Olivno olje

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.541
113
Ker grem letos z avtom v Grčijo, imam namen kupiti kar nekaj olivnega olja. Berem, da se lahko dobi tudi v 5 litrskih kanticah. Baje naj bi olivno olje v steklenicah, ali kanticah, v temnem prostoru zdržalo tudi do 18 mesecev ali več. Sprašujem zato, ker ne bi želel, da se mi olje pokvari. Doma bi olje seveda hranil v kleti, ki je relativno hladna in temna. Kakšne so vaše izkušnje s hrambo olivnega olja, seveda, če kupujete večjo količino? Katero grško olivno olje naj bi bilo najboljše itd...? Skratka zanima me vse, kar moram vedeti o tej zadevi.

Poleg tega me zanima tudi glede SLO in nakupa oljčnega olja? Kje in kaj?

Vsa mnenja in nasveti dobrodošli.

Lep dan še naprej
 

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Jaz ga vsako zimo nabavim 5 litrov v plastični kantici, porabim ga v roku slabega leta dni in do sedaj še nisem zaznal kakšnega čudnega vonja. Imam ga pa v shrambi.
Dobim ga pa iz koprskega območja, od prijatelja prijatelj je domačin, ki ga nabavi od lokalcev, iz prve roke. Stane pa 12 € liter.
 

fujtajksel

Pripravnik
4. sep 2014
167
5
18
Če misliš it poleti, nima hladno stiskanje nobenega smisla, če ga pol pustiš na soncu v parkiranem avtu
wink-1.gif

Baj da wej, naše olivno olje zna bit boljše od grškega, kao zato ker raste v ekstremni klimi, kasirajo medalje pa to. Z Grki in Italijani ipd se seveda ne da tekmovat v hektarskem donosu in posledično ceni. Naša ta boljša imajo močan okus, kar pa vsem sploh ni všeč. V glavnem, stvar okusa, ni druge kot da degustiraš, kar začni vadit.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.541
113
Slovenski je kar drag, 12€, v primerjavi z grškimi, kjer naj bi bil liter cca. 5€. Sicer je lahko to rekla kazala, ker to sem prebral na netu.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kar štima cena. Je pa recimo tako, da najbolje, da olje poizkusiš in se potem odločiš. Ne smeš pa kar povprek pričakovat bio eko, hladno super duper olje.

Jaz sem pred leti v njihovem Lidlu dobil odlično domače (Grško) olje po super ceni.
 

NoFear85

Fizikalc
13. jan 2017
202
61
28
Na okus vpliva sorta oljke, lahko je grenko, lahko sladko. Poleti ga kuhat v avtu res nima nobenega smisla, doma pa v temnem in hladnem prostoru nima kaj vplivat na samo olje, bi ga pa vsekakor raje imel v steklenici.
 

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik fujtajksel pravi:
Naša ta boljša imajo močan okus, kar pa vsem sploh ni všeč.

Že če kupiš domače olivno olje od našega kmeta je okus dosti močnejši kakor olivno olje iz grčije ali italije. Ga ne moreš primerjat. Se definitvno strinjam - naša olja so izjemno močnega okusa. In ja, dosti ljudi ga ne mara ravno zaradi tega.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.110
7.017
113
Ve kdo za kakšno olivno ki ima blag okus, je pa vseeno extra deviško? Torej čim manj tistega grenkega okusa?
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Za istrsko olje iz belice je značilen grenko-pekoči okus. Vsa olivna olje iz bolj toplih dežel so pa bolj sladka.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Jaz uporabljam tisto bio varianto iz Hoferja. Sicer ima rahlo grenak priokus, ampak zame je gut in na nemškem testu je dobil zelo dobre ocene.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ksz

Pri olivnem olju je vse na ažurnosti in čistoči. Za ekstra deviško je treba olive obrati direkt iz vej, ter stisniti v roku 24 ur. Po 24 urah je samo še "deviško", po 48 urah pa niti to ne več. Je že fermentacija opravila svoje in imaš tisti "rezek" priokus
tongue-1.gif

Bog ne daj pa tistega, kar že leži v travi pod drevesom, tisto je samo za vojsko še, ter za prašiče
evil.gif