odstranitev plute

anerika

Zelenc'
10. sep 2009
4
0
1
Lep pozdrav. Naše stanovanje je skoraj v celoti prekrito s pluto (takega smo že kupili) in zdaj smo se odločili za spremembo in bi jo radi odstranili in stanovanje prepleskali. Pluta je prilepljena z lepilom, za katerega ne vemo, kako naj se ga znebimo. Na internetu sem prebrala, da je ena izmed rešitev "špohtl", ampak zanima me, če obstaja še kakšna druga opcija
smirk-1.gif
prosim za čim več predlogov.

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Uh
d055.gif
upam da ne bo edina rešitev mehanska odstranitev...morda kak industrijski fen, da lepilo segreje in se ga dol posvaljka? Jaz bi ga pa kar z vibracijskim brisilnikom za silo pobrusil, namazal z emulzijo, nanesel tanek sloj kita in veselo čez belil. Ampak morda obstaja kaka boljša možnost?

..ampak pluta na stenah?? brrrr
cry12bpy.gif

anerika

Zelenc'
10. sep 2009
4
0
1
jah vem, lastniki pred nami niso mel lih občutka za estetiko. to pluto smo prenašal 20 let, zdej jo mamo pa dost!
cheer.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
kaj pa imate namen zdaj polagati?

verjetno je bil zalepljen z Neostikom, ki je sam po sebi precej trdovraten za odstranjevanje (ker se kar svaljka)...verjetno špohtel,m grob brusni pa pri (ali brusilka) ter podobne precej grobe metode.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Špohtel
Žirafa ( al kaj je že tist k se vrti in ima gor nataknjen šmirgl papir)
Ravnalna masa čez vse to in bo ravno.

Preveri tudi da se ti stena ne kruši slučajno,ker jaz sem imel tocno ta problem po odstranitvi plute v kuhinji, stena se je dobesedno luščila stran.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Ob odstranjevanju lepila pod toplim podom sem se srečal s podobnim problemom. Na koncu se je za najbolj učinkovito rešitev izkazal električni oblič. Seveda je potem potrebno uporabiti izravnalno maso...

anerika

Zelenc'
10. sep 2009
4
0
1
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
kaj pa imate namen zdaj polagati?

verjetno je bil zalepljen z Neostikom, ki je sam po sebi precej trdovraten za odstranjevanje (ker se kar svaljka)...verjetno špohtel,m grob brusni pa pri (ali brusilka) ter podobne precej grobe metode.

nimamo namen nič polagat, samo odstranit pluto in prepleskat

Master_of_Disaster

Pripravnik
20. okt 2008
324
22
18
V vašem primeru brez izravnalne mase verjetno ne bo šlo, ker je pluta skoraj sigurno nalimana kr na omet. Pa tudi drugače verjetno plute ne bo mogoče odstraniti tako lepo, da bo površina že kr primerna za beljenje
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Kako nič?

torej bojo tla ostala v surovem stanju?

sprašujem zato, ker če bi čez dajali laminat, ne bi rabili veliko telovaditi, ker pod laminata prride še 3 mm zvočno-dušilna podloga, ki bi 'pobrala' minimalne razlike in nepravilnosti...oz. kupiš kar 5 mm debelo podlogo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Kako nič?

torej bojo tla ostala v surovem stanju?

sprašujem zato, ker če bi čez dajali laminat, ne bi rabili veliko telovaditi, ker pod laminata prride še 3 mm zvočno-dušilna podloga, ki bi 'pobrala' minimalne razlike in nepravilnosti...oz. kupiš kar 5 mm debelo podlogo.

kolkr js zastopim se gre za stene

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
ojej...to je pa druga!

Potem pa ni druge..spraskat to dol, pa čez z izravnalno maso...če je treba najprej z grobo, potem na fino...

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:
Oblič ali brusilnik? Pri obliču bi takoj nož uničil....

Oblič. Nož se sicer uniči, ampak saj se ga zamenja. Z enim kompletom sem zrihtal cel hodnik, za les sem pa kupil nove nože. Niso toliko vredni kot 2 dni dela, kolikor sem bil s tem hitrejši od drugih načinov.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kot so ti že povedal. pljunit v roke pa lepilo spraskat. Za oblič varjanto res še nisem slišal, samo če gre tako hitro potem ni kaj za razmišljat.
Brusni papir ni dober, ker se bo z lepilom takoj zapacal in ni potem nič več od njega.
Bilo katere metode se boš lotil pa bo pred beljenjem še potrebno ali kitat ali pa izravnalno maso.

majky

Zelenc'
9. dec 2009
1
0
1
Imam podobno težavo in razmišljam o naslednjem. Kaj menite o tem, da se pluta na steni prebrusi (odstrani lak), nato pa se nanese izravnalno maso oz. kit, nato pa belež? Ali je možno, da pride do kakšnega pokanja beleža tam kjer je stik plute in ali bi morda bilo dobro še pred izravnalno maso, se pravi na prebrušeno pluto, nalimati neko "mrežico" potem sledi izravnalna masa in nato belež?
Hvala!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Treba je vedeti, da se na pluto zaradi njene lastnosti slabega vpijanja (zaradi česar je primerna za zamaške) dobro primejo le redki premazi.
Bojim se, da bo izravnalna masa bolj slabo držala, vendar poskusil pa tega še nisem.
Če bi že, potem priporočam prvi nanos na pobrušeno pluto akrilne emulzije, nato šele ostalo.

Nazadnje urejeno: