Olje v reduktorju pogona vrtne kosilnice

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Ne iščem katero motorno olje, ampak katero olje v reduktor pogona.

Notri je neko čudno sivo olje, kolikor ga je ostalo, ko je spustil semering.

LP

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.758
113
EU
Je ohišje reduktorja plastično, ali metalno? Za plastično mora biti malo drugačno, da plastika ne razpada.
grims-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.758
113
EU
Moja Husqvarna ima tudi plastično, koliko sem gledal od daleč. V navodilu za uporabo ne omenjajo mazanje tega sklopa (polževo gonilo). Verjetno je notri mast. Lukenj za dodajane maziva ni videti, kot je to recimo vijak na glavi kotnega gonila nitkarice.
Sodelavcu je počilo ohišje gonila in je na servisu kupil drugi komplet.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Notri je bilo olje.
Razmišljam, naj nalijem deci motornega ali za menjalnike, ali naj nabijem notri mast.
Škode verjetno ne bo velike, karkoli že bom nafilal.

LP

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.758
113
EU
Za polževo gonilo potrebuješ gosto olje za menjalnike. Najboljše bi bilo SAE 90. Mast je samo v primeru, da bi ti olje ven odtekalo zaradi slabega tesnenja.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Sicer sem semering menjal, zato bom nalil olje.

Kakšna pa bi bila razlika, če bi našopal masti namesto olja ?

LP

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.758
113
EU
Mast ni tekoča in se premakne v nasprotni del ohišja, ter ne maže drsno površino polža. So masti ki pri zvišani temperaturi med delom preidejo v tekoče stanje in mažejo kot olje.. Po ohladitvi se strdi da ne izteče mimo tesnil.
Olje je tekoče in po odmiku znova priteče pod vijačnico polža, oziroma med polž in polževo kolo.
Za manjše hitrosti in višje pritiske ko polž drsi po kolesu je boljša mast, vendar olje ima v tem primeru prednost, ker stalno priteka nazaj na mazalne površine.
Torej, daj olje
grims-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.420
5.654
113
po branju teme ce sem dojel se gre za menjalnik z polzom...

nekaj takega kar imajo freze za noze poganjat..

nekateri imajo not tekoco litijevo EP mast not (NLGI 0 ali 00)...0 je konsistenca vrocega pudinga...00 toplega medu...

druga polzna gonila pa pac menjalnisko olje....polz je ponavadi bronast....zato glej da olje ne bo GL5 specifikacije ker kemija v njem najeda barvne kovine...

pri rolbi so mi sla tesnila tako kot tebi...olje je teklo vn...mast manj...in je bla zacasna resitev dokler nisem zrihtal tesnil...

polz ni zaribal...

mast dobis v OLMI...majo tud online stacuno