Odprtje s.p elektroinstalacije

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Kako veš da bi lahko skrbel zase? Nekaj je delati za nekoga, drugo pa je "iti na svoje", ko gre človek na svoje potrebuje malo več znanj, kot pa takrat, ko dela za nekoga.
S V. stopnjo pridobiš dovolj znanj, da si lahko svoj računovodja + dovolj znanja slovenščine, da se lahko loti pisanja kakšne uradne dokumentacije + tuj jezik...lahko seveda že to vse zna, ampak potem bo opravil šolanje "z levo roko".

NPK bi bila boljša opcija, res je, ampak ne obstaja, kaj češ zdaj? Saj bi NPK prišel isto, kot pride SŠ, če greš delat dodatno za V. stopnjo, ne se bat
wink-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Mislim, da se močno motiš. Še nisem videl človeka, ki bi prišel z ekonomske fakultete in bi lahko bil takoj računovodja. Pa niso vsi nesposobni... Tako da tudi s V. stopnjo to ne bo.
Razlog je preprost. Osvojiti mora v točno tistem trenutku veljavne predpise, podzakonske akte in trenutni način dela državnih inštitucij. Spremembe so gotovo nekajkrat letno. Razen tega brez osvojitve nekega SW skoraj ne bo mogel delati. Prav veliko tega ne bo dobil v šoli.
Trdno verjamem, da bi lahko skrbel zase. Država naj ga ne omejuje, temveč skrbi zato, da bo izstavljen račun možno izterjati. Investitor pa naj skrbi zato, da ima bodisi sam dovolj znanja, da neko delo nadzoruje, ali pa da nekoga plača, ki zato skrbi. Cilj države je, da delno podpre možnost kartelnega dela. Najbolj banalno je, da bi "njegov" sp lahko odprl nekdo, ki nima nič strokovnega znanja, je pa denimo končal FDV.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Morda pa se oba motiva, vsekako pa ta tema ni namenjena tej debati, tako da ne rabiva več smetet. Človek sprašuje o konkretnih primerih, kaj narediti, spreminjat zakonov pa žal ne bo mogel.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63
Kaj pa tisti, ki imajo s.p. že vrsto let in imajo Obrtno dovoljenje na podlagi takratnih zakonov z triletno poklicno šolo?
Morajo po novem vsi opraviti Mojstrski izpit-šolo ali delati V. stopnjo?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik dax pravi:
Iz IV. na V. stopnjo seveda spet srednja šola, ki traja 2 leti (3+2 sistem) in matura. Bližnjic ni, razen če prosiš za nasvet kakšnega poslanca iz DZ.
LP
Bližnjica seveda je - mojstrski naziv. To pomeni kakšno leto, ali v najboljšem primeru 7-8 mesecev nekoliko več osebne angažiranosti in trije dokaj enostavni in eden nekoliko zahtevnejši izpit (strokovna teorija)
Pogoji so v tem primeru izpolnjeni, za premostitev tega enega leta pa predlagam odprtje kakšne od opcij 'obrti podobnih' s.p - jev.
Še največja ovira pri tem načinu je zbornična cehovska komisija, za elektro ne vem, koliko so natančni pri dajanju 'zelene luči' za pristop k izpitu.

Tega seveda ne pišem na pamet, dolga leta, pravzaprav od samih začetkov sem bil del sistema opravljanja mojstrskih izpitov... danes nisem več zraven.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Kaj pa tisti, ki imajo s.p. že vrsto let in imajo Obrtno dovoljenje na podlagi takratnih zakonov z triletno poklicno šolo?
Morajo po novem vsi opraviti Mojstrski izpit-šolo ali delati V. stopnjo?
Zakonodaja o teh pogojih velja le za novo odprte obratovalnice.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
nimajo.... in upajo da jih inspekcija ne pojebe. delajo pač brez obrtnega dovoljenja.

en kup enih predpisov izobraževanj itd na koncu se pa še vedno streha podre...

brabos1 odpri sp. prični delat. potem pa počasi nekako sklamfaj skupaj papirje vmes pa upaj da te inspekcija ne pojebe... ali pa dubi nekoga ki bo zate nosilec obrtnega dovoljenja...
Sam bi se prej pozanimal za kazni, če dela brez obrtnega dovoljenja. Da ne bo na koncu slučajno delal eno leto, potem bo pa vse v državni proračun vplačal nazaj.
Kot drugo pa je tukaj še problem nesreč: sem prepričan, da v primeru, da se karkoli zgodi, ga bo slovenska država in tudi mediji pribili javno na zid. Tako da, sam bi prej temeljito premislil, če se mi splača tvegat.

Sicer pa: eh, obrtna zbornica, itd... Raje niti ne začenjam o tem.

brabos1

Zelenc'
1. apr 2009
28
0
1
Hvala vam za vse informacije in napotke.Prva varianta je bila najti službo...pa vendar služb na tem področju ni.Ogromno

elektroinstalaterjev iščejo za delo v tujini.Ko greš preverjat firme pa vidiš da gre samo za posredovanje delovne sile in da so bile

ustanovljene pred parimi dnevi...ali tedni.Jim pač ne zaupam,zato sem se odločil za samostojno pot.

Tudi sam se nagibam k "legalnim" zadevam. Za pridobitev vseh papirjev je potrebno najmanj

eno leto....ali mojstrski izpit...ali V stopnja.Toliko časa pa ni na razpolago.Sej sama izobrazba ni problem..se pa bojim da ne bom

nič novega zvedel.

Bom iskal še kakšno alternativo.Še zmeraj pa sem odprt za kakšno idejo.

##darjan##
znam poskrbeti zase,ne skrbi tudi papirologija in tuj jezik mi ne delata težav tako res ne vem katero znanje bi pridobil z izobrazbo.
V zadnji firmi sem delal praktično vse..od predračuna...do izvedbe...obračuna do projekta izvedenih del...tako da mi strokovnega znanja res ne primankuje.Obstajajo pa tudi računovodski servisi...

lp brabos1

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Ne vem kaj na rečem... Jst bi v tvojem primeru odprl s.p. in se z obrtnim dovoljenjem nebi ukvarjal. Sam ga iscer imam, ampak kot gledam, ga po novem očitno nebi dobil več. Fajn to. Me pa v 9 letih ni še nihče nikoli povprašal po njem. Sploh ne vem, kdo bi me v bistvu?

Ker pri teh zadevah je tako, da če želiš imeti vse narejeno kot si naši "mojstri" zamislijo, potem ne boš nikoli odprl s.p. ja.

Me kr glava boli, ko razmišlja, kaj vsako leto dodajo zraven. Kakšno leto nazaj sem šel OBVEZNO delat izpit za delo s plini. Prej pa ne vem kolk let delal z istimi zadevami in je bilo OK. Pa hec je v tem, da jst samo klime montiram in s samim plinom nimam kaj dosti stika.

No letos so se pa inšpektorji napovedali pri vseh delih na višini. In po novem je potrebno VSAKO delo na višini prej PISNO (ne elektronsko še ne gre) prijaviti. In ko prebereš vse zahteve, ki se tičejo dela na višini, se ti lahko samo zmeša. Ker da bi klimo na 3 metrih montiral iz lojtre to pa že ne gre. Takoj kazen. Ja fak kako pa naj? to pa ni več njihov problem.

Pa varstvo pri delu, pa ocena tveganja, pa kaj pa vem kaj še...

VSE skupaj je zato, da nekdo vleče denar. drugega efekta ni. In ker se počasi država res na polno dela norca iz nas bi najraje zaprl vse skupaj, lastnino prepisal na nekoga drugega in VSE ampak res VSE delal samo še na keš. Bi bilo za vse ceneje.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Imel bi par vprašanj:

1. od kdaj naprej velja ta novi zakon (POTREBNI pogoji za pridobitev OBRTNEGA dovoljenja ) ?

2. KJE se lahko preveri (na internetu, bi moralo biti) za katere obrti je potrebno to DOVOLENJE

3. kdo to nadzoruje ? Če te sosed prijavi in pride inšpektor ti lahko to preveri, kakšne so KAZNI ?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Kakor si zapisal v oklepaju - vse je na voljo na spletu.
Vendar da bo nekoliko lažje, še moj prispevek:

Obrtni zakon je bil drastično spremenjen leta 1994, takrat se prvič pojavi nujen pogoj za pridobitev naziva "Mojster" za večino obrti. Ker je manjkala uredba o razporeditvi obrti v tako imenovane liste A in B, se je z dejanskim izvajanjem pričelo šele po letu 2000, ko je bila z uredbo objavljena ta 'lista'.

Krepka sprememba se je zgodila z dopolnilom obrtnega zakona iz leta 2007 (ta je sledil nekaterim uredbam iz EU) in po tem dopolnilu se je v veliki meri zgodila "deregulacija" obrtnih poklicev, nekaj mesecev za njo pa objava uredbe o novih 'listah' ( klik na UL ) , ki so veliko bolj ohlapne od tistih iz leta 2000.
Glavna sprememba je bila da za novo odpiranje obratovalnice ni več pogoj mojstrski naziv, večinoma zadostujejo nazivi 'poklicna izobrazba' (3 leta) in 'srednja izobrazba' (4 leta) ustrezne smeri.

Pred uveljavitvijo tega zakona se je sicer kazala možnost, da se deregulira praktično VSE poklice (razen za tiste, ki lahko vplivajo na življenje in zdravje ljudi) , kar bi pomenilo, da lahko z obrtjo prične kdorkoli, vendar so to možnost zakonodajalcu preprečili obrtniki (preko OZ), ki so bili celo uspešnejši od pričakovanj.
To se imenuje "cehovstvo" in ga pri nas skrivajo kakor kača noge - vendar obstaja.

Še tvoje zadnje vprašanje: nadzor je v rokah inšpektorjev, kazni pa so prav tako objavljene na spletu.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
darjan

očitno si eden izmed teh ki podpira polno birokracije, dokumentov...

brabos1: odpri sorodno dejavnost (zaključna dela v gradbeništvu
smile-1.gif
) pa potem počasi probaj nekje zvrtat obrntno dovoljenje... je pa jeba..

brabos1

Zelenc'
1. apr 2009
28
0
1
Hvala za nasvete.Ker na pomoč OOZ ne morem računati,bo treba "zaobiti" zakon in pridobiti dovoljenje za sorodno dejavnost.Tako kot

ste mi nekateri svetovali.Rad bi si stvari uredil po paragrafih....ampak sem naletel na težave.

Lahko pa še kakšen nasvet.Bom pa poročal kako se je zadeva iztekla

lp brabos1

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
766
113
Včasih je bila tudi opcija (v primeru, da sam nisi imel zadostne izobrazbe), da si prinesel potrdilo, da boš takoj ob odprtju zaposlil nekoga z ustrezno izobrazbo. Ta papir je zadostoval za odprtje, nihče pa ni preverjal, če si kasneje res zaposlil izobraženega modela. Nato se pa prijaviš na tisti tečaj in ga s časoma opraviš, da zadostiš še potrebam slovenske birokracije.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Kakor si zapisal v oklepaju - vse je na voljo na spletu.
Vendar da bo nekoliko lažje, še moj prispevek:

Obrtni zakon je bil drastično spremenjen leta 1994, takrat se prvič pojavi nujen pogoj za pridobitev naziva "Mojster" za večino obrti. Ker je manjkala uredba o razporeditvi obrti v tako imenovane liste A in B, se je z dejanskim izvajanjem pričelo šele po letu 2000, ko je bila z uredbo objavljena ta 'lista'.

Krepka sprememba se je zgodila z dopolnilom obrtnega zakona iz leta 2007 (ta je sledil nekaterim uredbam iz EU) in po tem dopolnilu se je v veliki meri zgodila "deregulacija" obrtnih poklicev, nekaj mesecev za njo pa objava uredbe o novih 'listah' ( klik na UL ) , ki so veliko bolj ohlapne od tistih iz leta 2000.
Glavna sprememba je bila da za novo odpiranje obratovalnice ni več pogoj mojstrski naziv, večinoma zadostujejo nazivi 'poklicna izobrazba' (3 leta) in 'srednja izobrazba' (4 leta) ustrezne smeri.

Pred uveljavitvijo tega zakona se je sicer kazala možnost, da se deregulira praktično VSE poklice (razen za tiste, ki lahko vplivajo na življenje in zdravje ljudi) , kar bi pomenilo, da lahko z obrtjo prične kdorkoli, vendar so to možnost zakonodajalcu preprečili obrtniki (preko OZ), ki so bili celo uspešnejši od pričakovanj.
To se imenuje "cehovstvo" in ga pri nas skrivajo kakor kača noge - vendar obstaja.

Še tvoje zadnje vprašanje: nadzor je v rokah inšpektorjev, kazni pa so prav tako objavljene na spletu.

A če imam s.p. in sem brez mojstrskega naziva in brez OBRTNEGA dovoljenja in me sosed PRIJAVI na inšpektorat (predvidevam da je to TRŽNI inšpektorat RS) lahko izzvem kdo me je prijavil; ali je to vse "ANONIMNO". Je kakšna opcija, da vidiš/izveš kdo te je prijavil?

GLEDE KAZNI sem našel:

Citat:
Z globo od 2.086,46 eurov (500.000,00 tolarjev) do 4.172,93 eurov (1.000.000,00 tolarjev) se kaznuje za prekšek pravna oseba: - če opravlja dejavnost klub odsotnosti nosilca obrtne dejavnosti, - če se ne odjavi iz obrtnega registra v zakonsko določenem roku, - če izobražuje dijake (vajence) brez izpolnjevanja pogojev po Obrtnem zakonu. Z globo od 417,29 eurov (100.000,00 tolarjev) do 1251,88 eurov (300.000,00 tolarjev) se za prekrške prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.

Uredba o določitvi obrtnih dejavnosti in obrti podobnih dejavnosti: http://zakonodaja.gov.si/pls/rps_servisi/rps_predpis?tip_oznake=SOP&oznaka=2008-01-0574]LINK

Pravilnik o postopku izdaje obrtnega dovoljenja in o obrtnem registru: http://zakonodaja.gov.si/pls/rps_servisi/rps_predpis?tip_oznake=SOP&oznaka=2008-01-2493]LINK

Obrtni zakon /ObrZ/: http://zakonodaja.gov.si/pls/rps_servisi/rps_predpis?tip_oznake=SOP&oznaka=1994-01-1868]LINK

467716-post_slo.gif

lp

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:A če imam s.p. in sem brez mojstrskega naziva in brez OBRTNEGA dovoljenja in me sosed PRIJAVI na inšpektorat (predvidevam da je to TRŽNI inšpektorat RS) lahko izzvem kdo me je prijavil; ali je to vse "ANONIMNO". Je kakšna opcija, da vidiš/izveš kdo te je prijavil?

Če že imaš s.p., je potem vse odvisno od tega, kaj ti piše v opisu te dejavnosti, oziroma za kakšna dela si registriran. V tem primeru ne potrebuješ še Obrtnega dovoljenja, v nobenem primeru pa ne mojstrskega izpita.
Glede vpogleda v prijavo, je bilo včasih tako, da si imel pravico izvedeti način in ime prijavitelja, ne vem pa, če to še deluje.

Vidim, da si našel vso zakonodajo, opozoril bi le na to, da je Obrtni zakon iz leta 1994 že skoraj v celoti spremenjen (dopolnjen) in je treba natančno pogledati možnost kakšnih sprememb. Na primer: v tem zakonu je mojstrski naziv obvezen, od leta 2008 naprej pa ne več.

Se pa ob tem pridružujem mnenju, ki ga je zapisal 'Igi' - pretiravanje s predpisi in novimi (novejšimi, najnovejšimi, aneksi, dopolnili) je šlo preko vseh razumnih mej!
evil.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Ja to mi je jasno, da je potrebno vse prebrati 2x pa še preveriti če vse drži
wink-1.gif
No tole me pa res zanima, če danes lahko še vedno vidiš kdo te prijavi !!! Čudno bi sicer bilo, ker se potem ne bi nobeden upal prijaviti (ker bi prišlo lahko do osebnih groženj.., po drugi strani pa si lahko na ta način odstraniš morebitno konkurenco; nikoli ni prav :/)

Sicer pa ti dejavnosti za s.p piše že v AJPES-u, tako da je javno in ima vsak vpogled-> se pravi te lahko prijavi, če vidi da delaš drugo kot imaš dovolenje !