Odprtje s.p elektroinstalacije

brabos1

Zelenc'
1. apr 2009
28
0
1
Po 25 letih dela v elektroinstalacijah sem ostal brez službe.Ne po svoji krivdi,da se ve.Sedaj bi nadaljeval z elektroinstalacijami kot

samostojni podjetnik.Problem nastane pri izobrazbi.Končano imam namreč srednjoelektro šolo smer elektrikar energetik IV stopnjo

ki pa ne zadostuje za odprtje S.P in pa pridobitev obrtnega dovoljenja.

Ima kdo kakšno idejo ali rešitev kako bi to sprovedel...je imel kdo podobne težave...pozna kdo kakšnega svetovalca...

Pa ne ideje o dodatnem izobraževanju...ker moram zadevo realizirati v roku enega mesca

Hvala lp brabos1

Nazadnje urejeno:

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Zelo specifično vprašanje. Verjetno je najbolje, da se obrnete na lokalno obrtno zbornico (se napoveste, jih obiščete)... oni so odgovorni za izdajo obrtnih dovoljenj in vam bodo najbolje odgovorili.

Pogoj za obrtno dovoljenje je srednješolska izobrazba (to je V. stopnja). Ne vem, kako je s priznavanjem izkušenj, NPK ipd. .

brabos1

Zelenc'
1. apr 2009
28
0
1
Hvala za nasvet.Na obrtni zbornici sem že bil in so bili zelo togi....se zelo držijo paragrafov.V teh časih v kakršnih smo mi niso ponudili

nobene rešitve,razen dodatnega šolanja.Pričakoval sem malo več elastičnosti oziroma malo več pomoči z njihove strani,ki pa je ni bilo

Zato sem se obrnil na Alter,da poiščem nasvet.Mogoče je pa imel kdo podoben problem.Dvomim da imajo vsi obrtnki v

gradbeništvu zahtevano stopnjo izobrazbe.Se priporočam še za kakšen nasvet.

lp

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
nimajo.... in upajo da jih inspekcija ne pojebe. delajo pač brez obrtnega dovoljenja.

en kup enih predpisov izobraževanj itd na koncu se pa še vedno streha podre...

brabos1 odpri sp. prični delat. potem pa počasi nekako sklamfaj skupaj papirje vmes pa upaj da te inspekcija ne pojebe... ali pa dubi nekoga ki bo zate nosilec obrtnega dovoljenja...

brabos1

Zelenc'
1. apr 2009
28
0
1
A obrtno dovoljenje ni pogojeno z odpiranjem s.p?

Sem mogoče kaj spregledal?

Hvala za odgovore..,lp brabos

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Obrtna zbornica je tam zato, da blokira in oteži vstop novim v posel. Preprečevanje konkurence. Zato mislim, da niso pravi naslov za vprašanja. Mogoče bi lahko dodatno šolanje "iztržil" preko zavoda za zaposlovanje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
ksz...

tako zgolj informativno me zanima, kako zgleda dodatno šolanje iz VI na V stopnjo? Verjetno človek ne hodi spet v SŠ ali kaj?
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
darjan ... ja spet sredna šola:)))

drugače pa brabos1 ti S.P. odpreš brez obrtnega dovoljenja... obrtno dovoljenje je pa pogoj da delaš "legalno"... (mal po domače napisano...). malo preveri po obrti sorodnih dejavnostih za katere ne rabiš obrtnega dovoljenja mogoče najdeš kej "ugodnega" pa potem delaš preko tega...

ja ooz namesto da bi skrbela za nove podjetnike in si tako nabirala novo članstvo enostavno omejujejo konkurenco zahtevajo vedno nove pravilnike...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Če se ne motim, je za določene dejavnosti zahtevano obrtno, pri odprtju? Ampak temu bi se lahko človek izognil, da pač ne napiše te dejavnosti, oz pač eno podobno, ki pa ne zahteva obrtnega. Edino, če se gre za kakšno pogodbeno sodelovanje z javnimi inštitucijami, ki seveda zahtevajo vse po pravilih. Če pa se bodo dela opravljala pri fizičnih osebah, pe ne bo noben šel preverjat tega
smile-1.gif

Ampak če se izbere ta pot, ne tega okol govort, ker bo kak sosed prec klical inšpektorja zaradi faušije.

dax

Majstr
22. maj 2012
894
1.932
93
Pozanimaj se glede dejavnosti, mislim, da za vse dejavnosti ni obvezno predpisana V. stopnja. To bi ti menda znali svetovati na obrtni zbornici. Nekaj časa nazaj, je znanec imel podobne težave, ko ni imel ustrezne izobrazbe in je vzel kot dejavnost zaključna dela v gradbeništvu (univerzalna zadeva za celotno gradbeno področje). Izvaja pa vodovodne instalacije prav pod to dejavnostjo. Kako pa je potem z inšpekcijo in naprej pa žal ne vem.
Lp

dax

Majstr
22. maj 2012
894
1.932
93
Iz IV. na V. stopnjo seveda spet srednja šola, ki traja 2 leti (3+2 sistem) in matura. Bližnjic ni, razen če prosiš za nasvet kakšnega poslanca iz DZ.
LP

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Zgolj razmišljam na glas - kaj pa kapitalska družba, registrirana nekje v EU, kjer so pogoji manj rigorozni?

Seveda so stroški precej višji, če ne že za registracijo pa vsaj za nekoga, ki bo uredil papirologijo.

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
316
26
28
Ptuj
ksz

Po moje je tudi najlažje, da kot dejavnost s.p. registriraš nekaj za kar ne potrebuješ OD. Če imaš v dejavnostih kaj takšnega vpisanega te tak samodejno včlanijo in poberejo članarino.
Tako da od OZS čim dalje stran.

Če pa boš delal dokvalifikacijo pa jo idi delat zaradi sebe in svojega znanja, ne zaradi paragrafa...
smile-1.gif

brabos1

Zelenc'
1. apr 2009
28
0
1
Hvala vam za odgovore.Od obrtne zbornice sem pričakoval več pomoči,ki pa jo nisem dobil.Poiskati moram samo informacijo če je

potrebno obrtno dovoljenje za odprtje s.p.Ne pa bi iskal te informacije na OOZ ker sem bil zelo razočaran nad njihovim odnosom.

Samo izobraževanje se mi zdi nepotrebno...vidim kot nepotreben strošek,kajti v 25 letih sem pa si nabral res ogromno izkušenj tako

v individualnih gradnjah..kot v poslovnih gradnjah.Vsakodnevno srečujem ljudi z V in VI stopnjo ,pa vidim da se na terenu ne

znajdejo najbolje.No pa ne vsi,da se razumemo.

Prijateljev pa se mi ne zdi pametno obremenjevati s tem...bom moral kar sam najti rešitev...mogoče najti dejavnost v kateri ni

potrebno obrtno dovoljenje in V stopnja.

Če pa ima še kdo kakšno idejo ali rešitev kar na plan z njo

lp brabos1

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
narodnak to s prjatli ni dobra rešitev... kmal se potem folk skrega med sabo...

nej poišče eno "sorodno"dejavnost kot glavno pa bo... kako je okol inspekcij pa se ve... jeba...

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63
15 let nazaj si lahko odprl s.p. in dobil obrtno dovoljenje z 2. ali 3. leti poklicne šole.
Nihče ni tečnaril pri izdaji Obrtnega dovoljenja.
Potemtakem bi moral vsak s.p. sedaj pridobiti V. stopnjo, da bi zadostil zahtevam, ali to velja le za tiste, ki na novo odpirajo s.p.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
1. Pogoji za pridobitev obrtnega dovoljenja

9. člen

(1) Pogoj za pridobitev obrtnega dovoljenja je mojstrski naziv ali najmanj višja strokovna izobrazba ustrezne smeri z najmanj triletnimi izkušnjami.

(2) Obrtno dovoljenje lahko pridobi tudi oseba, ki je:

– šest zaporednih let opravljala dejavnost iz seznama obrtne dejavnosti kot samozaposlena oseba ali poslovodni delavec podjetja, ali

– tri zaporedna leta opravljala dejavnost iz seznama obrtne dejavnosti kot samozaposlena oseba ali poslovodni delavec podjetja, če dokaže, da se je predhodno vsaj tri leta usposabljala za to dejavnost, kar potrjujejo nacionalno priznana listina ali kar pristojni strokovni organ šteje kot izpolnitev zahtev, ali

– tri zaporedna leta opravljala dejavnost iz seznama obrtne dejavnosti kot samozaposlena oseba ali poslovodni delavec podjetja, kadar dokaže, da je to dejavnost opravljala najmanj pet let kot zaposlena oseba, ali

– pet zaporednih let opravljala dejavnost iz seznama obrtne dejavnosti kot poslovodni delavec, pri čemer je vsaj tri od petih let bila na strokovnih položajih z odgovornostjo za določene sektorje podjetja in pri čemer dokaže, da je opravila vsaj triletno predhodno usposabljanje za to dejavnost, kar potrjuje nacionalno priznana listina ali kar pristojni strokovni organ šteje kot izpolnitev zahtev.

(3) Izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega odstavka ugotavlja Obrtna zbornica Slovenije po postopku, ki ga določa pravilnik o postopku izdaje obrtnega dovoljenja in o obrtnem registru iz 14. člena tega zakona.

hja ne V ampak celo VI stopnja izobrazbe ali pa mojstrski naziv...

pa nej kdo reče da se spodbuja podjetništvo... ja kupi / prodaj s.p.-je se... tisti ki bi radi kaj ustvarili s dodano vrednostjo pa...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Dobro no, saj ni potrebno pretiravati. Kakšen problem pa je pridobiti izobrazbo te stopnje? Malo pa tudi ne škodi, da se človek še kaj drugega nauči, kot samo to, kaj počne. Saj ne govorimo o doktoratih...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Imamo človeka, ki že 25 let skrbi zase. In že jutri bi lahko spet skrbel zase, plačeval davke, prispeval v proračun, pa zahtevamo od njega, da gre za dve leti v šolo. Ker je ta šola nujni pogoj, dve leti ne bo skrbel niti za državno blaginjo, niti zase. Bo socialni problem...
Kdo točno pridobi? Povrhu vsega, ker to kar bo strokovnega pridobil na šoli že sedaj zna, ker se je skozi delo moral naučiti. To niti slučajno ne sledi ideji bolonjske reforme v okviru EU. Ampak mi smo seveda malo posebni...
Če kaka formalnost, potem bi morala obstajati opcija NPK, da dokaže z izpiti, dokazili o izkušnjah, itd..., da potrebno znanje že ima...