Zdravo,
kaj je bolj optimalno (tako stroski kot bivalno udobje):
- da cez dan ugasnem ogrevanje - in temperatura pade iz 21 na 19.5, ter potem ob 15h spet zalaufam, da se segreje nazaj na 21 (torej dogrejem za 1.5-2 stopinji)
- al da pustim ogrevanje laufat - in mi samo vzdrzuje temperaturo?
Ob dobri izolaciji (na splošno) imaš mnogo več manevrskega prostora za 'igranje' s pečjo oz. ogrevanjem. Če je govora o talnem še nekaj več sploh v kombinaciji s toplotno črpalko.
Slaba izolacija - večja nihanja temperature in posledično nižja dejanska (povprečna) temperatura v stanovanju, je pa zrak nagret (stene pa ne).
Suma sumarum...če objekt zgublja dnevno 30 kWh (da imaš notri 21 stopinj), jih moraš ti tudi toliko dovesti...zdaj kdaj in v kakem koncentratu...pa je odvisno od zgoraj naštetega. Za enakomerno temperaturo je idealno skoz po malem dovajat.
Jaz sem letos korigiral čas ogrevanja (10 let je bile nesprememjeno in je bila temperatura okoli 23-24 stopinj) in sem rekel da sprobam zmanjšat, da bo nekje med 21 in 22 stopinj.
Talno gretje, 20 cm grafita, 200 m2, (premočna) toplotna (11 kW) - Režim delovanja TČ: 22.30 do 5.30 (na auto - torej nekje med 27 in 28 stopinj vstopne temp. v talno), ter od 14.00 do 17ih (auto način). Za zdaj se vrti temperatura med 21,5 in 22 stopinjami (še čakam na stabilizacijo oz. bolj zimske pogoje).
Zakaj tako? Glavnino dovedem v nizki tarifi, čez dan malo dodam, da so estrihi topli (in temperatura ne pada do nočnega vklopa). Ker je izolacija dobra, estrih minimalno nagret so nihanja temperature v rangu pol stopinje preko celega dneva - zanemarljivo (sploh ker so tla topla). Plus..TČ bi v 24 h načinu stalno taktirala (če zadošča 10 ur delovanja ob nizki vstopni temperaturi, bi 24 h delovanje bilo povsem nepotrebno).
Meni se splača ker koristim NT, pri plinu se s tem ne rabiš ukvarjat, torej lahko dovajaš večkrat po malo.
Nadstropje kjer so radiatorji pa se ogreva od 5.30 do 23.00 (na temp. v radiatorjih okoli 35 stopinj).