Okvare na vozilu plača prodajalec

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Ali si jaz spodnji citat prav predstavljam, da če kupim od ene firme z avto.net-a rabljen avto in če na njemu kaj crkne se pokvari... v roku 1 leta od nakupa, da mi mora prodajalaec to plačat
17758-icon_confused.gif

Citat:
Pri nakupu od pravne osebe raven pravic višja
Nekoliko drugačne pa so obveznosti prodajalca, če potrošnik kupi rabljen avto od pravne osebe. Kupec ima možnost, da zoper prodajalca vozila (pravno osebo) uveljavlja zahtevek z naslova stvarne napake eno leto od nakupa. Od prodajalca lahko po lastni izbiri zahteva popravilo, vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako, zamenjavo, ali pa vrnitev plačanega zneska.
Link do celga članka
http://www.zps.si/pravice/stva...html?Itemid=633

p.s. prodajalec se hvali z 20 letno tradicijo in ni iz 03 območja
evil.gif
Torej vsaj na prvi pogled ni nekdo, ki na par mescev menja ime podjeta.

p.s.2. Če moja domneva drži, potem ni potrebe po dodatni garanciji preko tretje firme, ki jo ta prodjalec tudi ponuja
sprasujem se.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Pogoji garancije niso nujno enaki tem pogojem. Tisto je pač nekaj dodatnega.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@jolko
res se razlikujejo pogoji. Če si pravilno predstavljam, bi v zgornjem primeru morali plačati vsako popravilo okvare. V dodatni garanciji pa imajo drobni tekst v katerem je napisano kaj vključuje in izključuje.

@Pbutec
hmmm... ok res ne moreš reč, da je isto. Iz prakse in glede na moje izkušnje bi se pa lahko reklo, da kr je isto. Oz je bolj odvisno od človeka, kako je podkovan in zgovoren.
razlike http://www.tzslo.si/Splosna-zakonodaja/stvarna-napaka-garancija

@sad
ne. Sprašujem pa na splošno za vsa podjetja.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
Torej ti je iz tega tvojega zadnjega citata jasno, da garancija in stvarna napaka ni isto?
evil.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pa sej point debate ni ali je isto ali ne. pustimo to za kdaj drugič;)

Sprašujem, ali si prvi citat pravilno razlagam, da če mi na avtu v prvem letu nakupa, crkne klima, zariba mašina, gre menjalnik... to krije prodajalec??

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.074
2.846
113
Domnevam, da ni tako enostavno. Če se ne motim je na tebi strošek izvedenca, da pove kaj je šlo narobe in zakaj, pa potem najbrž še odvetnika... Ne vem no, kupiš RABLJEN avto, torej če kupim 20 let staro kanto za 300€ mi vse okvare krije prodajalec 1 leto? Super potem na koncu leta zapeljem avto v graben in jovo na novo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:

Sprašujem, ali si prvi citat pravilno razlagam, da če mi na avtu v prvem letu nakupa, crkne klima, zariba mašina, gre menjalnik... to krije prodajalec??
Zakon ti daje to pravico, če jo pa boš uspel oz. se odločil, da jo izkoristiš je pa na tebi (in prodajalcu)
evil.gif
.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
Domnevam, da ni tako enostavno. Če se ne motim je na tebi strošek izvedenca, da pove kaj je šlo narobe in zakaj, pa potem najbrž še odvetnika... Ne vem no, kupiš RABLJEN avto, torej če kupim 20 let staro kanto za 300€ mi vse okvare krije prodajalec 1 leto? Super potem na koncu leta zapeljem avto v graben in jovo na novo.

"napaka, za katero ni kriva vaša nepravilna uporaba oziroma ta napaka ni posledica vašega dejanja"

Če motor zariba, brez tvoje krivde, potem ja.

Kaka je praksa pri vozilih, ki so že "s tremi kolesi v grobu" pa ne vem.

Jasno je tudi, da se prodajalci izogibajo odgovornosti kot hudič križa.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Potemtakem renojev 2,2 in 30 sploh nista več problem (kupčev) ker ti motorji itak crkavajo brez dodatne pomoči

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Frata prata. 2.2 crkuje ob nepravilnem vzdrževanju, 3.0 pa je Isuzu (GM). Problem je v nepravilni konstrukciji-hlajenju.
Sedaj pa še enkrat kaj pametnega povej, če gre...

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:p.s.2. Če moja domneva drži, potem ni potrebe po dodatni garanciji preko tretje firme, ki jo ta prodjalec tudi ponuja
sprasujem se.gif

NE....
prvo je uveljavanje stvarne napake, drugo pa garancija

Razlika je pa v tem da pri prvem moras dokazati da je trgovec vedel oziroma vedel za napako. Kako tocno bos ti dokazal karkoli komurkoli pri vozilo iz desete roke in 200k km?

Pa tudi te pogoje komercialne garancije dobro preberi
smirk-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:

Samo ce med odpravljenjem napaka odkrijes (in to tudi dokazes) da je prodajalec na silo zaflikal klimo/masino/menjalnik in to tebi zamolcal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.695
6.714
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Frata prata. 2.2 crkuje ob nepravilnem vzdrževanju, 3.0 pa je Isuzu (GM). Problem je v nepravilni konstrukciji-hlajenju.
To naj bi se dogajalo tudi na avtih ki so bili servisirani skladno z navodilo proizvajalca na pooblaščenih servisih. Je to res ali ne?
Nepravilno vzdrževanje pooblaščenega mehanika?
Nič novega, ima Samojed eno tako izkušnjo

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Mogoče v Hotič še ni prišlo, vendar je specializiran forum poln priporočil glede vzdrževanja teh strojev... Samojed pa verjemi, ***** čez fušarje oz. domače majstre. Tako kot jaz. Uradni serviser mi še ni naredil štale na elektriki.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
kaj tebi spet šumi ?
Kupiš rabljen avto z omenjenima motorjema in recimo po pol leta ti avto ribne. nepravilnega vzdrževana ti ne morejo očitat,za konstrukcijon felerje pa itak nisi odgovoren, torej so ti slab avto prodali in ti morajo avto popravit