Olivno olje pogreni

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Zakaj določeno olivno olje na koncu pogreni (je grenko), določeno pa ne?

Govorim o domačih olivnih oljih.
Ponavadi iz HR otokov prinesem od kolega olivno olje, ki je sicer močnega okusa a NE pogreni.
Sedaj smo dobili olje iz SLO Istre (naj bi bilo popolnoma nemešano in domače) a na koncu res full pogreni!


Je to vrsta oljk, ali je to to, ker pobirajo olice za stiskanje samo 1x in poberejo zraven tudi zelene...pa bi zato pogrenilo?

Hvala
roza.gif
 

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
55
28
V bistvu ne pogreni ampak je pikantno. Tako, kot mora biti.

Gre pa za celoten postopek. V Dalmaciji imajo vse skupaj v škafih z morsko vodo in to ubije pravi okus, dočim pri nas in v hrvaški Istri to delajo tako, kot se spodobi.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sorta oljke. Za istrske olive je znano, da so malce grenkejšega in trpkega okusa. Jaz jemljem olje iz Hvara ali Korčule, pa tudi tam razlikujejo "Lastanke", sorto oliv iz Lastovega, ki ima malce specifičen okus - meni je dober.

Pri olivnem olju je menda od vsega najbolj pomembno, da se olive oberejo direkt iz drevesa in stisnejo v roku 24 ur. Tako narediš ekstra deviško olje, saj je po 24 urah že prisotna fermentacija in je olje samo še deviško. Po dveh dnevih pa niti deviško ni več
rolleyes-1.gif
.

Tisto kar pa leži v travi kot samo odpadlo, je pa za svinje ali za vojsko
tongue-1.gif
.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.057
-8.736
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Pri olivnem olju je menda od vsega najbolj pomembno, da se olive oberejo direkt iz drevesa in stisnejo v roku 24 ur. Tako narediš ekstra deviško olje, saj je po 24 urah že prisotna fermentacija in je olje samo še deviško. Po dveh dnevih pa niti deviško ni več
rolleyes-1.gif
.
Itak ja
hysterical-1.gif

Fermentacija, če je, je tudi že na drevesu. Nima veze z obiranjem, ampak z zrelostjo/prezrelostjo.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Sorta oljke. Za istrske olive je znano, da so malce grenkejšega in trpkega okusa. Jaz jemljem olje iz Hvara ali Korčule, pa tudi tam razlikujejo "Lastanke", sorto oliv iz Lastovega, ki ima malce specifičen okus - meni je dober.
.

Ja, jaz ga ponavadi dobivam iz Lastovega.
In tole naše mi je popolnoma drugačno
smile-1.gif
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Olje greni dokler je sveže, ko odleži se grenčica zmanjša. Je pa to meni taka prijetna malo pekoča grenčina in vonj po sveže porezanem mladem ligustru. Sem pa tako olje že nabavil v Grčiji, v Dalmaciji, Italiji in Španiji, pa itek slovensko, ki mi je najljubše, ampak prekleto drago.
 

md1

Pripravnik
3. feb 2008
54
0
6
Ja, ampak na Lastovu pustijo,da oljke odpadejo na mrežo in jih nato poberejo in naredijo olje.
Sem tudi sam večkrat kupil njihovo olje,ko sem bil tam na dopustu.
Strokovnjaki, pa pravijo,da ko oljka enkrat pade po tleh ni olje več veliko vredno. Za ekstra deviško olje mora bit oljka pobrana in predelana v 24 urah.Je pa res,da je naše olje veliko bolj grenko-pikantno in s tem bolj zdravo.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik md1 pravi:
Ja, ampak na Lastovu pustijo,da oljke odpadejo na mrežo in jih nato poberejo in naredijo olje.
.

Jaz imam prijatelje na Lastovu in sem bila večkrat z njimi, ko so delali olje.
Oni gredo od drevesa do drevesa z mrežo...potresejo drevo...in kar pade na mrežo je za stisnit.
To potem ponovijo čez cca teden dni... ITD.
 

fujtajksel

Pripravnik
4. sep 2014
167
5
18
To z grenkim olivcem je novejša moda. Smo na robu območja kjer oljke sploh uspevajo in količinsko/cenovno z Italijani in Grki ne moremo konkurirat. So pa našli nišo posebne kvalitete... nisem ekspert točno zakaj je bolj zdravo ampak grenkoba paše zraven (je pa treba ločit od žarkega). Obira se malo preden je čisto zrelo in zato je tudi iztisnjenega olja pride nekaj manj kot če bi čakal do konca, zato pa pobirajo medalje po svetovnih tekmovanjih in računajo nekajkrat višjo ceno kot extra vergine v supermarketu. Ampak na koncu je čisto stvar tvojega okusa in vere v teorije zdravja katerega boš uporabljal. Imaš še bio/nebio variante, stoletna zgodovina pravi da je biološka pridalava čisto mogoča, ampak ne zagotavlja redne letine.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik md1 pravi:
Ja, ampak na Lastovu pustijo,da oljke odpadejo na mrežo in jih nato poberejo in naredijo olje.

Hmm, to bo bolj črnogorska tehnologija, le da tam niti mrež ne raztegnejo
evil.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik md1 pravi:
Ja, ampak na Lastovu pustijo,da oljke odpadejo na mrežo in jih nato poberejo in naredijo olje.

Hmm, to bo bolj črnogorska tehnologija, le da tam niti mrež ne raztegnejo
evil.gif

Meni pa se zgi ravno garaška tehnologija. Vsaki teden eno in isto delo... pa ko imajo cele planjave tega
uf-1.gif
 

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik md1 pravi:
Ja, ampak na Lastovu pustijo,da oljke odpadejo na mrežo in jih nato poberejo in naredijo olje.

Hmm, to bo bolj črnogorska tehnologija, le da tam niti mrež ne raztegnejo
evil.gif

Meni pa se zgi ravno garaška tehnologija. Vsaki teden eno in isto delo... pa ko imajo cele planjave tega
uf-1.gif
Zakaj naj bi bilo garasko delo obiranje oliv? Jaz sem 1 mesec delal v nasadu, obiral jabolka in hruske, dvigoval gajbe na voz in znesel v skladisce. Vsako jutro mi je trgal zapestja kot bi imel revmo. Pri olivah pa samo plahta in hop v plasticne kanistre.
Drugace pa jaz kupujem olje iz Krete v 5l kanti za 45 evrov. Mi prinese sodelavec ki ima znanko ki zivi na Kreti.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.297
1.922
113
Moram rečt da pravega z Dalmacije še nisem 'pil',. tako da težko komentiram (eden ga je sicer kupoval dol, a je bil bolj blag, ker je na koncu ugotovil, da ga je prav na suho nategnil..no, podmazal
tongue-1.gif
) - da ni govora o tej 'blagosti'?

Tam, kjer ga jaz kupujem, pravi da je takoj po stiskanju malo močnejši okus, kasneje (ko odleži) pa dobi tisto pravo aromo.

Ko ga koštaš morš na koncu zakašljat, potem je pravo
grims-1.gif
.

Če si bil nategnjen prekontroliraš da ga pokneš na hladno. Na hrani se pa najlepše vidi (vsaj kolikor jaz eksperimentiram kulinarično okoli hrane
hysterical-1.gif
) ko ga poliješ po paradižniku, narezanem na rezine...kupljen kvazi vazi pobegne dol, ta pravi se pa uleže po paradižniku.