Obresti za vezane depozite na bankah padajo...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Recimo, da bi ti danes dobil se dodatnih 6318 evrov. Bi jih lahko polozil na ta tvoj racun in pricakoval od tega 221 evrov mesecnih obresti ? Da/Ne

Kot sem že zdavnaj napisal stvar je veliko bolj kompleksna, lahko je nekaj napisat razlagat, pa nemogoče! Potrebno je poznat tut ozadje in ostale dogovore in strotve!
evil.gif

Da ali Ne ?
sprasujem se.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Tole nisem bral do sedaj, pa bi imel na splošno nekaj pripomb:
1. Kar se tiče varčevanja v drugih državah, kjer naj bi bile bajne obresti.
Nekdo je dal primer Hrvaško. Res je obresti so bajne in vloga je zavarovana po njihovi jamstveni shemi, mislim, da trenutno do 400.000 kun. ampak:) "Depoziti u stranoj valuti bit æe isplaæeni u kunama, po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke za
istu valutu koji je vrijedio na dan pokretanja stečajnog postupka nad tom bankom". Tole je pa catch:)
2. Vloga na vpogled ni in nikoli ne bo vezan depozit. Ker je na vpogled. Kadarkoli ga lahko dvigneš. Vezan depozit ima rok ali pogoje pod katerim ga lahko dvigneš. Banka mora imeti drugačen pristop do obeh produktov zaradi kup razlogov, ki si jih lahko vsak ogleda v ZBan-u in podrejenih aktih.
3. Obresti, o katerih je nekdo tukaj nabijal, so:
- glede na to, da se mesečno pripisujejo, na letnem nivoju več kot 50 %
- če so to obresti, potem trdim, da tu nekdo goljufa, ali pa živi v zmoti
- kompleksnost nima veze, še posebej pri produktu, ki se mu reče vloga na vpogled, ni potrebno provocirati ljudi.
- lahko pa na ta račun dotična oseba dobiva obresti iz drugih depozitov, ki jih ima v banki (vendar je potem to zmota:)
4. Obresti v bankah padajo. Ne samo v Sloveniji, povsod, kjer je finančni trg trdno vezan na ukrepe FED-a, ECB-ja in podobnih. V gospodarstvih kjer plavajo kar tako, pa se dvigujejo, ker jim zmanjkuje denarja. Ampak, zgodovina je že velikokrat dokazala: višji so donosi, večje je tveganje. Kdor ga je voljan sprejeti, potem ne sme jokati, da se mu je zgodila krivica in da mu mora država pomagati iz njegovih zagat. Banka, ki daje (pre)visoke obresti za depozite krvavo potrebuje denar, kar posledično pomeni, da ji ne gre ravno najbolje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Banka, ki daje (pre)visoke obresti za depozite krvavo potrebuje denar, kar posledično pomeni, da ji ne gre ravno najbolje.

Ali pa da se zaradi pozresnosti vodilnih po nepotrebnem dodatno izpostavlja in ko zacnejo padati domine, gre po gobe med prvimi (vse tiste tuje banke, o katerih beremo zadnje leto v medijih, so tipicen primer tega). Sicer pa odlicno napisano, se popolnoma strinjam !
467716-post_slo.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Odgovarjam ti na točko 2 in 3.
Vloga na vpogled je oblika vezane vloge. Zakaj, ker vsak polog (vsaj na probanki) mora odležati brez možnosti premikanja 30 dni! Ko ga enkrat položiš, ni poti da ga dobiš pred pretekom 30 dni!
Točka 3!
Si si sam izračunal obresti, sem pa rekel, da ne bom v podrobnostih razlagal zakaj je to tako! Ne živim v zmoti!

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Vloga na vpogled je oblika vezane vloge. Zakaj, ker vsak polog (vsaj na probanki) mora odležati brez možnosti premikanja 30 dni! Ko ga enkrat položiš, ni poti da ga dobiš pred pretekom 30 dni!

Ne bo držalo.

Vloga na vpogled (a-vista) je recimo tvoj transakcijski račun ali Diba, z denarjem lahko prosto razpolagaš, dviguješ in polagaš kadarkoli (kolikor ti dopušča stanje ali limit).

Tisto o čemer govoriš ti se pri Probanki imenuje ali varčevalna vloga (glej Ynosa) ali varčevanje na odpoklic in to NI vloga na vpogled.

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:

Ne bo držalo.

Vloga na vpogled (a-vista) je recimo tvoj transakcijski račun ali Diba, z denarjem lahko prosto razpolagaš, dviguješ in polagaš kadarkoli (kolikor ti dopušča stanje ali limit).

Tisto o čemer govoriš ti se pri Probanki imenuje ali varčevalna vloga (glej Ynosa) ali varčevanje na odpoklic in to NI vloga na vpogled.

+ Bonus račun pei Sparkasse

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Očitno veste več kot jaz. Pol imaste verjetno tut obresti vi večje. Malo si poglejte od kdaj imam denar
bonk.gif

A je težko razumljivo, če sem se nekoč za nekaj dogovoril, nekomu vrnil uslugo, sedaj pa me napadate kak ni mogoče....!
bonk.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Odgovarjam ti na točko 2 in 3.
Točka 3!
Si si sam izračunal obresti, sem pa rekel, da ne bom v podrobnostih razlagal zakaj je to tako! Ne živim v zmoti!
2. Eksplicitno sem napisal, ali rok ali pogoj = depozit. Če tega ni je na vpogled. Ti pa praviš, pogoj = na vpogled.
Očitno je eden od naju v zmoti. Odgovorilli so ti ostali:)
3. Recimo, da poznam banke relativno dobro. Zato mi ni treba razlagati podrobnosti. Verjetno je ena od štirih naštetih alinej. V zmoti lahko živi tudi nadzornik v banki:)
Mimogrede, po mojem skromnem mnenju, bi ti tega "depozita" pri teh obrestih ne števi v jamstveno shemo. Ker bi zunanji nadzornik preprosto ugotovil, da nima elemntov, ki so potrebni, da to je depozit.
Približno enako, kot če bi ti banka danes dala kredit z 50 % letnimi obrestmi. Pogodba je nična, ker je to pod današnjimi pogoji, odiranje.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Nihče te ne napada, nihče ne trdi, da kaj ni res.

Samo osnovne pojme razčiščujemo, ker ti niso jasni. To ne pomeni, da si slab človek, da ne znaš obračat denarja oz. karkoli že... ne jemlji tega kot napad nate, je bilo dobronamerno.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Nihče te ne napada, nihče ne trdi, da kaj ni res.

Samo osnovne pojme razčiščujemo, ker ti niso jasni. To ne pomeni, da si slab človek, da ne znaš obračat denarja oz. karkoli že... ne jemlji tega kot napad nate, je bilo dobronamerno.
467716-post_slo.gif

zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
KAtera banka ima torej sedaj še "spodobne obresti.
Pri NLB se s 4% neha.
Kak je postopek in koliko me stane če grem k drugi banki sklenit depozit

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
nazadnje, ko sem bolj podrobno gledal je bila najugodnejša delavska hranilnica pri fiksnih obrestnih merah (% se ne spomnim več), pri variabilnih obrestih vezanih na EURIBOR, pa je bila najugodnejša probanka (% se ne spominm več) uporabi pa spletne strani bank, kjer je lepo vse razložrno in si piši %. Je pa problem, ker se trenutno na zelo kratek rok vse spreminja.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
stane te strošek nakazila. načeloma so varčevalni računi zastonj. vsaj jaz jih imam pri hippo in volksbank.
drugače pa trenutno najugodnejša vezava je pri unicredit banki (4,5% letno z vezavo za 2 leti) oz. že omenjena delavska hranilnica
wink-1.gif

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Pri depozitih je vedno v vrhu tudi Factor banka, ki ima trenutno pravtako 4,5% za dve leti. Tam ne odpreš nobenega računa, le nakažeš jim denar in dobiš depozitno pogodbo. Ob izteku depozita se ti denar sprosti na račun pri tvoji banki.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
KAtera banka ima torej sedaj še "spodobne obresti.
Danes bil na Probanki katere komitent sem, brez kakšnega posebnega pregovarjanja je padla ponudba 4,3% za eno leto vezave.

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pri NLB se s 4% neha.
Odvisno, v katero NLB greš. Tale ima precej več
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kak je postopek in koliko me stane če grem k drugi banki sklenit depozit
Greš na banko in odpreš depozit, stane nič. Če "prestopiš" si lahko izpogajaš še kakšne druge ugodnosti (free e-bančništvo, kreditne kartice, vodenje računa za prvih x mesecev ipd.