jasen, ne pričakujte nižjih cen. Moje predvidevanje: cene bojo šle gor za 10 do 20 centov.

Nazadnje urejeno:

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.261
152
63
Naj naštimajo nižje cene tako da bolj ko se bližaš meji, cenejši je becin - ravno toliko da se ti ne splača iz "čez"

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Mogoče bi, če bi država zahtevala neko normalno trošarino in to na dolgi rok, ne pa da jo nabije v višave in vsakih 14 dni spreminja.
Tudi pri prostem oblikovanju cen je še zmeraj neznanka kako bo država operirala s trošarinami... In to je nekaj, kar moraš državi dati v fiksnem znesku.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.994
10.747
113
kod Džej-Zija
Saj. Glede na luknjo v proračunu ni za pričakovati nižanja trošarin. Oportunitetni strošek kot posledica tega vlade ne zanima. Tako je, ko državo vodijo popolni ekonomski analfabeti.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Zadeva glede proste cene je čisto preprosta, v trenutni ceni ki jo omeji vlada je ca. 8-8,5 centov marže na liter. Glede na to da FE-Trading lahko čisto normalno živi s 5-6 centi marže se nam ni za bati, da bi konkurence kar zmanjkalo.

Zanimivo bi bilo pa videti koliko trošarine imajo čez mejo in koliko imajo tam marže, kjer je prosti trg. Ima kdo podatke?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.977
113
ksz...

Pomoje bodo šle cene goriv gor, vsaj na AC in magistralkah, etc...kakšna vaška pumpa pa zna celo spustiti, če jo ima kak s.p. v lasti.

Sem pa zadnič poslušal po radiu, da bi se znala nafta v iranu spet "sprostiti" (nekaj v zvezi s privatizacijo), kar bi drastično vplivalo na svetovne cene, we can only dream, bi rekel, vprašanje če je "vodilnim" to v interesu?

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Sem našel, v Avstriji je trošarina:
EuroSuper z manj kot 10 mg žvepla: 482 EUR/1000 l (pri nas 514 EUR)
Dizel z manj kot 10 mg žvepla: 397 EUR/1000 l (pri nas 404 EUR)

Torej dizelska je dokaj blizu, nekaj nanese še razlika v davku (20% vs 22%), tako da mi ni jasno kako je lahko danes tam dizel 1,239, to pomeni da trgovec na liter dizla v tem primeru pokasira zgolj 62 centov (pri nas najcenejši FE-Trading pokasira 66 centov).

Seveda pa bistveno bolj zaostajamo z bencinom, bomo kdaj dočakali izenačeno trošarino?

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Seveda ni profit, oni s tem denarjem morajo nabavit dejansko gorivo. Hotel sem samo povedat da v Avstrijo nekdo preživi, če za gorivo dobi samo 62 c/l, pri nam pa najcenejši diskontni ponudnik očitno mora zaračunati 66 c/l. Zakaj?