Opolnoči rekord na bencinskih črpalkah

gr69

Guru
15. dec 2009
11.572
2.618
113
še v SLO - ampak komaj
Ode i ta tema v belo-rdečo debato.
crazy1.gif
)

Vseeno - Barbi je trošarino na dizelsko gorivo* (enako kot IJJ) v začetku mandata dvigoval - povprečna vrednost trošarine pri Barbiki je bila 0,4027 EUR / l, trenutno povprečje pri IJJ pa 0,3854 EUR / l z izrazitim trendom navzgor (iz 0,36221 na 0,41640). K temu je treba še prišteti CO2 takso v povprečni višini 0,0331EUR/l (v veljavo stopila julija 2012) - torej je obremenitev iz teh dveh naslovov 0,4185 EUR / l, kar pa je več kot Barbikino povprečje.

* seveda tudi na ostala goriva - tukaj vzel samo dizel

Ampak pustimo to - statistiko lahko obračaš tako ali tako in slej ko prej bo "rezultat" ustrezen tistemu, kar hičeš dokazati.

Mene bolj moti, da je sedanja vlada obljubljala nekaj - dela pa drugače. Še bolj pa boli, da s to politiko v nobenem primeru ne pomaga slovenskemu gospodarstvu (sicer mi je jasno, da mora tudi od nekod dobiti denar - eden od virov pa so trošarine) - še huje, celo pripravlja si teren, da bo (po potrebi) zmanjšala dosedanjo višino refundacije prevozništvu (10. člen ZTro-M) kar je IMHO spet strel v koleno.
Argumenta, da bi morali tudi tujcem vračati, ne morem jemati resno, saj so precej "zakomplicirali" zahteve za uspešno vračilo - in tudi če bi vračila bi se iz preostale trošarine (in taks!) vseeno nateklo več v proračun kot sedaj.

Tako, da ne prejšnja in ne sedanja vlada niso ravno spretni pri trošarinski politiki (prejšnja vsaj obljubljala ni, da bo bolj spretna
tongue-1.gif
).

Pa še prošnja modom - če se bo nadaljevalo s politiziranjem, predlagam, da se zadnjih nekaj postov prestavi v parlament. Jaz sem v vsakem primeru v tej temi "out" s političnimi vložki.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Malo me potem čudi, kako vsi dijaki, iz vasi, uspejo prit do srednjih šol....če je javni prevoz v taki drami
smile-1.gif

Res pa je, da obstajajo kraji, kjer javni prevoz ne obstaja, ampak to je pomoje manj kot 5% populacije.

Za dijake so, kolikor vem, organizirani posebni prevozi, ki so narejeni tako, da so malo pred osmo v šoli (10-15 minut prej), nazaj pa gredo malo po 14:00. Čeprav se je sedaj ta 14:00 malo pomaknila proti 14:30, ker so menda neki spreminjali urnike v SŠ in če imaš 7 ur ne končaš ob dveh, tako kot smo mi, ampak kasneje.
Ta tvoj argument je slab, ker kolikor vem je služba vsaj 8 ur, če ne delaš polovično.
smile-1.gif

Ti jaz napišem primer mojega očeta. Delat začne ob 7:00 in dela do 20:00, ker ima potem naslednji dan prost. Enkrat sem za foro gledal, kako bi lahko prišel z javnim prevozom do delovnega mesta. Če bi hotel iti z javnim prevozom do dela bi prišel v najbližji kraj, kamor še pelje javni prevoz nekaj minut pred 8, iz tistega kraja pa je še cca. 10km.
smile-1.gif
Za nazaj po 20:00 pa ni prevoza. Pa mi sedaj povej kako naj pride z javnim prevozom na delovno mesto, da te vidimo junaka. Pa ne si sedaj nekaj izmišljevat v stilu, da naj se preseli tja...šefi so ga poslali tja delat, prej je delal blizu doma.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
@gr69
zmaga.gif

Ne razumem, zakaj se nonstop kažejo iz določenih smeri na napake drugih... Drimtim vsaj ni obljubljal neke določene trošarinske politike, kot je to pred volitvami v svojih nagovorih in knjižicah obljubljal aktualni politični titanik.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Tvoj foter je žal izjema. Ponavadi so vozni redi javnega prevoza narejeni tako, da zajemejo "normalne" ure, za anomalije pa res ni poskrbljeno.

Drugače pa, naslednja ideja, če javnega prevoza ni, da se zmeni več ljudi in vozi hkrati. Tega se v SLO zelo malo prakticira, kar poglejte drugič avte na cestah, povečini samo 1 voznik not.

PS, jaz se najrajši vozim sam, ampak ne jamram, če se podraži, nekako sem sprejel, da avto počasi sodi med "luxus", podobno kot pir in čiki.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
No..ampak tudi cigarete, alkohol, etc, gredo lepo gor trošarine, a to pa nikoga ne moti?

Ha??? Povej mi kako boš s cigareti oz. alkoholom prišel recimo iz enega v drugi kraj, oddaljena pa sta 30km
smile-1.gif

Ali pa 70km
smile-1.gif
No pa da vidim kako ti bo to uspelo :D

Preprosto, namesto bencina se voziš na alkohol
tongue-1.gif

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tvoj foter je žal izjema. Ponavadi so vozni redi javnega prevoza narejeni tako, da zajemejo "normalne" ure, za anomalije pa res ni poskrbljeno.

Drugače pa, naslednja ideja, če javnega prevoza ni, da se zmeni več ljudi in vozi hkrati. Tega se v SLO zelo malo prakticira, kar poglejte drugič avte na cestah, povečini samo 1 voznik not.

PS, jaz se najrajši vozim sam, ampak ne jamram, če se podraži, nekako sem sprejel, da avto počasi sodi med "luxus", podobno kot pir in čiki.

Te možnosti, da bi se vozil v večih ni, ker kolikor vem dela tisti dan sam in se izmenjujejo. En dan on, en dan nekdo drug. Drugače pa itak...če je le možnost, se zmeniš in se voziš v večih...če imaš isti urnik seveda.
smile-1.gif

Ja, ampak brez avtomobila dan danes pri nas skorajda ne moreš preživet, brez alkohola in čikov pa se da.
wink-1.gif

@stieber; sej nekje menda da se vozijo na alkohol, namest benza
tongue-1.gif

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Glede na to da je surova nafta šla v zadnjih 14 dneh gor, potem je podražitev goriv tudi edino logično, razen če se po kakšnem čudežu močno zniža trošarine, kar bi bil pa kot že rečeno čudež:

http://oil-price.net/

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Podražilo se bo tako, kot je prav in pošteno: dizel skoraj nič, bencin pa dobre 3 cente.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Prav in pošteno je: dizel +10 centov, benz -5 centov. Dizel je bolj neugoden za okolje, manjše trošarine ima in dražji za proizvodnjo

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
37
CENTAR LJ
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Prav in pošteno je: dizel +10 centov, benz -5 centov. Dizel je bolj neugoden za okolje, manjše trošarine ima in dražji za proizvodnjo

Točno to. Ampak to nobenega ne zanima da se bolj svinja, važno da je ceneje in da manj pokuri. Me prav zanima delež dizel:bencin v teh časih.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Ne vem no, imam niti leto starega 1.5dci, pa se lahko pred njim skrije večina bencinarjev. Trenutno prevoženih 18 tisoč kilometrov in se sveti notranjost izpušne cevi še kot pri novem.
Poraba pol manjša kot pri primerljivem bencinarju, tak da zato da jaz opravim 100km dolgo pot naftno industrijo stane pol manj kot če bi se vozil z bencinarjem.

Torej se vozim eko.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ne vem no, imam niti leto starega 1.5dci, pa se lahko pred njim skrije večina bencinarjev. Trenutno prevoženih 18 tisoč kilometrov in se sveti notranjost izpušne cevi še kot pri novem.
Poraba pol manjša kot pri primerljivem bencinarju, tak da zato da jaz opravim 100km dolgo pot naftno industrijo stane pol manj kot če bi se vozil z bencinarjem.

Torej se vozim eko.

Sanjaj
hysterical-1.gif

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Nehej dihat!

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:

Torej se vozim eko.

Sanjaj
hysterical-1.gif

Tast ma bencinarja , na let naredi cca 3000km ima rjavo izpušno cev,kaj je bolj eko.

Drgač pa dost off topicov

PRI NAS JE GORIVO CENEJŠE!
Aktualne cene goriva:
Naše trenutne cene goriva so 2 CENTA/LITER nižje od obstoječe veljavne maloprodajne cene goriva.
DIESEL - 1,387 EUR/liter
EUROSUPER 95 - 1,496 EUR/liter

Vsako SREDO in SOBOTO so naše cene goriva 5 CENTOV/LITER nižje od obstoječe veljavne maloprodajne cene goriva!

Tazadnji stavek je zanimiv.
Drgač je za 2 centa nižja cena v sredo/soboto pa 5 ali je 5+2 centa?
Ciljam na taprvo.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Pa sej piše, da ma ta Fe-trading 5 centov ceneje od veljavne maloprodajne cene goriva (max cene, ki jo dovoli država).
Torej 5, ne 7, centov.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Tast ma bencinarja , na let naredi cca 3000km ima rjavo izpušno cev,kaj je bolj eko.
Odlična primerjava. Na tem avtu se najbrž še nikol ni vklopila lambda sonda, pa katalizator je tudi še nerabljen.
crazy1.gif