Okolju prijazni avtomobili

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.479
7.165
113
pri taščici
Ko imas enkrat energetsko varcno hiso(ali nimas ogrevanja na tc) , offgrid SE in V2L avto je ze precej moznosti da se odklopis od omrezja.
Z sosedom (ni nujno da je netmeteringas) se zmenis da pozimi ti pri njem filas, poleti pa on pri tebi.
Das mu nekaj vec kwh kot on tebi in srecno ;)

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.481
1.492
113
Če se ne motim, je Audi imel eno baterijsko "cisterno". Na cuclčke so potem napajali svoje elektro avtke. Je izgledalo kot mama pujsa z mladiči.
Drugače se pa mi sedaj hecamo, realnost pa bo res taka.
Samo ko gledam, kako kot kamen padajo cene solarnim panelom, pa LFP baterijam ...
Iza ovinka je pa še množična proizvodnja NaIon baterij. Pa tudi to ni konec ...

Da še Čang v Šangaju naredi Mr Fusion na bananine olupke ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.479
7.165
113
pri taščici
Ne dolgo nazaj sem za namen pridobitve gradbenega dovoljenja Elektro spraševal kakšna je možnost priklopa novega objekta.
Odgovor je bil: to območje je toliko preobremenjeno, da tudi obstoječi odjemalci ne morejo povečati svoje moči niti za 1kw, tako da zaenkrat ni možnosti o priklopu novega objekta.
Pri nas vem da so izdajal GD soglasjem za samooskrbo pri elektriki (do nadgraditve omrezja)
In dejansko so hise zgradil, sedaj ze zivijo notri.
Nisem pa naprej spremljal kako imajo sedaj elektriko.
Nekaj casa po koncani 3PGF vem da so bili objekti se vedno brez elektrike.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.165
9.693
113
Plus baterije. Ampak eni vidijo samo probleme, ne resitev.
Nej tebi enkrat svane rešitev, pa ne take rešitve, ki jih dnevno budališ sem gor, ampak konkretna. Potem to rešitev realiziraj in preizkusi, šele potem lahko rečeš, da eni vidimo samo probleme in ne rešitev. Pa začni s sončnico, baterijami in 34kW odjemnim mestom, pol pa dalje.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.637
7.141
113
Se do 15 racunat ne zna...

Na tisto, da ne upate več kot 2kw potegniti iz omrežja.
Kljub temu da jih boste placal vsaj 3.8(4.6).
Spodnjega netmetering odjemalca dobavitelj zagotovo ni vesel

Upamo? Iskreno povedano, ko meni v bajto lahko tece zgolj 7kW, ni, da ne upam več, ampak ne znam.

Drgac si pa upam :fredi:

P.s.
Glede na izvedbo nisem visto sigurna, a si hotel pokriti stevilko stevca ali nalasc malo ne...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.637
7.141
113
Dej, hanzi, spremljaj...

Vse to se je zacelo, ker je en privlekel ven primer z omejenim omrežjem, ki mu ne dovoljuje vec kot 7kW.

In potem, kako to ne bi bilo probljem sploh imeti na tem bajte, TČ in se EVja filat. Vse brezskrbno. Svoj izkustven primer, ker ostali so bolj taki, "posploseni" pa pravi, da to zna biti problem.

Jaz osebno pa nimam nobenih tovrstnih omejitev, letos sem uspela priti do 14,63kW. Pri tem moram povedati, da imam na polnilnici omejitev 15kW, da mi ne bi kaj ven butalo, ampak pri teh 14,63kW je EV rabil 10,7kW kot je max kar zmore.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.637
7.141
113
Ne morem popravljati...

Poleg tega moja polnilnica zna upostevati bloke. In imam nastavljene, koliko sem jih imela pred EVjem. To je 6kW v 1. ČB., 6,5kW v drugem in prosto od 3. bloka dalje. In se preden smo zaceli ogrevati (torej TČ samo za SV) je bilo teh 6kW tezava. Polnilnica zahteva 4kw min, ostalo je torej preko 3faz 2kw in je avto žmigal (oziroma prekinjal, kot je bil uporabljen zargon tu gor), tesla app tudi, app od polnilice tudi. Vsakih 10-20min. In ko sem 2. dan imela poln kufr tega, sem enostavno še v avtu nastavila, da lahko polni zgolj od 22h dalje. To je pa dejanska brezskrbnost na takole omejenih močeh. Jaz sem na svojo sreco to omejitev postavila sama, ce bi mi jo drugi, pac EVja filat doma ne bi mogla.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.568
7.091
113
Hanzi verjetno govori o tem, da imas 7 na fazi, 3 faze. Tesla 3f pa potegne skup 11, torej slabe 4 na fazo.
Tako posploseno napisano za lazje razumevanje :)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.568
7.091
113
Ja ocitno jima nekaj ni slo skup z Hanzijem pa pac poskusam razlozit, da se bosta razumela ne pa vsak ignorantsko na svojih okopih

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.568
7.091
113
Drugace pa teslina polnilnica zahteva 3 kW minimalno, 6A. Zgleda vseeno “kupljene” niso tako dobre, ce pravi Jabe da njena minimalno dela z 4? 1 kW pa zna pomenit veliko, ce se 200 W lahko dela tezave…