Ogrevanje na plin ali elektriko?

T4dej

Pripravnik
9. dec 2008
44
0
6
Pozdravljeni

Nekaj sem že pregledal tem, vendar se ni nobena nanašala na ta primer, al pa sem premalo pogledal...

Zanima me predvsem kaj se bolj splača. Če se ogreva stanovanje na elektriko ali plin?
Do zdaj smo imeli namen ogrevat na plin (je že plinska bomba na dvorišču), samo še peč bi bilo treba vgradit.
Pa se je najdel zdaj mojster, kateri je predlagal da bi lahko ogrevali stanovanje na elektriko. Ker bi naj bili manjši stroški.

Stanovanje je v velikosti 65m2.

Kaj se zdaj bolj splača, plin ali elektrika?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
odvisno kak način el. ogrevanja imate v mislih. V kolikor imate v mislih toplotno črpalko (po domače klimo) potem bo cenejše. V kolikor gre za običajne el. radiatorje pa dvomim, ker vam bo z naraščanjem porabe naraščala tudi cena kWh.

Lahko pa kombinirate...glavnino odbijete s klimo, dodate pa z el. radiatorji.

Je pa res da v kolikor nimate v stanovanju priklopa na plin (ne vem imena...v glavnem boste uporabljali onega iz 'cisterne' (utekočinjenega?) bo ogrevanje precej drago).

T4dej

Pripravnik
9. dec 2008
44
0
6
Em, torej stanje je tako. Radiatorji so že po stanovanju (do zdaj se je kurilo na kurilno olje- centralna). Nato je bil plan da bi kurilo na plin (se je naročilo cisterno, so jo že postavli na dvorišču, pripeljali števec) potrebno bi bilo še priklopit plinsko peč. S tem, da je "baje" potrebno še dobit soglasje diminkarja, kako je potreno priklopit to peč na dimink, itd.
Zdaj, pa se je najdel strokovnjak in njegovo mnenje je, da so stroški ogrevanja na elektriko manjši (ker tudi dela s tem). On bi vgradil to električno peč (nekakšno pumpo, ki greje vodo, ter potem po že vgrajenih radiatrojih "pošilja" vodo) - kot centralna.

V obeh primerih bi se ogrevalo že z obstoječimi radiatorji, ki so v stanovanju, katere bi se priklopilo na eno od omenjenih peči.
Vse kar je potrebno še naredit je to, da se montira peč, ter se jo poveže na cevi od radiatorjev.

Zdaj pa me zanima letna poraba... plin ali elektrika, katera se bolj splača?
smile-1.gif

Upam da nisem preveč zakompliciral, ter je vsaj malo razumljivo. In če je še potreben kakšen podatek, za lažjo predstavo/izračun?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.129
1.080
113
Plinska bomba? Verjetno misliš cisterno.
Za plinsko ogravanje:
Peč (plinsko) za centralno že imate? Cevi za centralno so že razpeljane? Radiatorji postavljeni?
Dimnik delujoč?
Za električno ogrevanje:
Imate trifazno elektriko? So varovalke/žice dovolj močne za električne radiatorje?

Kako dolgo mislite še stanovati v tem stanovanju?

Stroški:
- plinska peč: 1500€
- radiatorji: 100€ komad
- napeljava cevi: ???
- dimnik: 100€ na meter višine

elektrika:
- 100€ na radiator.
- ali pa klima 1500€

To je tako čez palec.
Zdaj pa še zračunaj, koliko te pride kW elektrike ali m3 plina.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
aha..torej gre za peč, ki bo ogrevala cel blok.

In zdaj je padla ideja da bi kurili kar z elektriko? Au! Res bo poceni rešitev
crazy1.gif

Osebno bi ti svetoval da začneš naganjat, da si montirate merilnike porabe po radiatorjih (torej vsak plača kot porabi), ter si v stanovanje vržeš eno dobro klimo (eno zunanjo + 2 notranji enoti).....in se enostavno greješ s klimo. Potem ti bo vseeno na kaj je centralna..na elektriko ali plin...plačuješ tistih obveznih 35 - 40 % preostanek pa po najnižji možni ceni s klimo.

Priznam da še nisem slišal da bi se kje cel blok ogreval z elektriko....to bi po moje stalo, da bi kar peklo (pa tudi ekološko gledano je ta knačin gretja hudo hudo sporen!).

(je objekt kaj izoliran?..če ja, kaka debelina izolacije?)

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Jaz malce dvomim v rentabilnost ogrevanja na štrom. Morda s pomočjo toplotne črpalke, kot so že nekateri navedli. Drugače pa po mojem ne. Ne se prenaglit.

Ogo

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.129
1.080
113
A to je blok? Več stanovanj?
Kakorkoli se že boste odločili, vsako stanovanje naj ima svoj način ogrevanja (peč, klimo,...) in svoje števce.
Najlažje se boste za stroške zmenili in ne boste se skregali.
(itak pa mora po predlogu novega zakona do konca 2010 vsako stanovanje imeti svoj števec za porabljeno energijo)

T4dej

Pripravnik
9. dec 2008
44
0
6
Em.... nihče ni omenil tukaj bloka...
smile-1.gif

To je hiša, spodnji del hiše imajo stari starši, zgornji pa mi... njim bo ostala centralna (kurilno olje)... do zdaj smo bli priklopljeni na isto peč.
Zdaj pa bi si radi ločlo ogrevanje zgornjega prostor hiše (65m2).
Zanima me samo, kaj je bolše... elektrika al pa plin?
smile-1.gif

Ostala bi ista inštalacija (radiatorji)... samo spodaj v kurilnici bi se dalo še eno peč... zdaj pa je vprašanje, ali plinsko ali električno?

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.129
1.080
113
To je pa res brezveze menjat.
Če že hočeš denar porabit, zamenjaj staro peč (ali pa vsaj gorilec) z novim.
Naredi dva ločena kroga za ogrevanje, dve črpalki, pa dva števca montiraj (da boste izračunali procent porabe obojih).
Glede na to tabelo je plin v cisterni najdražji.

T4dej

Pripravnik
9. dec 2008
44
0
6
Hm, mogoče se enim zdi brezveze menjat. Vendar, če se dolgoročno gleda, stari starši ne bodo večno živeli...
Takrat pa se bo s tem izognilo vsem problemom...
Torej, sodeč po podatkih je plin trenutno najdražji.
Kar pomeni, da se bolj splača v tretnutnem stanju vzet električno peč?

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Na žalost si dal na izbiro dva najbolj neekonomična načina ogrevanja stanovanja. Jaz bi naredil tako kot je Jurek predlagal.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
328
83
Zaenkrat pusti kot je (mogoče naredi edino predpripravo za svojo peč). Ko starih enkrat ne bo več in boš na tem da ti "izbruhnejo" problemi, pa namontiraš takrat svojo peč, kakršno že pač. Denar pa ta cajt na banko.

igi

Guru
13. okt 2007
5.605
1.206
113
Celje
na električno peč pozabi.... razen, če govoriš o toplotni črpalki, kar pa spet ne gre skozi, ker imaš radiatorje....

Jaz osebno bi dal not eno pametni klimo in si zmagal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik T4dej pravi:
Em.... nihče ni omenil tukaj bloka...
smile-1.gif

To je hiša, spodnji del hiše imajo stari starši, zgornji pa mi... njim bo ostala centralna (kurilno olje)... do zdaj smo bli priklopljeni na isto peč.
Zdaj pa bi si radi ločlo ogrevanje zgornjega prostor hiše (65m2).

to bi lahko že v štartu povedal
crazy1.gif

tudi sam bi svetoval da uporabljate isto peč, ter naredite dve ločeni veji, ter navsako montirate kalorimeter (pač merilec porabe), ob koncu zime tako poračunate glede na procent porabe. In na taknačin lahko s prihrankom zradai ne nakupa peči, precej let grejete...oz, kot že rečeno..raje denar preusmeri vnakup klimatske naprave....sploh če želite na dolgi rok minimalne stroške za ogrevanje....(pa še celo poleti se boste lahko hladili) ...pa ko bojo stari starši ob koncu zime videli, kak razlika je v porabi kurilca, če uproabljaš klimo, si jo bodo tudi oni takoj omislili
smile-1.gif
.
Na peč (vsako vejo posebej) pa merilnike porabe in stvar zaključena (brez veze vzdrževati dve ločeni peči - po možnsti obe predimenzionirani).

http://www.enerkon.si/toplotnistevci.html

http://www.enerkon.si/MAXX.html

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik igi pravi:
na električno peč pozabi.... razen, če govoriš o toplotni črpalki, kar pa spet ne gre skozi, ker imaš radiatorje....
.

Seveda gre skozi, saj imaš TČ zrak-voda.
confused-1.gif

Pred časom je fotr gledal, da bi v naši hiši (isto dve stanovanji) to nardili, mislim da je naredil ene dva predračuna, samo zaenrkat ostajamo na olju, ker cene so ohoho
grin1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.605
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
.

Seveda gre skozi, saj imaš TČ zrak-voda.
confused-1.gif

Pred časom je fotr gledal, da bi v naši hiši (isto dve stanovanji) to nardili, mislim da je naredil ene dva predračuna, samo zaenrkat ostajamo na olju, ker cene so ohoho
grin1.gif

Za ogrevanje z radiatorji rabiš bolj vročo vodo (razen, če imaš predimenzionirane) kot pa je racionalno segrevanje z TČ! TČ je primerna za talno ali stensko gretje, ker so temperature nižje....