Ogroženi pešci

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Nas so včasih učili, da dvigneš roko in s tem pokažeš ,da boš prečkal cesto.

kako je pa sedaj?

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Jaz tudi večinoma ustavljam.

Kdaj pa res ne razumem ljudi, kaj si mislijo. Na nesemaforiziranem prehodu nekdo ustavi pešcu. Im med tem, ko pešec prečka prehod, se od zadaj pripelje še eno vozilo, z dinamikom za volanom. In ta BEDAK gre prehitevat vozilo, ki stoji pred prehodom za pešce. Da, je šlo za milimetre med življenjem in smrtjo, niti ni potrebno pisati...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
ksz: prvi je pisal da mu ni jasno zakaj ljudje ne ustavijo če za sabo nima nobenga. A pešec pa ne bi mogel počakat še tega avta da bi šel mimo?. Najbrž on lažje počaka 5s ob prehodu kot pa avto zavirat in potem ponovno speljevanje....
Sicer res da imajo pešci prednost, včasih si jo pa kar veliko jemljejo....
KO v DOmžalah še ni bilo semaforjev na prehodih (5 prehodov na cca 300m), je imel folk navado hodit čez cesto takrat ko je nasprotni pešec prišel čez cesto....s tem da so še med prehodi skakal čez cesto....
Sedaj so jih semaforji nekako prisilili da je vsaj nekoliko bolj tekoče čez Domžale.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik marc pravi:
Citat:
Uporabnik baufix pravi:
Ampak kadar si na cesti sam, in za teboj ni vozil, bi pa ja moral že po defaultu lepo ustaviti in pešču dati prednost!
A ne more potem pešec počakati tisti dve sekundi, če za teboj ni drugega avtomobila?
Kako si pa naračunal dve sekunde? Da se ti ustaviš, pa da se pešec prepriča da res misliš ustavit traja dlje, kot pa da bi peljal mimo.
Torej, če za tabo ni nikogar in če pelješ mimo, bo pešec prej prišel čez cesto.

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
Citat:
Uporabnik marc pravi:
Citat:
Uporabnik baufix pravi:
Ampak kadar si na cesti sam, in za teboj ni vozil, bi pa ja moral že po defaultu lepo ustaviti in pešču dati prednost!
A ne more potem pešec počakati tisti dve sekundi, če za teboj ni drugega avtomobila?
S tem se jaz popolnoma strinjat. Ne bo ga pobralo. Tudi za okolje je bolj prijazno, če mu v tem primeru ne ustaviš
grin1.gif

gonilnik

gps navigator
23. jul 2007
650
8
18
50
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Vedno ustavim, tudi če čaka na nasprotni strani in je za mano kolona.

Bi pa zadnjič enga z neko novo bemflo z veseljem na gobec. Jaz ustavim pred prehodom, pešec krene preko zebre, oni nasproti vozeči ga vidi, ampak tudi pribremza ne. Ga je skor povozil.

Patriot pojma nimaš o prometu.Pešcom ki stojijo na tvoji levi pred prehodom se načeloma ne ustavlja,ravno zaradi tega kaj se je tebi zgodilo.Pripelješ do prehoda pešec gleda tebe,vidi da si ustavil in stopi na cesto pozabi pa pogledat levo,če to lahko varno stori.
Ustaviš samo če je že na prehodu za pešce.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.045
3.563
113
41
Lj
Balkan, sej ni kej za pripomnt. Z rolerji se vozim izključno ponoči, drugače bi bil že parkrat mrtev.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Jaz skušam vedno (varno) ustavit. Veliko "ritnih" prometnih je zarad prehodov, ko se pešec dobesedno f00kne na cesto, pomožnosti še
froca vleče za roko, ker on ima prednost, pol seveda ti kot prvi v vrsti pun žlajf, mojster zatabo pa ne tako hiter žlajf in ga imaš v riti, pešec
odkoraka tebe pa čaka kup ceremonij za prazn qrac. In marsikdo ko vozi po mestu ne pazi situacije pred avtom za katerim vozi ampak
samo avto pred sabo in je kvečemu pozoren na tretjo štop luč, medtem ko montira radio postajo, menjuje CD, telefonira ali čisti nos,...

V MB pri bivšem kazinu je rodno sred centra, in pač folk ni navajen da so rondoji polni pešcev, zato se vsak nekak bol
nepozorno pripelje vanj, in tam so ritne prometne redna problematika vsaj 1x tedensko vidiš 2 avta z 4imi blinkerji kako
rešujeta situacijo sred gužve,.. Zato pa marsikdo raje vzame prednost pešču. V kaki gužvi se raje opravičim z dvigom roke, in
pač dam pešču vedet da vem, da sem storil prekršek in da mi je žal, je pa tut malo za lastno varnost, al pa da sn še bolj odkrit
za varnost riti mojga avta.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Citat:
Uporabnik baufix pravi:
Zakaj je pri nas tako težko ustaviti pred prehodom za pešce?

Mnogokrat opazim, da vozniki namesto, da bi dali prednost pešcu, ki stoji ob prehodu za pešce, samo počasi peljejo mimo, in prestrašeni buljijo vanj, da ne bi slučajno pred njimi stopil na cesto. Kot bi videli prikazen. Ali je res tako težko ustaviti in pešcu dati prednost?

Saj razumem, da je to nemogoče narediti vedno, sploh če je za teboj kolona (nepazljivih) voznikov, ki se ti mimogrede zaletijo v rit.

Ja valda, jaz bo ustavlal pa nucal zavore, ker pešec ne morem počakat 3 sekunde, da sem mimo
bonk.gif

Vožnja po mestu v gužvi
uf-1.gif

Nazadnje urejeno:

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.045
3.563
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Citat:
Uporabnik baufix pravi:
Zakaj je pri nas tako težko ustaviti pred prehodom za pešce?

Mnogokrat opazim, da vozniki namesto, da bi dali prednost pešcu, ki stoji ob prehodu za pešce, samo počasi peljejo mimo, in prestrašeni buljijo vanj, da ne bi slučajno pred njimi stopil na cesto. Kot bi videli prikazen. Ali je res tako težko ustaviti in pešcu dati prednost?

Saj razumem, da je to nemogoče narediti vedno, sploh če je za teboj kolona (nepazljivih) voznikov, ki se ti mimogrede zaletijo v rit.

Ja valda, jaz bo ustavlal pa nucal zavore, ker pešec ne morem počakat 3 sekunde, da sem mimo
bonk.gif

Vožnja po mestu v gužvi
uf-1.gif

Sam re, jebeš zakone. Jst na uvozu v avtoceto ponavad vedno začnem rint v levo vozečega če se ne spelje na prehitevalni pas
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
V Domžalah je kandidat na prvi izpitni vožnji padel(cca 23 ur), zato ker je ustavil "projektiloma" ki sta letela čez cesto mimo prehoda za pešce. (50m levo in desno prehod).
Na naslednji vožnji (cca 29ur )je "izsilil" pešca na prehodu pa je izpit naredil?! (kanditat je v križišču zavijal levo, peška je z njegove leve prečkala cesto (v smeri njegove vožnje) in ga je peška čakala ob otoku da se je kandidat zmuval preko zebre!

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
KSZ

Folk pri nas je v večini butast, pa ali je v avtu, na kolesu ali peš. Noben nič ne misli oz gleda okol sebe.

Pešči: -rinejo še čez rdečo (ko se ugasne zelena, pa imajo avti še frej), oz čez cesto k sploh ni prehoda
bonk.gif
direkt pred avto.
- z avtobusa naravnost čez kolesarko, bog ne daj kaj pogledat. Oz z telefonom dirket po sredi stat
bonk.gif
Itak babe po večini.
- hodjo k megla čez prehod, jst če me en avto čaka vedno stečem oz hitrej stopm
- men niti na pamet ne pride ko se avto vklučuje in mal stoji na prehodu da grem pred avto ampak gre za njim
-če ni gužve raj počakam 5s kot da stopim pred edini avto, če nima nikogar za seboj.

Ne rečem stokrat sm že šel kje peš k nebi smel, sam nimam pa jajc direkt pred avtom to počet
bonk.gif
Če ni nobenga, ne rečem. In tut ko imaš kvazi prednost na kolesu oz peš ti to pol k. pomaga naprom tonskemu plehu.

Ne vem ali je res umetnost uporabljat glavo v prometu
bonk.gif
Bistvo vsega pa je, da greš kdaj tud mal peš oz z kolesom naokoli, da vidš kako se počutjo ostali ki niso v avtih. In da ne delaš točno to kar ti gre pr peščih in kolesarjih na k. In ko greš nazaj v avtu, da daš plac ob strani za kolesarje itd..

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik kajn pravi:
Se ta prehod je pomoje edini v celi Lj, da je stiripasovnica in da je ni semaforja. Tam lahko brez problema cakas 10 min.

P. semafor je pa 100m stran
smirk-1.gif
še enkrat nism šel tm peš vedno prej ali pa kasneje. Prehitro te kkšn zbije.

Nazadnje urejeno:

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Mis pravi:
mene pa zanima, ali imajo pešci samomorilske nagone, saj se mečejo pred avto brez da bi pogledali. Mene so učili, da pogledam malo levo/desno ko grem čez prehod.
mene so ulili malo drugače... levo, desno, nato še enkrat levo...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Tudi pesci niso normalni, dobesedno gredo cez cesto brez da se prepricajo o situaciji, invalidi ti ob cesti cakajo prehod ko jaz zavijam proti njemu.

Na qrc mi grejo pa tudi taki ki se ustavljajo ko je pesec 5m pred prehodom in gre komot se kaksen avto mimo, danes ce bi cakal pesca da pride do plocnika 5 m prej in da bi cakal da se krizisce popolnoma po pravilih izprazni sebi skorajda nikakor zmogel preckati cesta ali zaviti iz glavne, pa se sam drzim pravil sam je problem pri vseh.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Danes se je en na Pariških komunah v MB cincal v novi astri in se po petih premislekih končno odloči ustaviti na prehodu, od zadaj ga pa v istem momentu nagazi šolski avtobus.

Jaz se raje peljem - če hodiš peš po svetu, na kratki rok itak daleč ne prideš, torej če malo čakaš pred prehodom ali ne, je vseeno ...
V praksi je to tako, da se bakica v trgovini pol ure odloča, če bo mela malo ali velko žemljico, potem še nekaj muti na blagajni, na koncu pa ima silo prečkat cesto ... Ne hvala, bica, boš pa čakala, kot sem jaz tebe.

baufix

Pripravnik
5. nov 2008
155
0
16
Obala
Čeprav je bil moj uvodni post izrazito dobronameren, me je večina reply-ev ponovno prepričala, kakšni balkanci smo.

Na eno strani jih večina išče razne izgovore, da pešču ne da prednosti. Po drugi strani pa je taiste mogoče celo razumeti, saj zelo verjetno za njimi prav tako vozi nekdo, ki nima navade ustavljati pred prehodom za pešce, zato je nevarnost trčenja v rit zelo velika.

Živel balkan.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Itak, še vedno pa trdim da enostavno vsi premalo glavo uporabljajo in gledajo okol sebe in gledajo samo na lastno rit (no tle je ta balkan
grin1.gif

P. jst bi v mladih letih (pa kasneje tut) uvedel obvezni tečaj
grin1.gif

panaque

Pripravnik
23. sep 2007
228
2
18
Ljubljana
Zelo zanimiva tema o pešcih v prometu.
Z več kot dvajsetimi leti šoferskega izpita sem udeležen v prometu kot šofer, kolesar, voznik kolesa z motorjem ter pešec.
Vsak dan se čudim, da v tej naši ljubi deželi ne podleže več pešcev pod kolesjem tako enih ali drugih prevoznih sredstev, saj je obnašanje le-teh iz dneva v dan bolj samomorilsko.
Spominjam se še moje izpitne vožnje, ko me je model na koncu na Roški opozoril, češ ste videli pešca, ki je stal ob robu ceste (meter od roba in lizal sladoled), kaj ko bi vam stopil pred avto? Seveda je bil prehod približno 20 metrov stran. Moj odgovor pa je bil, da če bi opazoval vse ljudi ob pločniku, bi lahko vozila s polžjo hitrostjo. Seveda sem izpit naredil.
Drug primer, Stritarjeva; prehod za pešce, čase, ko je bila še prevozna za ves promet. Ustavim koloni pešcev, spustim jih čez malo morje, speljem pred dvema modeloma, ki sta ravnokar stopila na prehod na drugem voznem pasu. Pri Magistratu model v modrem, kontrola dokumentov.... Ste videli pešca, ki ste ga izsilili? Jaz njemu Ste videli ko sem stal slabo minuto in jih spustil malo morje čez, če bi bilo po vaše lahko stojim tu do večera in jih spuščam. Hvala lepa, izvolite dokumente in lep dan vam želim.
Prometna kultura, ne samo pešcev, je pri nas katastrofalna, res pa je, da so pešci poleg kolesarjev v stiku splehom in asfaltom najbolj ranljivi.
Pojdite samo po teh shoping centrih BTC in podobnih, pešci hodijo kot zbezljane ovce, za katere so poti povsod, ne levo ne desno, samo nagonsko čez, na drugo stran, v lepši jutri, pa četudi krvav.....