Okolju prijazni avtomobili

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.681
392
83
Kras
www.mtl.si
Ne, nism primerjal tranostnosti trenutih EV s prvimi ICE. Primerjal sem vzdržljivost.
Pri ekologiji vedno primerjam trenutne EV s trenutnimi ICE.
Ok, se opravičujem, sem napačno zapisal. Ampak vseeno, kaj ima vzdržljivost prvih ICEjev veze z vzdržljivostjo današnjih EVjev? Ker še enkrat, EVji so sedaj že čisto zrela tehnologija, vsaj po mojem mnenju.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.480
113
Ne je že bilo isto na zadnji črpalki v Nemčiji na A3 takoj ko prideš preko Donave.

Ionity prazen, Balkanci pa Romuni in ostali veseljaki pa tankajo dizel / bencin z 2€+ po litru.
Jaz sem polnil za 39 centov /kwh in sem tudi bil na AC in ne nekje bogu iza leđa.

Samo potegni vzporenico in si zamisli, da je ves ta pleh na štrom. Mal kW seštej, pa bo hitr jasno, da smo še daleč od tega.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.103
7.017
113
Ne skrbi, je še dovolj balkancev na cesti tak da do 2050 leta še ne bo panike, mogoče medtem že fuzijo spravijo v delo in bo elektrike ko...
Ni problem elektrike, oz količina energije, "problem" je kako spraviti nekaj MWh na odjemno mesto po obstoječih žicah. Za ta namene bi pač vsako polnilno mesto moralo imeti ogromne lokalne hranilnike električne energije.

Tako kot ima ICE pumpa pod zemljo cisterne. Analogija s trenutno EV sceno je, da bi vsaka pumpa imela fi10 cev direktno iz luke koper in hoteli postreči 20 avtov hkrati...ne gre...zato mora bit energija shranjena lokalno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.103
7.017
113
Samo veš kar mi ni jasno.
Zakaj hudiča, če je že dizel zmožen narediti 1000 km z enim tankom, greš na Avtocestno črpalko in točiš črno zlato za 2,10€ po litru.
Zato ker ima EV eno veliko prednost pred ICE. Natankaš ga doma na 100% in kreneš na pot. ICE pa po nekaj urnem vozakanju okoli po trgovinah, da baba nakupi vsa darila še nimaš potem energije it na pumpo dotočit, ker že imaš preko glave vsega in si pač misliš da boš naslednji dan raje na AC tankal.

• Haha
Reactions: mosseero

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.499
4.269
113
No v Nemčiji je skoraj na vsakem izvozu iz avtoceste kakšna črpalka, kjer so cene normalne cca 1,60€ za dizl.
50 centov po litru več plačat.
Samo če si debil in nimaš navigacije v letu 2025.

• Všeč mi je
Reactions: LarryClay in MrDaco

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.103
7.017
113
Niso tako nemogoči, če bi bila voljna, ker tehnologija je tu, samo "trg" še mora it naprej...zato so želeli "prisilo", da bi se tudi trg podvizal. Ker folk je pač za leseno žlico in naravno bi prehod trajal predolgo, vmes pa se bo ekologija porušila in ne bomo imeli več možnosti za zeleni prehod.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.480
113
Tehnologija je še mal/veliko zadaj predvsem na hrambi električne energije, manjkajo pa nove tehnologije za proizvodnjo. In nobena nova, boj ugodna, boljša, hitrejša zadeva ni rabila prisile, ampak je poharala po naravni poti.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.103
7.017
113
Nič ne bo bolj ugodno kot nafta, ampak ta energent potegne za sabo neprijetne okoljske posledice. Folk tega pač ne vidi, ker gledajo samo lasten žep in udobje.

Hramba energije ni tako problematična, bolj je pretok iz ene hrambe v drugo :) Če se bi EV baterije napolnine v minutki, bi bila zgodba že druga. Ampak še ni tega.