Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
A pa spremljas debato od zacetka? Vprasanje je kdaj se splaca poplacilo kredita. Kok si ti obresti na zacetku placal je irelevantno. Cist vseeno. Ker je edino vprasanje koliko obresti dobis na recimo depozit 20k eur in koliko obresti bi placal za izposojo do poplacila. Koliko obresti si placal do takrat je popolnoma vseeno (pi.zda a je to res tok nedojemljivo no).
[/QUOTE]
Pa ti si pravi spin doctor. Sedaj, ko sem ti pokazal, da o lizingu ne veš čisto vsega, se pa vračaš na debato od začetka.
No, pa naj bo. Evo en konkreten primer iz realnega sveta.
Do konca kredita je ostalo še točno 5 let. Če bi se plačevalo normalno do konca, bi bilo potrebno plačati še 17.967 EUR. Če pa bi na današnji dan bilo narejeno predčasno poplačilo, bi bilo potrebno plačati 16.574 EUR. Torej se prihrani 1.393 EUR obresti.
Torej na današnji dan imamo na razpolago 16.574 EUR denarja. Se splača narediti predčasni zaključek ali ne?
Shark1, prosim tudi za tvoje mnenje.
[/QUOTE]
No sej funkcionalna pismenost je hudic. Ja napisal sem ti ce spremljas debato od zacetka. Ker je bila moja trditev, da je brezveze gledat na to, koliko pred koncem kredita si (povsem vseeno je ali si odplacal sele 1 obrok od 360ih ali pa ze 300. obrok). Pomembno je po koliksni obrestni meri imas izposojen denar. In kaksno obrestno mero ti ponuja banka za depozit.
Ali predcasno poplacat kredit je seveda lahko tudi vprasanje mnogih drugih faktorjev, ne le koliko denarja bos dobil ce das ta denar (ki ga imas za predcasno poplacilo) na depozit. Ampak pri vprasanju ali dat denar raje vezat ali pa predcasno poplacat kredit, je podatek o tem, koliko kredita si ze odplacal popolnoma irelevanten. Lizingi s tem vprasanjem nimajo nic skupnega, zato pa sem te vprasal ce spremljas od zacetka.