Ogrevanje na plin

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Koliko kaj plačujete za ogrevanje ? Je ceneje na plin kot elektriko? Sem brskal stare teme, ampak so se v 2 letih cene kar konkretno spremenile, zato odpiram novo temo
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Elektriko se pa troši kako?

v razmerju 1:1 (kaloriferji) ali 1:3 (TČ take in drugače izvedenke)?

Kdor si je omislil solidno klimo (bomo rekli ranga 1000 EUR+) se zdaj greje sila poceni (najcenej kar je možno, če odmislimo drva)...kdor si je pa ni, pa naj ta greh popravi čim prej ko bo možno - torej Igi-ja pocukat, da se naslednjo sezono kaj prihrani (da vsaj klimo noter prineseš)....čeprav zime še ni konec, to je tudi res, klima pa je zmontirana v parih urah....

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
No v mislih nisem imel samo elektrike ampak vse - toplovod, centralna..... karkoli
smile-1.gif

Imam ogledano stanovanje v katerem je zemeljski plin, pa me zanima je to poceni ogrevanje ali ne? Prodajalec pravi da je to poceni ogrevanje, izkušenj pa nimam.

Ogrevanje s klimo mi itak ne diši.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
je tu več faktorjev izolacija ,okna .... z kondenzacijsko pečjo je vsaj po moje bolj poceni kot z elektriko
rolleyes-1.gif

pozdrav.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Morda ti bo pomagala moja izkušnja, doctorz:
Sosedova hiša je skoraj enako velika kakor moja, kvadraturo prostorov ima za nekaj procentov manjšo, sicer pa so hiše enake gradnje, izolacije in starosti. On ima mestni plin, jaz kurilno olje. Ko smo pred nekaj leti primerjali stroške porabe, je bil nekoliko na slabšem, sedaj, po vseh teh podražitvah KO pa je njegov mesečni strošek za kakšnih 10% manjši.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Kot rečeno....tu je bistvo tvojega problema kak je izolacija!

Naj ti pove koliko cm premore izoalcije, kak so okna (v upanju da so vsaj menjana) sem pa velik skeptik, da bi bila 3 slojna, samo za umret to res nebo. Važna pa je dekica okoli stanovanja.

Strošek si lahko tako ali tako spet nižaš z vgradnjo klime (diši ti lahko takrat ko te ni doma...ker je poceni).

Tako da..ogrevanje je vsako poceni, če so izgube majhne. Če niso...pa vemo kako bo.

(v povprčju pa plin ni poceni zadeva)

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Okna so nova,fasada pa izgleda bolj uboga. Saj ko kupuješ stanovanje ti vsak prodajalec govori da so stroški skoraj zastonj
smile-1.gif
Zato pa sprašujem, da vsaj neko realno sliko vidim glede ogrevanja.

To pa ni slaba ideja za klimo, da bi grela ko nebi bilo nikogar doma. No saj klima bo itak, ampak bolj za namene hlajenja poleti kot pa za gretje
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Če boš že investiral v klimo, potem daj v invertersko, tako, da bo lahko tudi grela.

To itak da bom, pravim samo da nimam namena greti s klimo ampak bolj za hlajenje pa mogoče malo dogrevanja jeseni/spomladi, ko ni tako mraz
wink-1.gif

Narodnjak ma kupu bom še en stanovanje
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Je pa tak no...če gre za stanovanje, potem ensotavno stopi do soseda en štuk niže ali više in ga prijazno povprašaj koliko ga pride ogrevanje (idelano če ti pove znesek za prejšno zimo)...ti bo hitro jasno kje si.

Klima je zakon za ogrevanje..le pri nakupu ne šparat s cekini. Bo ti pri stroških puščala osmjeh na licu
evil.gif
, pa še hladila te bo poleti.

I

Izbrisan uporabnik #488

Za bajto pokurim letno 2300 kubikov plina. Dve plinski etažni.
To je okoli 1800 EUR na leto, mesečna položnica v povprečju 150 eur.

Razen če hočeš plačevati po dejanski porabi, potem maš avgusta 10 eur, januarja pa 500
smile-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
za 109m/2 je po moje klima pretirena -mogoče se motim, grem na plin pa kaj ,je je kondenzacijska peč dobra regulacija z zunanjim tipalom in to je to
cry12bpy.gif

pozdrav.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Nevem kako je s klimo, stanovanje ima 109 kvadratov, wc kopalnica posebej, kako bi to sploh ogreval pozimi pri -10 stopinj ?

Opa, bogato
zmaga.gif

Osnovno ogrevanje tako ali tako rabiš, tu ni dileme. Klima ti je zgolj prihranek pri drugem energentu in verjemi da je napram plinu vsaj pol cenejša. Bi bilo pa pri tvoji kvadraturi obvezno dati dve enoti...zdaj ali samo dve notranji ali tudi dve zunanji..stvar presoje (načeloma je bolje vsaka enota ločena).

Kar se temepratur in klime tiče...glede delovanja se ni za bat, delovala bo pri -10, -15, -20, -25° C po želji...zunanja temperatura ji ni omejitev.

Sicer pa..da pri 110 kvadratih nimaš klime..ane, ane...ne morš tako, ane
wink-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.910
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Za bajto pokurim letno 2300 kubikov plina. Dve plinski etažni.
To je okoli 1800 EUR na leto, mesečna položnica v povprečju 150 eur.

Razen če hočeš plačevati po dejanski porabi, potem maš avgusta 10 eur, januarja pa 500
smile-1.gif

Skurim ca. 3.000 kubikov, ena peč, ogreva se 3x98 kvadratov, v kopalnicah talno, drugje na radiatorje. Z isto pečjo sem pred leti kuril na olje in takrat sem za 2x98 kvadratov skuril med 3.500 in 4.000 litrov olja.

Ja, avgusta plačam 30 EUR (to je omrežnina, ker poraba je od konca aprila do septembra praviloma 0), januarja okol 500.
bonk.gif

Nazadnje urejeno: