Okvare na vozilu plača prodajalec

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
"če ta zakon ne določa drugače". ZVPot je torej specialni zakon, OZ pa se uporablja t.i. subsidiarno.
wink-1.gif

Citat:
Se pa zakone velikokrat lahko tolmači po svoje oz. nima direktne osnove za konkretno stvar. V takem primeru se uporablja podrejene zakonike in določila. V konkretnem primeru obligacijskega prava gre za obligacijski zakonik. Ta ima bolj točno definirana razmerja in pravila in sodni postopki se izvajajo po slednjem.

Eh, bejž, bejž, no. Ne se hecat.
ne-ne-1.gif

Že vem, kaj si hotel povedati. Določene določbe se lahko SMISELNO uporabljajo. Velja za zapolnjevanje pravnih praznin, vendar tu nimaš nobene smiselne uporabe.

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Dej mi zaupaj svoj IQ?

Ker z eazyjem mi limta citate, ki pritrjujejo mojemu mnenju in zraven klobasata neumnosti. Celo retardiran kokeršpanjel namreč vidi, da tale tvoja boldano - rdeča zadeva pravi točno to, kar sem ti napisal zgoraj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
Citat:
Kupec se lahko sklicuje na "stvarno napako" kar je lahko bilokakšna napaka ki ustreza pogojem ki sem jih opisal (lahko je to očitna napaka, skrita napaka ipd. važno da zadosti prej napisanim pogojem).

Kljub klavzuli "videno-kupljeno"? (še enkrat ti povem, da je takšna določba v pogodbi nična (absolutno neveljavna))

Torej nevarnost preide na kupca, ko je sklenjena kupna pogodba? Kaj pa, če kupec kupi avto, se dogovori, da ga pride iskati naslednji dan, ponoči pa sosedov pijani mulec na njem razbije stekla - kdo krije škodo? Nevarnost je namreč že prešla na kupca.

Še enkrat - kako je z roki pri očitnih in skritih napakah? Kdaj nastopi prekluzija?

Ni, še 1x. Videno kupljeno je lahko določilo ki velja za rabljeno robo in je del pogodbe. Prodajalec lahko napiše v pogodbo tudi da jamči za brezhibnost izdelka 15 let in se pač mora tega držat. Enako se lahko v pogodbo napiše da ima vozilo okvarjeno to, to in to in iz tega se ne da uveljavljat stvarne napake. Videno kupljeno na pogodbi jasno ne prepreči pravic in dolžnosti iz določil (tudi stvarne napake). Tako da iz tega pogleda je to res nesmisleno.

Lastništvo vozila v evidenci vozil, samim zavarovanjem ipd. nima veze z dejanskim lastništvom ki sem ti že 3x omenil da se ureja s prodajno pogodbo. Ko je pogodba sklenjena je ponavadi veljavna razen če ni v njej posebnih določil .. npr. "ko kupec nakaže kupnino". Če pijan mulc ukrade vozilo ko je bila pogodba že sklenjena (ampak avto še ni bil prepisan oz. ni bil predan) in je veljavna se mora z mulcem in vozilom ukvarjat KUPEC. Če pa mulec vmes še naleti na radar ipd. se pač uporablja določila ki kaznujejo lastnika vozila iz evidence razen če ne dokaže drugačnega stanja (kar s prodajno pogodbo lahko).

Očitne in skrite napake ki jih vlečeš ven za rabljeno robo ne veljajo. Sem ti pa napisal da se očitno napako lahko tolmači kot napako za katero je kupec vedel in tako ne more uveljavljat STVARNE NAPAKE, pri skriti napaki pa lahko kupec uveljavlja stvarno napako (če zadosti pogojem, torej da je prodajalec zanjo vedel ali pa bi moral vedeti).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Dej mi zaupaj svoj IQ?

Ker z eazyjem mi limta citate, ki pritrjujejo mojemu mnenju in zraven klobasata neumnosti. Celo retardiran kokeršpanjel namreč vidi, da tale tvoja boldano - rdeča zadeva pravi točno to, kar sem ti napisal zgoraj.

Nope, lej gremo po vrsti ...

Zakon na katerega se ti naslanjaš določa da je napaka stvarna:
- če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
- če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
- če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
- če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

.. jst pravim da je "lastnost rabljenega vozila" da se pač pokvari. Mogoče temu ugovarjaš? Očitno ja! Torej imamo tu 2 pravnika in 5 mnenj in sedaj naj se sodnik odloči ali je res lastnost rabljenega vozila, da ni več novo in da se mogoče tudi kaj pokvari ali pa mogoče res mora delati vse tip-top eno leto od prodaje.

Zaradi tega se uporablja podrejeni zakonik, ki ga prvi zakon celo omenja (le zakaj a?), ki določa malce bolj podrobno kdaj je prodajalec dolžan kriti stvarno napako.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
"če ta zakon ne določa drugače". ZVPot je torej specialni zakon, OZ pa se uporablja t.i. subsidiarno.
wink-1.gif

ZVPot ne deloča nič drugače kot pa OZ, določa samo bolj natančno. Zato se ga pa uporablja pri dejanskem (praktičnem) pravu, torej ja je subsidiaren (v trenutku ko prvi zakon ni moč praktično tolmačit).

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Dej mi zaupaj svoj IQ?

Glede na to da si dobil zakonsko podlago, od prej imas tudi sodno prakso in ti se vedno ne potegne bi se dalo debatirati o tvojem IQju...

Vse zgoraj ni potrebno. Zahtevati *garancijo* oziroma sestmesecni rok v katerem kupec karkoli mu crkne kvalificira kot stvarno napako je nemogoce. Poleg tega da je neumnost.

Kako naj prodajalec iz 10te roke in 200.000km garantira karkoli?! Na podlagi cesa? Sploh ce ima na parkiriscu 200-300 avtomobilov? Ves do kaksnih zlorab bi to pripeljalo?!

Stvarna napaka in rok za uveljavanje stvarne napake ni *garancija*. Garancija je pri rabljenem avtomobilu 1 mesec (ob izpolnjenih pogojih), vse drugo se dokupi za vsak sklop avtomobila posebaj.

Ze dejstvo da je zakonodajalec uvedel enomesecno garancijo kljub temu da ima vsak sestmesecno *garancijo* bi ti morala zadevo razjasniti...... To niso iste zadeve in stvarna napaka NI garancija.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Spet kvasiš neumnosti.

#1 nikoli nisem ugovarjal, da se rabljeno vozilo lahko pokvari
#2 nihče ne trdi, da mora na rabljenem vozilu vse delat tipi-topi
#3 sploh pa ne eno leto
#4 OZ ni "podrejeni zakonik (ki določa malce bolj podrobno kdaj je prodajalec dolžan kriti stvarno napako)" ampak ravno obratno

Zdej se res ne grem več, že ne-vem-katerič ponavljamo iste zadeve, ker ste nekateri očitno nepismeni.

Daj najdi pravnika, magari angažiraj snečerja, da prebere to temo in pove svoje mnenje. Ostali bomo pač vedeli kakšne so naše pravice, ti se jim lahko mirne duše odpoveš, ne bom jezen.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:

Kako naj prodajalec iz 10te roke in 200.000km garantira karkoli?! Na podlagi cesa? Sploh ce ima na parkiriscu 200-300 avtomobilov? Ves do kaksnih zlorab bi to pripeljalo?!

Točno tako,to sem napisal že nekaj strani nazaj! Če bi bilo to res,lahko takoj vsi prodajalci rabljenih zaprejo svoje prodajalne!
Marsikdo bi se začel vozit v 10 let starem avtomobilu,ker bi se mu to splačalo! In ga pač menjal na vsakega pol leta...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Lej očitno smo na nasprotnih bregovih, jst sem se potrudil in razložil moje videnje in tolmačenje zakonov ki je po svoje logično. Par jih je omenilo praktične izkušnje. Eni trdite da je obratno.

Ne vem, meni je iz napisanega logično in se ne bom trudil razumet drugače. Dal sem pa vse linke do zakonov (krovnih in podrejenih) ki se s tem ukvarjajo. Tako da v tej temi nimam kaj več napisat.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Citat:
Videno kupljeno na pogodbi jasno ne prepreči pravic in dolžnosti iz določil (tudi stvarne napake). Tako da iz tega pogleda je to res nesmisleno.

Odgovor na to nama podaja sodba Višjega sodišča:
"Če stranka pristane na določilo "videno-kupljeno", potem je jamčevanje za stvarne napake zoženo na dejanski stan, ko je napaka skrita, prodajalec pa je zanjo vedel, a jo je kupcu zamolčal."

Zdaj se pa pojavi vprašanje, kaj je skrita napaka: Je napaka, ki je kupec tudi ob skrbnem pregledu ne bi mogel odkriti in se pojavi po prevzemu stvari.

Tole sodbo bi se po mojem skromnem mnenju dalo izpodbijati. Ker načeloma so neveljavna določila v pogodbi, s katerimi se stranke odpovedujejo pravicam, s katerimi se krajšajo roki itd. Treba je upoštevati še druge okoliščine (predvsem kupčevo aktivnost).

Citat:
Očitne in skrite napake ki jih vlečeš ven za rabljeno robo ne veljajo.

Veljajo za novo in rabljeno robo različni zakoni?

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Citat:

Pazi, miško, res je, da v splošnem velja načelo "caveat emptor" (kupec naj pazi), vendar bi vsak prodajalec moral vedeti, kaj prodaja in ne prodajati defektnega blaga. Če prodajalec da v prodajo avto, brez da bi vedel, v kakšnem stanju je, je pač malomaren šalabajzar in za prodajalca ni primeren (IMHO, tako sklepa tudi zakon).

Citat:
Ze dejstvo da je zakonodajalec uvedel enomesecno garancijo kljub temu da ima vsak sestmesecno *garancijo* bi ti morala zadevo razjasniti...... To niso iste zadeve in stvarna napaka NI garancija.

In kaj je razlog za takšno ureditev? Garancija ni isto kot jamčevanje za stvarne napake. Zanjo velja, da se jo lahko graja kadar koli v garancijskem roku (za s.n. velja rok 8 dni, odkar je napako odkril), zahtevke moraš uveljavljati po vrsti (ne po izbiri), začenja pa garancijski rok vedno teči znova, za razliko od s.n., za katere po 6 mesecih nastopi prekluzija.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:

Točno tako,to sem napisal že nekaj strani nazaj! Če bi bilo to res,lahko takoj vsi prodajalci rabljenih zaprejo svoje prodajalne!
Marsikdo bi se začel vozit v 10 let starem avtomobilu,ker bi se mu to splačalo! In ga pač menjal na vsakega pol leta...

Zadeva je naceloma zmagovalna... Kupis avto visjega cenovnega razreda, A8/BMW5/itd. Z pol mio km ali vec in potem jahas pol leta do onemoglosti... Karkoli odpove ti bo zamenjal prodajalec zamenjal (se pac steja da je stvarna napaka in da je bila ze ob nakupu.press). Cez sedem mesecev dobis skoraj gratis popolnoma obnovljen avto.
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.332
301
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Kaj točno pa spada pod to enomesečno garancijo?

Prodajalec mora pri prodaji izdati garancijski list iz katerega je razvidno kako pa kaj. Pri tem seveda spet velja uporabiti razum.

Še posebej pa tržni inšpektorji opozorjajo na nedavno spremembo zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-E) (Ur.l. RS 78/2011), po kateri morajo trgovci z rabljenimi vozili na podlagi 19. člena ZVPot v povezavi s pravilnikom o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje (Ur.l. RS 14/2012), izdati garancijski list z enomesečno garancijo za vsa rabljena vozila. Garancijo mora izdati vsak prodajalec avtomobila, ki je pravna oseba (torej s. p. – samostojni podjetnik ali družba z omejeno odgovornostjo ali družba druge pravne oblike) – za prodan rabljen avto mora zagotoviti enomesečno garancijo. Če kupec ugotovi, da število kilometrov na števcu ne ustreza dejanskemu stanju, lahko uveljavlja pravice, ki mu jih daje 37. člen zakona o varstvu potrošnikov, ki opredeljuje stvarno napako. Trgovec – prodajalec v skladu z določili zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot) odgovarja za stvarne napake, ki se pojavijo na vozilu, še eno leto po nakupu. Pri oceni, ali gre za stvarno napako ali samo za normalno obrabo starega vozila, je potrebno upoštevati tako starost vozila, kot tudi prevožene kilometre.

KLIK

kako pa izgleda ta garancijski list, če imaš kje kakšnga?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Kaj točno pa spada pod to enomesečno garancijo?

Prodajalec mora pri prodaji izdati garancijski list iz katerega je razvidno kako pa kaj. Pri tem seveda spet velja uporabiti razum.

Še posebej pa tržni inšpektorji opozorjajo na nedavno spremembo zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-E) (Ur.l. RS 78/2011), po kateri morajo trgovci z rabljenimi vozili na podlagi 19. člena ZVPot v povezavi s pravilnikom o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje (Ur.l. RS 14/2012), izdati garancijski list z enomesečno garancijo za vsa rabljena vozila. Garancijo mora izdati vsak prodajalec avtomobila, ki je pravna oseba (torej s. p. – samostojni podjetnik ali družba z omejeno odgovornostjo ali družba druge pravne oblike) – za prodan rabljen avto mora zagotoviti enomesečno garancijo. Če kupec ugotovi, da število kilometrov na števcu ne ustreza dejanskemu stanju, lahko uveljavlja pravice, ki mu jih daje 37. člen zakona o varstvu potrošnikov, ki opredeljuje stvarno napako. Trgovec – prodajalec v skladu z določili zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot) odgovarja za stvarne napake, ki se pojavijo na vozilu, še eno leto po nakupu. Pri oceni, ali gre za stvarno napako ali samo za normalno obrabo starega vozila, je potrebno upoštevati tako starost vozila, kot tudi prevožene kilometre.

KLIK

kako pa izgleda ta garancijski list, če imaš kje kakšnga?

zal nimam... ustavi se pri kaki AH....

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V tej temi bodo dejanski preprodajalci škart robe poizkušali uporabnike prepričati, da oni lahko prodajajo kar hočejo, kupec pa mora yo požreti.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
V tej temi bodo dejanski preprodajalci škart robe poizkušali uporabnike prepričati, da oni lahko prodajajo kar hočejo, kupec pa mora yo požreti.

V bistvu gre bolj za pobozne zelje nekaterih ,ki bi radi za ceno starih jajc nov avto in vse pritekline novega avta.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

Si se kdaj na kakršenkoli način ukvarjal s prodajo rabljenih avtomobilov? Predvidevam da ne...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
In če ti crkne avto po 3 mesecih, pa ga pripeljes nazaj , ti ga bodo popravili, če ga ne bodo zlepa, ga bojo pa zgrda.

Ne ga ne bodo, na tvoje stroške bodo poklicali izvedenca ki bo povedal da je avto crknil zaradi okvare ki ob nakupu ni bila prisotna in je tudi ni bilo mogoče predvidet. S tem je stvarna napaka izvzeta.

Zakon jasno pravi, da če se napaka pojavi v prvih 6 mesecih po nakupu, se šteje, da je bila prisotna ob nakupu. Za tiste, ki ne dojamete, kaj to pomeni, še pojasnilo: če nekaj crkne v prvih 6 mesecih po nakupu, se šteje, da je bilo pokvarjeno že ob nakupu. Če ne verjameš, preberi 3. alinejo 37b. člena ZVPot.
To, ali je bilo napako moč predvidet ipd, ni pomembno. Preberi 1. odstavek 458. člena OZ.

Ti imas tezave pri branju ali razumevanju.... zakon govori o STVARNI napaki in ne napaki! vecina okvar je rabljenih avtomobilih NISO STVARNA NAPAKE.

Kaj je ali ni stvarna napaka ugotavlja izvedenec. To ni moje mnenje ali razmisljanje ampak sodna praksa (citat, vir i vse ostalo bos nasel par postovo visje).

Da ponovimo za tiste ,ki imate ocitno zelo velike tezave pri razumevanju.....

Okvara na avtobilu postane "stvarna napaka" samo ce je prodajalec VEDEL oziroma MORAL vedeti za napako. Vse drugo je samo okvara, napaka in problem kupca. V realnem svetu je to redkost ,ker odpovedi ni mozno predvideti in gre naceloma za klasicne prevare. To je tudi cel smisel "stvarne napake", to ni sestmesecna *garancija*.

Ker je bilo uveljavanje stvarne napake zelo problemeticno/drago/komplicirano je zakonodajalec uvedel obvezno enomesecno *garancijo*. Seveda morajo biti izpolnjeni vsi pogoji....

Se enkrat.... Okvara na avtu ni avtomaticna STVARNA NAPAKA, po enem/dveh/10tih mesecih. Kljucna stvar pri zadevi je prodajalec TO VEDEL. Nobene avtomatike ni v tem ni i ne more biti.

1. korak (dokazovanje stvarne napake)
2. roki

Ti bi sel pa v obratni smer z logiko.... "...ker se je nekaj zgodilo v sestih mesecih je avtomaticno napaka"... To je pa seveda konkretna neumnost. Zakaj bi potem zakondajalec sploh vpeljalal enomesecno garancijo po novem? Zakaj sploh obstajajo komercialne garancije?

Ugotovis da se je zadeva pokvarila -> pokvarila se je v sestih mesecih -> lahko avtomaticno uveljavis "garancijo"
bonk.gif

Tako je po zakonu. Dokler ga ne spremenijo, velja. In ne, ni treba, da prodajalec ve ali bi moral vedet. Preberi 1. odstavek 458. člena OZ.
Citat:
(1) Prodajalec odgovarja za stvarne napake, ki jih je stvar imela takrat, ko je nevarnost prešla na kupca, ne glede na to, ali mu je bilo to znano ali ne.
Torej nimaš prav - ni treba, da je prodajalec vedel ali bi moral vedeti ...

Pa še 37. b člen ZVPot:
Citat:
(3) Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.
Vidiš, zakon prepisuje, da se v prvih 6 mesecih avtomatsko šteje, da je napaka obstajala že ob izročitvi.

Kaj piše v zakonih je torej jasno.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Zadeva je naceloma zmagovalna... Kupis avto visjega cenovnega razreda, A8/BMW5/itd. Z pol mio km ali vec in potem jahas pol leta do onemoglosti... Karkoli odpove ti bo zamenjal prodajalec zamenjal (se pac steja da je stvarna napaka in da je bila ze ob nakupu.press). Cez sedem mesecev dobis skoraj gratis popolnoma obnovljen avto.
grims-1.gif
To ne velja ne za nov, ne za rabljen avto. Niti nihče ni trdil tega.
Če ga namreč ti uničiš, je to posledica tvojih dejanj, ne pa napake na vozilu.
Obraba pa je tudi obraba. (ni napaka)

Tak, zdaj pa nadaljuj z ugovarjanjem samemu sebi.