Oddaja stanovanja ali prodaja

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Zanima me vaše mnenje o sledečem.
V družini imamo garsonjero u fužinama (32 kvadratov), ki jo dajemo v najem za 300€/mesec. Kaj se nam bolj splača, jo prodati in dati denar na varčevalni račun v banki ali pa jo obdržati, vleči najemnino in vzdrževati. Recimo, da bi se garsonjera prodala v roku 10 let, ker se bo rabil denar za drug nakup nepremičnine. Trenutno pa se z denarjem od najemnine pokriva moj kredit.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Če lahko prodaš za neko normalno ceno, prodaj. Ne prodajaj pa pod ceno. Od obresti dobiš približno enako pa nimaš nobenih skrbi.

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
glede na napisano.. Obdrži!

Z denarjem od najemnine ne čustiš kredita (imaš plačano kar si financiral s kreditom) + čez deset let imaš kapital za novo nepremičnino. Lahko služi tudi za zavarovanje (zastaviš) in ti zopet najemnina pokriva (del) kredita.

Poleg tega je denar na banki veliko bolj likviden kot nepremičnia. To govorim predvsem zato, ker te lahko vmes zasrbi in se denar počasi porablja. Glede na to da imate čez 10 let cilj je fajn da se sam pred sabo zaščitiš:)

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Če lahko prodaš za neko normalno ceno, prodaj. Ne prodajaj pa pod ceno. Od obresti dobiš približno enako pa nimaš nobenih skrbi.

Tako tudi sam razmišljam. Samo prepričati starše o tem je pa že drugo...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.775
113
pri taščici
hmm, če jo lahko za dober denar prodaš jo prodaj.
Se bojim da bodo cene šle še dol
varčevanje na banki: če boš imel več kot jurja /leto obresti ti država pobere 25% obresti.
rešitev je razbiti varčevanja na ljudi ki jim zaupaš (družinski člani) oziroma dati na borzo in držati pesti da boš imel na koncu več kot od banke.

pa en ZS ti ob priliki napišem, ker imam tudi sam nekaj podobnega... na Fužinama

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Ja, res bi moral razbiti, ker na hitro računam, da bi dobil 250€ obresti na mesec.
Ti kar piši, glede na nekatere tvoje poste sklepam, da sva iz istih blokov
grims-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
varčevanje na banki: če boš imel več kot jurja /leto obresti ti država pobere 25% obresti.
rešitev je razbiti varčevanja na ljudi ki jim zaupaš (družinski člani) oziroma dati na borzo in držati pesti da boš imel na koncu več kot od banke.

Velja opozoriti, da je dobicek na borzi tudi obdavcen, stopnja je pa odvisna od tega kako dolgo si imel v posesti instrument, s katerim si zasluzil.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Stanovanje še naprej oddajaj,. ker čez 10 let ne bo vredno toliko manj, kot boš dobil notri z najemnino.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ampak od tistega jurja naprej se šteje 25%, ne kar celotne obresti. Če imaš kake ugodne obresti na varčevanju, se vseeno ne splača razbijat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.775
113
pri taščici
Vse je res.
Ce imas solidne stalne najemnike je res najbolj pametno kaisrat neko normalno najemnino se naprej. Ce pa se spravis brez "prijave" pa se toliko bolje. Stanovanje ti lahko podere vojna, kaksna cudna politicna odlocite, denar na banki, borzi pa lahko tudi "tajkuni" poberejo.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
92
28
Bi se strinjal s tem, da če imaš normalne najmenike, ki vredu plačujejo, jih kar obdrži (danes je to že redkost). Časi za prodajo niso ravno najboljši. Male garsonjerice se drugače še vedno najbolje prodajajo, tko da je to malenkost bolj likvidna naložba. Poleg tega pa denar čuvaš pred samim sabo, ker verjetno če bi ga imel kje na računu bi ga porabil za raznozarne zadeve...

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
KSZ
No, padla je odločitev, da se garsonjera proda in z delom denarja uredi hišo v Trenti, kjer je nujna obnova.

Vesel bi bil kakšnih nasvetov okoli prodaje stanovanja. Fotr ima posrednika, ki bi nam vzel 2% od cene. Je to veliko, malo ?
Kako prodati stanovanje brez posrednika ?

Hvala

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Mislim da je 2% normalna provizija. Hmmmm kako prodat? Da pomislim. Aja točno... Oglas daš v Salamonca ter na bolho ter mogoče še kam.
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.775
113
pri taščici
2%+ddv je bila nekoc normalna provizija tako za kupca kot prodajalca. Skupaj torej 4,8%.
Sedaj se baje da pogajat, vendar pazi da ne naletis na kako barabco.
Jaz sem bil z mojim zadovoljen. Raje reskiram 2,4% kot bistveno vec. Pa v tej ceni je tudi tisti ki sestavi pogodbo.....
Seveda pa posel lahko speljes tudi sam. Samo kakor so kake komplikacije (zk, kredit...) je jeba...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
2% + ddv je skupaj 4,8%? Kam si te ti v šolo hodo? Po moji matematiki je to 2,40%?
grims-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.050
9.706
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
2% + ddv je skupaj 4,8%? Kam si te ti v šolo hodo? Po moji matematiki je to 2,40%?
grims-1.gif
Kolikor sem slišal zadnje čase, sploh po LJ posredniki hočejo pobrat po 2,4% od kupca in prodajalca.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.775
113
pri taščici
A te zulim avtofun?(mal sem povrsno napisal, ampak tistega ki tozanima bi najbrz skapiral?)
2% kupec(en agent)
+2% prodajalec(drug agent)
=4%
+ddv
=4,8%
je sedaj ok napisano?
Glede racuna za posredovanje pa videl, dobil, placal, imam.
Ce rabis scan pa povej!
Pri takih zneskih se pa ne grem posredovanje brez racuna. Ce ni racuna ni odgovornosti za posredovanje. In agencija ima doloceno odgovornost in nalogo ki jo naj bi opravila za narocnika.(ne vem pa kaksna je sodna praksa glede tega).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Vesel bi bil kakšnih nasvetov okoli prodaje stanovanja. Fotr ima posrednika, ki bi nam vzel 2% od cene. Je to veliko, malo ?

Mislim, da je to "standardno". Toliko sem placal jaz in toliko bodo zaracunali kolegu, ki prodaja hiso. No, kdo ta znesek palca, je stvar dogovora - lahko placa kupec, lahko prodajalec. Ob tem je se 2% davka na promet z nepremicninami, tega ne mesati (sta torej dva zneska po 2%).

Citat:
Kako prodati stanovanje brez posrednika ?

Das oglas z mnogo slikami, natancnim opisom (lokacija, starost, morebitne adaptacije, spisek luksuza) in primerno ceno na nepremicnine.net ?