odvodnavanje

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
pol mam pa še eno vprašanje
9yy-CAM003.jpg

rj7-CAM003.jpg

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
jodlarček ponikat ti je nehalo zaradi praška in ostale svinjarije...;)))
Prej sem imel narejeno ponikalnico še slabše. Cev sem imel direkt v zapičeno v zemljo in to je to....In je delovalo 20 let brez problema.
Kaj misliš, da če naredim kot sem opisal da bo OK? (samo drenažna ce položena v zemljo?

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
kar na dan z njim
evil.gif

matr se je zgubu nekje....

v glavnem tule pri oknu pride svetlobni jašek. pa me zanimajo predlogi kako se zadeve lotit .... pozidat z betonskimi škarpniki, zašolat&zabetonirat, kolk it od oka stran, kolk debelo spodnjo plato......

pol pa še glede vrtne vode.. v ta betonski svetlobni jašek bi naredu eno omarco, kjer bi mel pipo, da bi na jesen zaprl vodo..... kako pipo zmontirat? sploh ne najdem nič pametnega ... sam tolk, da zaprem pretok izpod zasutega dela v nezasuti del vrta...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
ja na dno daš malo betona, potem pa cev na njo.premera 50-60 imaš puno kapo.
Odvisno kolikok imaš vode v peskolovu. Če v njega pride en žleb 100, potem ne rabiš večje cevi, če pa pride več cevi pa ustrezno večje.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.636
3.090
113
v lokalni ostariji
za peskolove se uporabljajo cevi FI 30

za ponikalnice pa cevi odFI 100 dalje odvisno od terena itd...

ali boš kupil prefabricirane PVC svetlobne jaške? do določenih dimenzij so ugodni... nad določeno dimenzijo pa se že splača betonirat. obvezno temelje (temeljno "ploščo") potem pa opaž pa gas... dimenzije po želji;) bolj kot bo "širok" več boš imel svetlobe...

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ali boš kupil prefabricirane PVC svetlobne jaške? do določenih dimenzij so ugodni... nad določeno dimenzijo pa se že splača betonirat. obvezno temelje (temeljno "ploščo") potem pa opaž pa gas... dimenzije po želji;) bolj kot bo "širok" več boš imel svetlobe...

temeljno ploščo - koliko debelo? 10cm 12cm ( je OK, če nabavim Hobibeton?)
opaža nimam
redface-1.gif
kako misliš, da bi se obneslo s tole stvarjo:
1576689.jpg

okno je pa dolgo 2530 mm .... višina 1500 mm ......

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.636
3.090
113
v lokalni ostariji
za tako višino so pvc predragi...

ploščo kar tam 15 naredi na armaturo ne pozabi... spodaj dobro nabij... temeljčke...

hobi beton je predrag in preslab...

opaž si sposodi (par "bosank", punotov...) ali pa daj enemu da ti to zašola...

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
tole še vedno ostaja odprto....
"pol pa še glede vrtne vode.. v ta betonski svetlobni jašek bi naredu eno omarco, kjer bi mel pipo, da bi na jesen zaprl vodo..... kako pipo zmontirat? sploh ne najdem nič pametnega ... sam tolk, da zaprem pretok izpod zasutega dela v nezasuti del vrta... "

našel sem tole
161136.jpg

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Sej to je kul..edino rabiš izvedenko kjer lahko na sami pipi še spustiš vodo..ker če ti bo zmrznilo ti bo vse razgonilo (malo po pesniško).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Od kje pa imaš dovod vode? Z notranje strani daj ventil, da čez zimo zapreš vodo, ker drugače znaš imeti kake nevšečnosti, ko bo zmrzovalo.

Jaz imam zunaj tako, edino nastavek je plastični, da samo nataknem cev:

kovina-krogelna-pipa-vrtna-g-1-2-127-mm-zn-z-nastavkom-za-cev-kp-502_2_1.jpg

Nazadnje urejeno:

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
tole še vedno ostaja odprto....
"pol pa še glede vrtne vode.. v ta betonski svetlobni jašek bi naredu eno omarco, kjer bi mel pipo, da bi na jesen zaprl vodo..... kako pipo zmontirat? sploh ne najdem nič pametnega ... sam tolk, da zaprem pretok izpod zasutega dela v nezasuti del vrta... "

našel sem tole
161136.jpg

Tale ventil se v praksi izkaže za slabega, ker ga čez kratek čas težko zapreš, pa še v prazno ga zavrtiš. (moja izkušnja).

Veliko bolje je takšna z ročico, ker rabiš manj sile, da ventil zapreš. Daljša kot je ročica, manj sile rabiš za isti minimalni navor s katerim ventil zapreš.
Malo pretiravam s fiziko, a vseeno.

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Tako je. Nad ventil na katerem zapiraš zunanjo vodo se doda en T-kos in nanj pipo s katero spustiš vodo ven po tem ko zapreš zunanjo vodo. Te stvari so drugače ponavadi notri.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
cev pride iz vodomernega jaška
Če imaš cev skozi dovolj globoko,potem naredi tako kot si ti napisali. En ventil da boš zaprl, drug ventil nad njim (med ventilom in zunanjo pipo) da boš jeseni spustil vodo ven. Dobijo se tudi ventili kjer imaš to v kompletu, reče se mu (ni prava ura)?

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
729817.jpg

evo ventil sem našel... zdej me pa muči kako narest jašek. so mi odsvetovali vgradnjo vratc v svetlobni jašek zaradi zmrzali, tko da je ta ideja v vodo padla... predlog je bila metrska betonska cev s premerom 100 cm
shocked-1.gif

kaka ideja.......

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Prijateljski nasvet: vprašaj na komunalnem podjetju, ker ima vsako svoje poglede na dimenzije vodomernih jaškov.

Jaz sem ga zazidal iz opažnih blokov, gor betonska plošča in litoželezen pokrov. Ipak je več kot 30 cm od zidu in lahko kak Hanzi zapelje nanj.
evil.gif