Sparkasse je bila najboljsa, dokler si za 2.29 EUR na mesec dobil vse, kar kot povprecna stranka rabis: Maestro, Mastercard, vkljuceni dvigi na vseh euroland bankomatih, pa brez drugih nepotrebnih dodatnih stroskov pri placevanju poloznic in nakazilih. Potem so sli po poti NLB in zdaj so le bleda senca nekdanje "slave". DH pa tudi sedaj nekaj drazi (ce sem prav izracunal, bi me prisli 1.95 EUR na mesec samo za to, da gor dobim placo in potem ves denar nakazem na en drug ("tuji") racun).
Prvotni namen bank je ustrezno premescanje denarja med "subjekti s presezki" in "subjekti s primanjkljaji" - in s tem sluzijo (oz. naj bi). Vsa bedna ostala "nadomestila" in "-nine" (na moji lestvici banalnosti tu definitivno zmagajo kaksni "stroski vodenja kredita" ali pa "stroski zapiranja racuna" ali pa "ukinitev placilne kartice"), ki so se razpasli v zadnjih letih, so pretezno neupraviceni (spomnimo se, kako so na veliko promovirali elektronsko poslovanje, bankomate, trajnike ipd., ker je cenejse - zdaj pa naenkrat hocejo to zaracunavati). Ubogi revezi so, prav zares, ce z razlikami med obrestnimi stopnjami ne zmorejo pedenati rednega poslovanja. Najbolje, da jih kar ukinemo...
Ne mores pricakovati od generacij, ki smo zrasli z brezplacnimi studentskimi racuni, da bomo pripravljeni dodatno placevati "storitve" bankam, ce imajo oni itak cast in priloznost, da z nasim zaupanjem (denarjem) lahko sluzijo. Glede vseh stvari, ki jih nastevas - jebes kredite, dokler jih resnicno ne rabis. Direktne bremenitve pa tudi nekako nimajo vec smisla, odkar jih (ce se ne motim) zaracunavajo.
Kar se mene tice, bi NLBju na primer lahko mirno prepovedali zaracunavanje storitev drzavljanom, dokler se dokapitalizacijski denar ne vrne (z obrestmi vred) nazaj v proracun. V splosnem pa vsem bankam v primeru, ce so razlike med aktivnimi in pasivnimi obrestnimi stopnjami vecje kot (denimo) 3 odstotne tocke. Pac ce ne zmorejo pedenati rednega poslovanja s takimi razlikami med obojimi obrestnimi stopnjami (ob dejstvu, ki so nam ga leta "nabijali", da so bankomati, trajniki, elektronsko poslovanje itn. bistveni cenejsi od klasicnih nacinov), je to samo njihov problem.