Ograja iz stirodurja....

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Naj nekdo iz stroke pove (ki je na tekočem s trendi), ne da se pametuje brez kakega znanja.Tudi meni se zdi čudno na prvi pogled, a mogoče je pa skupaj v celoti zelo trdno...

To je problem pri forumih, vsi natolcujejo kar mislijo, pa čeprav nimajo pojma o stvari.
Sam ne pravim kaj je najbolje, dobro, ker v tej stvari pač nimam pojma kako se stvari streže.

PS: Če pa je že iz stroke, pa naj podkrepi z določenimi dejstvi.

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Jaz sem delal fasado in balkon lani pa je siporeks oblecen z stirodurjem,mrezico in zakljucnim slojom,zgoraj pa kamnita polica.Dolzina 12 m.
Fasaderji niso niti omenili variante z stirodurjem....

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Enakega mnenja, kakor 'brunobruno' sem tudi jaz.
Pojma nimam o trdnosti, vendar imam občutek, da je 5 cm siporeks lažje zlomiti kakor enako debel stirodur.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
storodur se zvija, torej ga je potrebno armirat. ,sej ej jabe prilimala kako se to dla, stebre, pa oblečeš s stirodrujem. pa rešeno. Pa ograje ne boš zidal s 5 cm siporeksom ampak 10ko vsaj.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
5 cm sem dal kakor primer, lahko bi zapisal tudi 10. Da se stirodur zvija, vem, morda je tudi to razlog, da je nekdo v beli krajini naredil balkonsko ograjo iz tega materiala?

Pa kdo dejansko ve, koliko je primerljiva trdnost teh dveh materialov?

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Torej spet kar nekaj. Naj kakšen tehnolog za gradbeništvo pove ali fasader, kako oni to delajo in na kakšni osnovi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Statik lahko izračuna samo, če ima podatke. Zdaj pa, vsak proizvajalec bo podal vse relevantne podatke za reč, kateri je namenjena. Vse kar hočeš se bo dalo najti v specifikacijah glede izolativnosti xps, namenskega lepila, celotnega fasadnega sistema, sidranja (na kateri višini, kako, s čim), pa še česa. Pač pa ne gredo narediti vseh testov za poljubno zadevo, ki se jo naključen Janez spomni. Torej verjetno boš težko prišel do podatkov, kako zdrži lateralne obremenitve sam material, kaj šele celoten sistem (xps + lepilo), al se bo prekucnilo al ne bo, detajl sidranja v poden ali se tud samo malo prilima. Še več, ker ve da je naključen Janez sposoben župo skuhat iz tega, vsak proizvajalec napiše - material je namenjen SAMO temu in temu.

Sigurno pa se nameni veliko časa in denarja v izolativne materiale. Tisti, ki bo prvi na trg dal material primeren za nosilno konstrukcijo in izolativnost in s tem eliminiral potrebnost dveh materialov bo zmagal. Skrajša se čas gradnje, zmanjša se možnost napak pri izvedbi, ipd itd. Najbližje trenutno so npr teli (oziroma vsaj kar se tiče materiala dostopnega masovno - price/performance): http://isoteq.eu/ Ne vem, mogoče obstaja še kaka firma, ki dela podobno. Poznam le te. Pa tudi tu gre za sendvič klasike (armiran beton + izolacija), samo da je v tovarni malo več že skupaj danega in ni treba na terenu. Point je, da današnji materiali, ki so namenjeni izolaciji niso primerna nosilna konstrukcija, če bi bili, bi se tamle gor že banner sprehajal, ker to bi bilo oglaševano na veliko. In ja, tudi če gre samo za ograjo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ergo - čeprav uporabnica svoj poklic in s tem reference za verodostojnost svojih trditev skriva, je to prvi zapis ki nekaj pove.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
enkrat prejt limat stirodur in boš naletel na nebroj težav, ki bi se lahko pojavljalje, če bi delal balkon iz tega.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Na kakšne težave misliš?
Recimo, ko sem lepil siporeks sem za absolutno ravnanje površine uporabil livarske žeblje za preprečevanja zamikov. Verjetno bi tako naredil tudi pri stirodurju.
Je kaj drugega lahko problem?

Pa ne mislim nič zidat ali sestavljat, le moj 'firbec' (želja po učenju) mi ne da miru
wink-1.gif

LP

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
storodur se ne "lepi dobro" slabo se veze oz spaja, zato mora povsod biti še sidran poleg,vsaj fasadni sistemi, kljub "napolitankasti" površini. Tako da si v praksi ne znam prestavljat kako bi s storodurjem delal nekaj nosilnega na kar se nalsanjš in hodiš.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Ograjo se lahko naredi tako iz stirodurja, kot iz siporeksa. Itak pa morata biti oba ustrezno pritrjena in imeti ustrezno konstrukcijo.

Nam je nekaj let nazaj veter gladko prevrnil 9 m dolgo ograjo, ki je bila zidana iz polne opeke (24x12x6). razlog je bil tudi seveda na strani zidarjev, ki so šparali z malto in pozabili na kakršno koli sidranje. Če bi bila ograja samo iz stirodurja, bi jo verjetno pobirali še ene 50 m naokoli.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
livarski žebelj - kaj bi to lahko bilo?
oprosti moji nevednosti
Livarji pri izdelavi kalupov uporabljajo tanke dolge žeblje skoraj brez glavic (žičnike) za utrjevanje in pozicioniranje posameznih delov v kalupu, ali pa za sestavo delov jedrnika (poseben vstavek v kalupu)
Gre seveda za ročno vlivanje.

LP