Ogrevanje - izklop cez dan?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.018
839
113
Zdravo,

kaj je bolj optimalno (tako stroski kot bivalno udobje):
- da cez dan ugasnem ogrevanje - in temperatura pade iz 21 na 19.5, ter potem ob 15h spet zalaufam, da se segreje nazaj na 21 (torej dogrejem za 1.5-2 stopinji)
- al da pustim ogrevanje laufat - in mi samo vzdrzuje temperaturo?

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.967
-387
113
ogrevanje je na kaj?

za toplotne pravijo, da je najbolje pustiti skoz na eni temperaturi... da se ne splaca znizat in visat.

manal

Pripravnik
13. feb 2011
59
25
18
Samo moja izkušnja.
Ko sem bil v stanovanju sem prvo leto tako delal da sem zapiral ventile ko me ni bilo doma.
Ko sem prišel domov se je poznalo da ni blo ogrevano.
Nato je trajalo kar lep čas da se je segrelo.
Prejšnji lastnik je plačeval 60 eur ogrevanja.
Prvo leto jaz tudi ampak je prišel poračun in višja položnica za 40 eur mesečno.
Je pa daljinsko ogrevanje tako,da po moje jaz nebi izklapljal.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.123
655
113
sem imel do lani na plin UNP. se pravi 11let sem kuril na UNP.

Sam sem pogruntal, da ni nekega velikega prihranka, če vmes zmanjšuješ temperaturo. in sem jo zmeraj imel nastavljenao na 22.5.
Tudi serviser je rekel, da je boljše, da je konstanka, kot da temperatura niha.

Drugo pa je, če greš za čez podaljšan vikend kam, oz za kak teden. potem se splača malo zmanjšat ampak spet ne preveč, ker se ti stene ohladijo in boš porabil tolko več za dogrevanje.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.018
839
113
ja sej ta "toliko več" me zanima - koliko več je res.. al je to samo "rekla kazala".
Podaljšan vikend si znam predstavljat - da pade na ne vem 15 stopinj - in da potem dogrevaš 7 stopinj in da traja..
izklop čez dan - pa lovljenje tistih 2 stopinj je pa ?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.172
2.477
113
Dva lastna primera:
- doma hiša mestni plin, zjutraj zalaufa eno uro pred peletnim kaminom - ko kamin doseže temperaturo, termostat izklopi CK, ki bi se itak ob 7:30 izklopila, ko se izklopi tudi kamin, potem se spet CK vklopi ob 13h do 20h. Ker pa vmes pridemo domov zalaufamo peletnega in ta spet izklopi CK - temperatura čez dopoldan pade za 1-2°C, ponoči pa 3-4° in meni je to OK.
- pisarne, do pred dvemi tedni skupna kotlovnica v bloku, sedaj Energetika/toplovod (ja tudi nam so delali kurilnico zadnjo desetinko sekunde). Na vseh radiatorjih imamo timer/termostatske ventile. Odpre ventil na delovne dni ob 4h (ne vem kadaj začnemo kurit zdaj, prej okoli 5h)in zapre ob 16h, ves ostali čas je zaprto, poraba/plačilo nam je padlo za cca 1/2; pa drugi nas nič kaj ne grejejo ker smo v pritličju nad neogrevano kletjo in z dvemi zunanjimi stenami in ostalimi dvemi neogrevanimi prostori na drugi strani.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.578
9.810
113
40
MB
ja sej ta "toliko več" me zanima - koliko več je res.. al je to samo "rekla kazala".
Podaljšan vikend si znam predstavljat - da pade na ne vem 15 stopinj - in da potem dogrevaš 7 stopinj in da traja..
izklop čez dan - pa lovljenje tistih 2 stopinj je pa ?

sizifovo delo.

a nimaš nobenega sobnega termostata/regulatorja?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Zdravo,

kaj je bolj optimalno (tako stroski kot bivalno udobje):
- da cez dan ugasnem ogrevanje - in temperatura pade iz 21 na 19.5, ter potem ob 15h spet zalaufam, da se segreje nazaj na 21 (torej dogrejem za 1.5-2 stopinji)
- al da pustim ogrevanje laufat - in mi samo vzdrzuje temperaturo?
Kakorkoli obračaš, pokrivaš toplotne izgube tako ali drugače. Če bi pustil kot je od zjutraj bi moral pokrit popolnoma enako toplotnih izgub, kot jih pokriješ ob 15. uri, ko prideš v ohlajeno stanovanje/hišo in jo dogreješ do željene T. Edini način dolgoročnega šparanja je zmanjšanje T v hiši. Ali pa če bi šel na počitnice in pustil en teden na 19 stopinj. Tole vsakodnevno ohlajanje ne pelje v prihranek.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Zadnjič je v podobni temi en dal grafe meritev. Če imaš 8 ur na dan izklopljeno ogrevanje je prihranek nekje 10%+, pri več urah še več, manj nekega hudega prihranka ni. Pa js bi začel ogrevati vsaj par ur prej preden prideš domov, da že prideš na toplo, ne da čakaš še par ur, da se ti zagreje nazaj na 21+ stopinj.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.018
839
113
Izklopljeno imam ponoč (oz. nastavljeno na nekih 18 - kar pomoje ni nikol), vklopi se mi zjutraj mal cez 5, da je do 6 nekje prblizn toplo.. potem se 7h ugasne (oz. gre na nocnih 18) - ko se hisa sprazni.. pa je ugasnjen do nekje 15:30, da je po 16h ko pridemo domov spet prblizn toplo.. in laufa do 22.
Zadeva načeloma funkcionira (beri - vsi so happy) - razen če kdo pride prej domov..

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Izklopljeno imam ponoč (oz. nastavljeno na nekih 18 - kar pomoje ni nikol), vklopi se mi zjutraj mal cez 5, da je do 6 nekje prblizn toplo.. potem se 7h ugasne (oz. gre na nocnih 18) - ko se hisa sprazni.. pa je ugasnjen do nekje 15:30, da je po 16h ko pridemo domov spet prblizn toplo.. in laufa do 22.
Zadeva načeloma funkcionira (beri - vsi so happy) - razen če kdo pride prej domov..
Če te prav razumem, si dvakrat na dan špico nardiš. Vprašanje kok je prihranka, bi rekel da malo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.670
6.708
113
pri taščici
Ce gre takrat tudi pec na off je mal vec prihranka.
Ce pa peč vzdrzuje lastno delovno temperaturo, pa nekaj toplote poskhes skozenj dimnik ven ;)

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Ce gre takrat tudi pec na off je mal vec prihranka.
Ce pa peč vzdrzuje lastno delovno temperaturo, pa nekaj toplote poskhes skozenj dimnik ven ;)
Pri plinski kondenzacijski peči raste izkoristek (sicer minimalno) z nižanjem temperature dvižnega voda, oz temperature vode, ki jo ustvarja plinska peč

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Ja, ampak to na dolgi rok, ne pa da ti dvakrat na dan narediš špico in dvigneš T dvižnih vodov samo zato, da pokriješ izgube, ki so nastale najprej ponoči, potem pa še v 8 urah, ker vsaka regulacija to naredi, če ima T dejansko nižjo od T željene, saj hoče prit čimprej v območje željene T. To pa pri kondenzacijskem kotlu avtomatsko pomeni, da ga greje višje, saj ga vedno greje samo do potreb in ne tko kot kotel na trda goriva, ki se segreje na 80 v vsakem primeru. Sicer je tam not malo vode, ampak vseeno. Tako da po moji skromni logiki ni na prihranku kej dost številk, če na ta način delaš, pa še v mrzlo hišo prideš iz službe, namest v toplo.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: tony in ncnifrej

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Kar se pa počitnic tiče, pa tud ni fajn hladit hiše pretirano. Kaj jaz vem, na nekih 16 - 18 stopinj bi sam pustil stvar. Se spomnim enkrat, ko sta šla stara dva na počitnice in je mati zavrtela termostat na 10 stopinj in za dobro mero še zategnila vse termostatske glave. Ko sta po enem tednu prišla domov je bil spodnji štuk ohlajen na 8 stopinj, vse stene pa prešvicane do amena. Sta rabla dva dni, da sta segrela, tastarmu se je kisal.

• Haha
Reactions: Ateis in tony

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.018
839
113
kalbo - maš smisel.. nočni termin bom pustil "ugasnjen", ker smo navajeni v "mrazu" spat. k dejansko se plinska peč "zažene" na full ko pridemo domov.. najbrž najprej ogrevanje pa potem še sanitarno.. v radiatorje pa leti 55+ namest 40 (al karkol že potrebuje za dogrevanje)..
temperaturo sm pa znižal ja.. smo imel zadnjih 10+ let še vedno "otroc so mejhni" naštiman :p

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.874
6.531
113
za udobje je sigurno optimalneje, da dela neprekinjeno.
Kar se pa stroškovno tiče... Poskusi pa boš videl. Dvomim, da bo sicer razlika omembe vredna, karkoli narediš, ker na takih malih intervalih potem notri prinašaš konstantno, kar si prej ugasnil. Se kar strinjam s kalbom tu. Ni to enako kot, če greš za dva tedna na dopust, pa takrat za 5 stopinj spustiš vse skupaj.

Prihranek bo večji, če pač stopinjo do dve znižaš ogrevanje nasploh. Ne vem, koliko je sedaj. Če imate 23 in spustiš na 21, bi morebiti še šlo pri nas doma skozi, če je res sila (ampak samo, če je), če bi šel pa z 21 na 19, bi pa naju špetir grel. Tudi dela na kratek rok...