Ogrevanje stanovanjske hiše

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:

Zakaj potem rabiš termostat?
Potem lahko kar na peči nastaviš vtikač-uro in sprogramiraš, kdaj naj ti peč laufa in kdaj ne.

Če bi prebral moje poste, bi videl, da sem napisal, da je potrebno dati termostat v najhladnejšo sobo. Ko to narediš, potem nimaš težav v drugih sobah, ker se prej segrejejo.
Sam prakticiram svojo logiko in imam po celi hiši tako toplo, kot si nastavim. Pa še peč mi deluje samo takrat, ko je potrebno - ne greje sama sebe.

Pa še nekaj, ko je pri tebi v vseh sobah dovolj toplo in se vsi ventili zaprejo, ti pumpa še kar poganja vodo, ki pa ne more krožiti. Peč ti pa tudi stalno dogreva vodo, tudi če so vsi ventili zaprti.

Tak sistem, ki si ga napisal, je super, samo ob predpostavki, da imaš razdelilno omarico in na njej el. ventile in po sobah termostate. In da potem, ko so vsi ventili zaprti, javijo peči, da se vgasne. Potem si pa zmagal.

- termostat rabiš zato ker je že montiran..torej zakaj bi komliciral če zadeva že obstoja?

- to da peč greje sama sebe?...peč preko dneva tako ali tako vzdržuje nastavljeno temepraturo v kotlu...tudi če jo izklopiš se mora izgubljena toplota v kotlu takoj spet nadoknaditi ...torej si na sitem

- fora termoststkih ventilov je ravno v tem da zaprejo radiator ko se doseže željena temperatura! Kar pa ni moč doseči z enim termosttsom ki je v neki sobi - troej s termoststkimi ventili zgolj prihraniš na energiji!

- to da se vsi radiatriji zaprejo zna res biti problem...ki pa ga rešeši na način da imaš v koplanici radiatro do konca odprt (tam mora biti najtopleje in zato voda stalno kroži).

Pri tvojem sistemu imaš zagotovljeno zgolj to da je tudi v najhladnejši sobi dovolj toplo...drugo pa je lahko pretoplo, torej po nepotrebnem trošiš energijo...kar pa ne mroeš regulirati (npr. da se pokaže sonce...imaš v trenutku 25 stopinj...pa bo radaitor kar grel - saj ga ne mroeš regulirati, pri termoststki glavi se bo le ta zaprl - seveda pa je najhladnejša soba običjano daleč stran od sončnega obsevanja).

Daj prosim še enkrat vse preberi, potem pa odgovarjaj.
V vseh sobah imam termostatske ventile. In ko je v vseh sobah dovolj toplo, se peč vgasen in tudi v kopalnici ni potrebe po savni.
In še nekaj si pozabil. Ti imaš tem. peči nastavljeno zelo nizko, zato ti lahko deluje radiator v kopalnici cel dan (potrata, če mene vprašaš), in potem tako logiko svetuješ naprej.
Kaj naj človek, ki ima recimo v peči nastavljeno 70°C in cel dan greje kopalnico na ful
uf-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Meni se tudi zdi brezveze v kopalnici met skozi ful toplo. Za tisto minuto, ko greš scat pa ja ne rabiš met 25 st. Jaz imam v kopalnici termostatski ventil na 1 ali 2 proti večeru, ko se gre družina kopat in rihtat pa privijem na 5.
Peč in pumpa kot sem dejal mi laufata cel dan, ponoči se pa preko ure-vtičnice vse izklopi. Mene je tudi skrbelo spomladi, ko je bilo že precej toplo in so se vsi termostaski ventili zaprli kaj bo z pumpo, vendar je monter rekel, da to ni problem, ker tiste lopatice v pumpi ne dihtajo 100% in se nima kaj zgoditi. Peč samo ohranja nastavjeno temp. in se takrat zelo poredko vklopi za kakšno mnuto. Sistem že 10 let dela po tem principu in ni nobenih težav.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Jaz jo imam od 50 do 65, odvisno od zunanje tem. Tisto sem dal za primer. Vem, da ko se kuri na drva, so temperature še višje.
Pa tudi 70 bi bilo OK.
Zakaj?
Ker imam drugo logiko ogrevanja, kot ti.
Tebi peč oz. pumpe delujejo cel dan, zato je smiselno, da imaš nizko temperaturo, da imaš čim manjše izgube.
Meni peč deluje samo takrat, ko je potrebno. Zato je smiselno, da hitro pogreje in se ugasne in tako deluje krajši čas.