Okolju prijazni avtomobili

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.961
9.502
113
Za vse so takrat nabili cene v nebo. Pelete, sekance, drve.
Rešil si se samo, če si po kmečko imel lasten gozd.

In sporočilo je bilo, stran od lesne biomase v bilo kaki obliki. In ljudje so ga dosti upoštevali.
Ja, sedaj so cene padle, ampak ogromno ljudi je že preklopilo.
Seveda ljudje, ki nimajo denarja, ostajajo po starem.
Še enkrat. Drva so šla gor za inflacijo tudi takrat. Lastne izkušnje, ne youtube. Seveda ne pri Biolesu.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.569
2.393
113
Pomurje
Še enkrat. Drva so šla gor za inflacijo tudi takrat. Lastne izkušnje, ne youtube. Seveda ne pri Biolesu.
Če je tebi uspelo kupit pri nekom, ki ima lasten gozd in je dvignil za inflacijo si imel "srečo".

M3 bukove hlodovine za drva je takrat šla iz 45 na 100€.
Zdaj je na 80€.
Pa smo še daleč do drv.

Sekancev, peletov in briketov pa ni bilo iz madzarske hrvaške in bosne. So zaprli mejo, ker bi drugače imeli lasten narod na mrzlem.

Trg pa je odreagiral po tržnem sistemu.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
405
83
Kras
www.mtl.si
Se pač uredi parkirišče za par avtov na dvorišču, pa vstop z kartico za polnjenje.

Vse se da če se hoče.
Pa tudi Eko sklad ali pa Borzen lahko financira postavitev polnilnih mest.
Tak da ne rabi iti iz rezervnega sklada.
Ne vem, če imaš ti praktične izkušnje z Zvonkoti in Maričkami (večinoma 60+ let starimi) v bloku v Sloveniji.
Jaz jih imam in tam objektivnost pade, tudi ekonomska smiselnost marsikdaj pade v primežu zamer, stereotipov in včasih tudi enostavne žlehtnobe.
Ko sem se preselil iz takega bloka (staroselci :)) v nov blok z mladimi družinami, sem mislil, da sem na drugem planetu, ker se je dobesedno vse dogovorilo na sestanku ali dveh. In ne samo to, tudi izvedlo.

In pa še ena zadeva: če bodo že subvencije za bloke, potem morajo biti tudi za hiše, ker sicer je to diskriminacija. Ne vem, zakaj bi jaz s hišo moral subvencionirati nekomu v bloku polnilnico.
Nic ti ne pomaga ko en na vasi zakuri koruzo pa stare gume in cela vas ne more zracit.
Tu ni druge kot prepovedat vse ker inspektorji ze zdaj ne opravljajo dela
Mi razložiš, kako bodo prepovedi delovale, če inšpektorji baje že sedaj ne opravljajo dela? Kdo bo to potem prepovedal oz. izdajal kazni?
Danes ne kurim, si pa jutri popoldan vabljen in prideš pogledat. Spustim te na dovoz (v kurilnico ne) in boš povedal ali kurim ali ne. Ko bo peč zalaufala iz razdalje 30m do dimnika ne boš videl ali dela ali ne.
Tak da peči na trda goriva so že rešene. Samo valda boš ti zaj 30 let staro namenjeno premogu metal tu zraven v primerjavo. pa še to tako, ko kurijo not svašta. Ker seveda modern uplinjevalni kotl z zalogovnikom ne paše v tvojo agendo.
Točno to.
Imam kamin na pelete, pa je star verjetno že nekje skoraj 10 let in dejansko na dimniku ne vidiš, da deluje. Edino če dobro pogledaš vidiš migotanje zraka.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.961
9.502
113
Če je tebi uspelo kupit pri nekom, ki ima lasten gozd in je dvignil za inflacijo si imel "srečo".

Zdaj je na 80€.
Pa smo še daleč do drv.

Sekancev, peletov in briketov pa ni bilo iz madzarske hrvaške in bosne. So zaprli mejo, ker bi drugače imeli lasten narod na mrzlem.

Taki so v Sloveniji res redki.... :aplauz:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.441
9.725
113
EU
Imam centralno na etažno peč na drva. SLO izdelek.
Včasih dam malo (Češkega) premoga notri, ki je ostal od prejšnje peči, ko je riknila.
Ko premog v celoti zagori, in peč preide v trajnožareči način delovanja, ne boš videl na dimniku nobenega dima.
Emisije so druga tema.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.344
1.241
113
www.adriamedia.si
Da lahko sekaš take tumarije, kot je tvoj zadnji stavek, bi se prodaja icejev morala ustavit kompletno in prodajat bi mogli samo evje. Potem bi iceji počasi izginili.
To bi bila logična predpostavka, ki jo razume vsak 5 letnik. Ali se v španiji in grčiji prodajajo še samo evji in sem jaz kaj zamudil?
Ne, samorazumel si narobe. Verjetno ker stalno bereš s predpostavko, da kar napišem, je narobe - potem pa res narobe razumeš.
Bistvo zapisanega je bilo, da smo še zeloooooooo daleč od tega, da bi imeli na cestah same EV. Ne le mi, tudi tako opevani Norvežani. Ker bo ta prehod trajal desetletja, ker tui ČE BI jutri začeli prodajati le EV (kar je na Norveškem sicer že na 95%), bi trajalo 20+ let. Kaj šele pri % EV v celotni prodaji, ki je sedaj in ki se bo seveda dvigovala postopoma.
Že ves čas namreč trdim, da bo delež EV v floti vozil na cesti naraščal zelo počasi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.344
1.241
113
www.adriamedia.si
Danes ne kurim, si pa jutri popoldan vabljen in prideš pogledat. Spustim te na dovoz (v kurilnico ne) in boš povedal ali kurim ali ne. Ko bo peč zalaufala iz razdalje 30m do dimnika ne boš videl ali dela ali ne.
Tak da peči na trda goriva so že rešene. Samo valda boš ti zaj 30 let staro namenjeno premogu metal tu zraven v primerjavo. pa še to tako, ko kurijo not svašta. Ker seveda modern uplinjevalni kotl z zalogovnikom ne paše v tvojo agendo.
Moderen uplinjevalni kotel z zalogovnikom je čisto OK.
AMpak večina peči na trda goriva je neka predpšotopna roba, v kateri se zažiga vse, kar hočeš. Če ne verjameš, malo poglej naokoli, kaj se drugje kadi (in smrdi) iz dimnikov. Država pa j pa nima jajc predpisat neke obvezne merilne tehnike, recimo, ki bi to zaznala in obvsetila inpšpekcijo, na primer.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.344
1.241
113
www.adriamedia.si
In pa še ena zadeva: če bodo že subvencije za bloke, potem morajo biti tudi za hiše, ker sicer je to diskriminacija. Ne vem, zakaj bi jaz s hišo moral subvencionirati nekomu v bloku polnilnico.
Za vse tistem, ki razmišljate o domačih/službenih polnilnicah: v mesecu ali dveh pride ven razpis (Borzen) za subvencije za AC polnilnice za fizične in pravne osebe.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.394
6.922
113
Ja obljubljajo ga že od septembra. Najprej je pisalo jesen 2024, pol je pisalo januar, zdaj so napisali začetek 2025. Ocitno gre za enega hujših orehov...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.441
9.725
113
EU
Ja pač novi priklop na skupnem objektu, vsak ki polni se idenficira z kartico, če si domač pač tarifa za hišni štrom, če si pa "tujec" pa komercialna storitev.
V čigavi lasti bi bila polnilnica starega stanovanjskega bloka. Verjetno skupnosti stanovalcev.
Kdo bi plačeval postavitev polnilnice in popravila (vandalizem).
Iz katerega sklada bi jemali denar za vzdrževanje. Skupnega?

Pred časi sem bil predsednik hišnega sveta. Ni bilo lahko.
Imaš par socialnih delavcev (in delavk), ki samo študirajo, kako nagajati.
Polnilnice pri starih blokih ni možno zapovedat, ker zakonodaja ne velja retroaktivno.
Blok je bil narejen po takratnih veljavnih predpisih in zakonih.
Ni to optični kabel od Telekoma, da ga boš napeljal po zračni liniji do bloka.

Skratka, "socialni delavec" ne bo financiral vzdrževanje polnilnice, ker ve da Merkator ima polnilnico, in naj sosed Franc tam pelje polnit.

Zrihtali smo skupno zaklepanje vhodnih vrat bloka. Kolikokrat sem moral popravljati in menjavati cilindrični vložek, ker so notri tlačili zobotrebce, da bi onesposobili.
Pa še vsem stanovalcem znova razdeliti nove ključe. Jeba.

Upravnik je takrat prišel na zamisel, da bi uvedli zaklepanje/odklepanje prek domofonov.
Ko sem razložil težavo ključavnic za vhodna vrata bloka, se je premislil in odložil za nedoločen čas, dokler se "socialni delavci" ne umirijo, ali odselijo.

Zdaj je na 80€.
Pa smo še daleč do drv.

PS naši peleti so šli lepo v tujino za ne male pare

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.274
984
113
Kako bi se pa stanovalci v blokih dogovorili kdaj bo kdo polnil? Al je tu mišljeno za vsako stanovanje svoja polnilnica?
Po moje bi vsi hoteli polniti v cenejšem bloku-terminu.

• Všeč mi je
Reactions: mtl