Odpovedni rok

Toncek

Pripravnik
10. nov 2007
159
0
16
Natanko tako. Treba se je dogovoriti. Nategovanje se ponavadi nikomur ne splača, ne delodajalcu, ne delojemalcu.
Kot je slovenski pregovor, ne morejo me tako slabo plačati, kot lahko slabo delam.
wink-1.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.166
7.877
113
Imam vprašanje glede podpisa pogodbe v novi službi. Po moji logiki se pogodba v novi službi podpiše preden človek da odpoved v stari službi, seveda z datumom pričetka recimo čez 1 mesec!? Saj je precej nesigurno dati odpoved v stari službi na podlagi besed, obljub in ustnega dogovora! Zanima me, kdaj ste dali odpoved v stari, obstoječi službi? Ko ste pogodbo o zaposlitvi v novem podjetju že podpisali, ali takoj, ko ste se z novim delodajalcem dogovorili da vas zaposli? Izkušnje, mnenja...?

Lep pozdrav

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Po podpisu pogodbe, da ne daš odpovedi, potem pa se v novi pogodbi nepričakovano najde kakšna čudna klavzula, kot recimo 6 mesečno uvajanje po polovični plači.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.019
1.932
113
točno tak. Lahko si tudi premislijo vmes in podbne fore. Ko imaš črno na belem, šele potem daš odpoved. Edino jeba je če ti stari delodajalec reče ob odpovedi: dam ti tolko pa tolko več. Ti pa si že podpisal, pol si pa v riti ker od podpisanega mislim da ne moreš kar tako odstopit

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To pa je zanimiva situaticija, da imaš dve delovni pogodbi.
Kaj pravi zakon?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.166
7.877
113
Tudi sam sem mnenja, da najprej podpišeš pogodbo z novim delodajalcem, recimo z datumom 1.3.2012 in šele nato daš odpoved v svoji stari firmi. S tem se praktično zavaruješ pred kakšnimi neprijetnimi presenečenji! Seveda nova pogodba nastopi v veljavo, ko prekineš staro pogodbo, tako da tukaj ne vidim dve delovni pogodbi! Se mogoče motim?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.187
1.175
113
Kje je problem?
V novi pogodbi ti piše "delo nastopi 1.3.2012".
Do takrat moraš pač dati odpoved pri starem delodajalcu.
Je pa res težava, če ti stari delodajalec ne prekine pogodbe.
V tem primeru te verjetno novi delodajalec na ZPIZ (obrazec M12) ne prijavi takoj? Ampak šele ko prekineš prejšnjo pogodbo? In te stari delodajalec odjavi iz ZPIZa?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.166
7.877
113
Datum sem navedel samo kot primer! Ne vem, če si razumel moje vprašanje? Namreč zanima me samo to, ali je pametno podpisati pogodbo z novim delodajalcem še preden da človek odpoved v svoji trenutni stari firmi? Thats it!!! Odjava, prijava sedaj sploh ni vprašanje! Gre se samo za podpis pogodbe, kdaj!?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.187
1.175
113
Saj sem ti napisal: "ni problema".
Ponavadi se najprej podpiše nova pogodba, potem se da odpoved po stari.
Moraš pa vsaj približno vedeti, kakšen odpovedni rok bo zahteval stari delodajalec in približno temu ustrezno datirati začetek veljavnosti nove pogodbe o zaposlitvi.
Če stari delodajalec zavlačuje, poskusi s koriščenjem dopusta.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.382
7.065
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
To pa je zanimiva situaticija, da imaš dve delovni pogodbi.
Kaj pravi zakon?

Pogodbi sicer lahko imaš dve, ampak bi se kar hitro izkazalo, ko bi se delavca poskušali zavarovati na ZZZS, da je dejansko že nekje zavarovan in ne bi šlo skozi, torej se tudi 2x ne bi zaposlil.

Obstaja mogoče maksimalni odpovedni rok? Pa minimalni? Je lahko manj kot 1 mesec?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Pogodba opredeljuje pojem določen čas, v katerih primerih je lahko sklenjena za določen čas, katere so obvezne sestavine pogodbe za določen čas... torej verjemi - Zakon o delovnih razmerjih velja za vse pogodbe o zaposlitvi.

Glede odhoda delavca je najpametnejša rešitev, da da delavec namesto odpovedi "predlog za sporazumno prenehanje delovnega razmerja" in potem z delodajalcem skupaj dogovorita, kdaj delavec realno zapusti podjetje. V okviru tega dogovora je seveda aktualna tudi izraba neizkoriščenega dopusta, predčasni odhod glede na rok ipd...

Če delodajalec želi "nagajati" to ni nujno nagajanje, če se delavca resno potrebuje. Recimo nekdo, ki dela pri delu s strankami, trgovec v trgovini, bančnik na okencu ali v proizvodni liniji (in še in še) in gre "čez noč" bo delodajalcu nakopal težave, katere pa le ta ponavadi (ker nima izbire) prenese na druge delavce. Je to fer? Lahko nestrinjanje z odhodom v 15 dneh potem res gledamo na "nagajanje"?

467716-post_slo.gif

Odpovedni rok lahko traja tudi 7 dni če se tako dogovorita. Sam sem imel odpovedni rok 10 dni v prejšnji službi čeprav je 2 meseca "predpisan". Isto je dal sodelavec odpoved je imel isto okrog 10 dni.