Okna

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
ta okna so never ending story....

Glede zasteklitve...ob dejstvu da boš uporabil dobro izolativnost bi ti priporočal 3 zasteklitev in U faktor 0,7 - razlika v ceni je (praktično zanemarljiva...15 EUR po kvadratu zasteklitve) in je greh da si jih ne bi omislil.

Danes sem pri dveh različnih povprašal o razliki med faktorjem 1.1 in 0.7. Pri obeh so mi zatrdili, da je doplačila med 40 in 50 evri. Ali sem imel smolo, da sem povprašal dva, ki steklo kupujeta pri istem (najdražjem dobavitelju)?
bonk.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Približno tako ja. Oblog ne bom dol trgal ampak ostanejo. Knauf pride samo tam, kjer je zdaj omet s slamo (nimam pojma kako se temu reče) pribit na strop. Tam imam tako ali tako 3cm več prostora (kolikor so ga drugod porabile late + obloge).

Na podstrešju imam dovolj prostora za delo, tako da to ni problema. V bistvu me je zanimalo predvsem tisto glede folije. In če je ne rabim, je pač ne bom dajal
smile-1.gif

V naslednjem letu estrihov še ne bom ven metal (in tal izoliral), moram pa vedet višino za vrata. Koliko je tista minimalna višina nad ploščo pa do spodnjega roba vrat, če hočem še talno gretje (ker je še vedno želja po tč + občutek v prostoru s talnim ogrevanjem mi je bolj všeč - radiatorjev tako ali tako nimam). Kaj pa neka posebna varjanta, ko je vse skupaj precej tanko (enkrat sem našel link, pa nimam več pojma kje)?

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Danes sem pri dveh različnih povprašal o razliki med faktorjem 1.1 in 0.7. Pri obeh so mi zatrdili, da je doplačila med 40 in 50 evri. Ali sem imel smolo, da sem povprašal dva, ki steklo kupujeta pri istem (najdražjem dobavitelju)?
bonk.gif
so okna z 1.1, dvojno ali trojno steklo?
so okna z 0.7, dvojno ali trojno steklo?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik suicidal pravi:
so okna z 1.1, dvojno ali trojno steklo?
so okna z 0.7, dvojno ali trojno steklo?
Dobro vprašanje
bonk.gif

Ne vem - vprašal sem le, koliko doplačila je za prehod iz 1.1 na 0.7 -> pa sem prejel odgovor.
Sem zamočil?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Mi smo jih kupili pri Slatin-u....oz. oni so jih naredili, montiral (Oz. menili smo se pa z njihovim predstavnikom za območje Lj...Marko Verbič S.p. (to pišem zato ker je on v povprečju 10 % cenejši od Slatina-a) in takrat je bilo doplačilo za 3 slojno zasteklitev in 0,7 (napram 2 slojni in 1,1) točno 4.000 SIT po kvadratu zasteklitve (in ne celotnega okna)...takod a smo mi za celo hišo (no ja...8 največjih oken na hiši) doplačali natanko 50 jurjev oz. 200 EUR.

http://www.slatin.si/Content.asp?MenuID=716

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Knauf pride samo tam, kjer je zdaj omet s slamo (nimam pojma kako se temu reče) pribit na strop. Tam imam tako ali tako 3cm več prostora (kolikor so ga drugod porabile late + obloge).

Na podstrešju imam dovolj prostora za delo, tako da to ni problema. V bistvu me je zanimalo predvsem tisto glede folije. In če je ne rabim, je pač ne bom dajal
smile-1.gif

V naslednjem letu estrihov še ne bom ven metal (in tal izoliral), moram pa vedet višino za vrata. Koliko je tista minimalna višina nad ploščo pa do spodnjega roba vrat, če hočem še talno gretje (ker je še vedno želja po tč + občutek v prostoru s talnim ogrevanjem mi je bolj všeč - radiatorjev tako ali tako nimam). Kaj pa neka posebna varjanta, ko je vse skupaj precej tanko (enkrat sem našel link, pa nimam več pojma kje)?

da ni ta tvoja 'slama' lesna vlekneka na katero se je delal omet (si kaj kliknilna link zgoraj...pogelj če je vizuelno isto kot sem imel jaz - lesne vlaknenke)...če imaš to, se ti splača jih ali dat nazaj (tako kot jaz) oz. jih pustiti ter vijačit profile in knauf kar preko vlaknenk (tako sem delal jaz)...ker lesne vlaknenke imajo super fazni zamik (Pa tudi dokaj dobro izolativnost) in če so že na hiši se jih na vsak način splača obdržat (Jaz sem najprej poštemal z njih ves omet....to je bila prava poezija za delat
bonk.gif
, potem sem jih potrgal dol, namestil izolacijo, ter nato spet pribil nazaj...ter preko njih če vijačil profile ter knauf..sicer sem bil ob 5 cm ampak hebat ga. Zdaj imam višino stropov 230 cm, ker sem tudi z estrihom šel gor - ker je hiša zapejljana in visi).

Glede estrihov...minimalna višina jenekje 12 cm, tako da vzemi na ziher in računaj 14 oz. 15 cm s talno oblogo! (tista fora da samo položiš je verjetno el. talno gretje...samo temu se na daleč izogni).

Se ti pa splača najprej dati noter nov estrih ter dat končno oblogo in čisto nakoncu menjat vrata (Če jih imaš namen zamenjat)

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Slatin sem sicer prej dnevi že kontaktiral in so se mi kar dobro zapisali.
Sedaj pripravljam bolj natančno specifikacijo, pa bom tistim izbranim poslal še eno povpraševanje.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Ja, nekaj podobnega je kot v tvojem blogu. Saj tudi obloge so nabite čez, zato bom verjetno tudi knauf dal kar čez in se ne bom zafrkaval s štemanjem.

Problem je v tem, ker imam npr. v dnevni sobi (kjer smo nazadnje delali obloge gor - ideja o vikendu) že zdaj komaj 235cm, pa je samo estrih (neka termo malta ali kaj so že včasih delali) + keramika.

Vem da je bolj smiselno dat najprej estrih, toda rada bi se vselila do poletja in si naenkrat nikakor ne moreva privoščit centralne, oken in izolacije. Okna so nujna za zamenjavo, hkrati bova pa naredila še zunanjo izolacijo, ko se bodo že stene razbijale. Višino rabim zaradi dvojih vhodnih vrat in dvojih balkonskih (dvokrilna 160 široka) vrat.
Po celi hiši (razen dveh sob) je keramika. Nekatera celo mlajša od 10 let. Vse skupaj bova ven metala, ko se bova točno odločila za tip centralne in načina gretja (dokler ostajava pri kaminih + elektrika) in ko si bova lahko privoščila da to v kompletu narediva. Mene še vedno mika TČ z zemeljskimi kolektorji (sploh ker jih ni problem položit, pa že vlažna ilovnata zemlja je okrog hiše) + talno ogrevanje.

Nisem imel v mislih električnega talnega ogrevanja ampak je šlo za nekaj drugega... bom probal še poiskat.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
sicer pa če si kje dokaj blizu....če te zanima kako zgledajo v živo si jih lahko prideš pogledat (lokacija je navdena v spetniku)..jih pa imava z ženo tudi ista v stanovanju (lj) le da so 2 slojna.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
zate isto....če bi rad v živo videl kako zgleda soba z 2,30 metra višine si lahko prideš pogledat - da dobiš občutek.

Saj jaz sem najrpej precej cvikal....zdaj pa komaj opazim da je strop nižji.

Glede stropov...potem enostavno daj obloge dol (ne vem koliko so debele) potem pa vijači profile nza knauf kar direktno preko vlaknenk v tramove (kje so tramovi boš videl po žebljih, s katerimi so pribite vlaknenke...na noben način pa le teh ne zavzi!)...tako boš izgubil 4 višinske centimetre. Pa še glede same izolacije potem odpreš zadevo od zgoraj, položiš 15 cm med tramove na vlaknenke (to sem jaz naredil na delu nad koplanico in WC-jem ter stopniščem, ki sem ju prenavljal že pred leti in nisem dajal knaufa), potem pa čez delaš dodatne tramove in izolacijo.

Glede talnega sem pa rahlo skeptičen! Ker sumim da boš imel dovolj višine za izdelavo le tega...potem je že bolje dati čim več izolacije spodaj ter čez 5 cm estrih, centralno pa speljati preko radiatorjev (kupiš predimenzionirane - tako sem naredil jaz) ki pa jih potem poganjaš z TČ (kar imam tudi jaz v planu).

Jaz imam tako zastavljeno z ogrevanjem (talno sem odmislil, ker ni višine):
- radiatorji moči (v režimu 90/70) po 3 kW na sobo (to je dimenzija 120 cm x 50 cm K22 (torej širine 8 cm) - nič kaj posebnega..sem pa izbral VEHA radiatorje ker so namočnejši glede na velikost..pa tudi med najboljšimi)...in potem za ta radiator izračunaš kaoliko bo dajal od sebe ko mu nižaš temp. medija (rabiš fatkor n za dotični radiator ter tvojo željeno temperaturo medija...to sem jazv zel 30 do 35 stopinj)...in tako dobiš da npr. ta radiator da pod takimi pogoji od sebe nekje 200 do 300 W. Hkrati moraš vedeti kako izolacijo planiraš (Jaz 15 cm kot ti) ter potem glede na to zračunati tudi izgube posamezne sobe...ki pa pridejo pri kvadraturi nekje 16 kvadratov in nekaj minusa (od - 5 do - 13 stopinj) ravno nekje med 100 in 300 W po sobi.
Tako si določiš radiatorje, ki bodo zmožni ogrevati kljub uporabi TČ in nizki temeraturi medija (ker TČ dela z boljšim izkoristkom če je temp. vode nižja...torej med 30 in 35 stopinj si zmagal).
Na ta način ne rabiš talnega gretja, lahko uporabiš TČ patudi na toplem si...in seveda v obstoječi (prenovljanei stari hiši) narediš tako kot je pač edino možno.
(sicer sliši se malo zakomplicirano ampak ko enkrat štarataš se da dokaj dobro speljat zadeve - le vedeti moraš kaj bi rad dosegel...smo pa to precej nadrobno debatirali na forumu 'podsvojostreho' v 'napeljavah' o eni temi o tolotni moči radiatorjev oz. izračunu le te.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Saj v tem je problem. Resnično ne želim imeti klasičnih radiatorjev v stanovanju, kaj šele nekih ogromnih.
Če praviš da je 230cm dovolj, potem bi mogoče celo šlo skozi. Moram ugotovit koliko je v resnici estrih debel.

Kjer so vlaknenke + obloge, tam je v eni sobi 236. V drugih je 238, tako da je možno, da smo vlaknenke odstranili (po resnci povedano se ne spomnim točno, vem samo da je nekje bil problem z njimi, ker so razpadale). Kjer so obloge, tam NE bom dajal knaufa gor ampak jih bom pustil.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
ravno danes montirajo radiatorje (prave
crazy1.gif
..napačne so mi pred enim tednom)...bom poslikal kako izgeldajo - nikakor niso ogromni, pa kot taki so estetsko toliko sprejemljivi, da ne kvazijo izgleda oz. se zaradi njih ni potrebno pretirano sekirat.

če res ne veš debeline estriha (ouz. če je še kaj pod njim) potem na enem koncu ensotvno zvrtaj luknjico...pa izmeri...na dnu boš pa potem videl ali bo tudi kak stiropor prilezel ven (torej je plavajoči).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
evo...takole zgledajo radiatorji

zdaj če je talno pod vprašjem (oz. bi namesto tega trpela kaka druga stvar..recimo izolacija) za moje pojme sam radiator ne deluje niti pod razno tako moteče, da bi se temu želel na vsak način izogniti.

Meni drugega niti ne preostane. Edino ko bom enkrat prenavljal spodnji štuk v bajti, bi mogoče (zaradi nagiba hiše) lahko v dnevni sobi in kuhinju uporabil talno gretje....bomo videli.

Pa ko je bilo govora o predimenzioniranosti....tako je videti ta 'predimenzioniranost' v praksi
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
3 x kaj? predimenzioniranost?

ja trenutno je res (glede na računske izgube skozi ovoj stavbe) ravno nekje 3 x (ob temp. režimu vode 90/70).

Mišljeno je predvsem z vidika, da vizuelno to ne zgleda potem, da je cela stena en sam radiator.