Nujno en nasvet glede eBay-a prosim!

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Zdravo, se opravičujem ker pišem sem, je večji obisk jaz pa rabim nasvet čimprej. Torej problem: kolega in jaz sva se kakšna dva meseca nazaj spravila nekaj kupit preko nemškega ebaya zanj. Oba pa znava nemško nič
crazy1.gif
. Kupit je hotel dva lcdja za avto in sva našla nekaj ugodnega, trgovino ni bla licitacija, ta znak je bil zraven
bin_15x54.gif
. Nekako sva se priklikala do nakupa ampak ni plačal ker si je potem premislil. Danes pa na domači naslov dobi položnico. Pa ne vem kako sedaj naprej ali to lahko mirno vržeš stran ali te terjajo? Hvala za info.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če si priklikal do nakupa in potrdil, si zadevo kupil. Plačaj in boš dobil.
Tvoj kolega naj pogleda na "Mein ebay" kaj ima še za plačati. Če sta ta dva LCD-ja na seznamu, potem sta zadevo očitno kupila - prodajalec pa je plačal provizijo ebayu.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Hrm, ce si kliknil "sofort kaufen"... A ne bi naslednjic tega dal v google translate?

As in.. takojsnji nakup?

Ajoj, ajoj... Za koliko pa je poloznica, in od koga je?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če znaš angleško se prijavi s uporabniškim imenom in geslom v angleški ali ameriški ebay, je vse povezano med sabo.

Sicer pa kontaktiraj prodajalca (magari v angleščini) in se mu opraviči ter reči, da ne znaš nemško in nisi vedel, da kaufen pomeni kupiti. Terjat te ne morejo, ker robe nisi prejel, lahko ti samo ebay račun zaradi tega ukinejo.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Sofort Kaufen pomeni isto kot Buy Now - ko potrdiš, si kupil... Sam takih težav še nisem imel, vendar pa kolikor vem, velja da moraš plačat, razen če se potem dogovoriš s prodajalcem.
Če strogo upoštevamo agreement, potem si ti s klikom na sofort kaufen sklenil pogodbo s prodajalcem, tako da te sodno sicer lahko preganja. Ne vem pa kako to poteka v praksi - če res terjajo...

Vsekakor je najbolje kontaktirati prodajalca in ga na kolenih prosit, če ti odpusti... Da si se zmotil, itd...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
po "Sofort kaufen" je treba nakup še potrditi s klikom na gumb "Kaufen". Nad gumbom je opozorilo:
"Ihr Kauf ist bindend. Klicken Sie daher bitte nur, wenn Sie denn Artikel wirklich kaufen möchten."

Če sta prišla do vnašanja količin, sta robo že kupila.

EDIT: Še slikica
ebay.png

Nazadnje urejeno:

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Super
uf-1.gif

Prevajanje: nemščina » slovenščina
Ihr Kauf ist bindend. Klicken Sie daher bitte nur, wenn Sie denn Artikel wirklich kaufen möchten.

Vaš nakup je zavezujoč. Prosimo, kliknite samo, če resnično želeli kupiti.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Kontaktirajta prodajalca in se z njim skušajta pogoditi. Pošteno bi bilo, da mu nakažeta vsaj provizijo, ki jo je prodajalcu zaračunal ebay.
EDIT: Poleg tega je tvoj kolega takoj po nakupu dobil ebay-evo obvestilo o nakupu (email), tako da se ne preveč sprenevedat. Tudi če sta kliknila zaradi nevednosti, sta lahko na mailu že čez nekaj minut ugotovila, da sta zayebala. Takoj bi kontaktirala prodajalca.

Nazadnje urejeno:

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
To naredim z veseljem, če bo le šlo čez. Bom pisal, pa se opravičil, da res ne znam nemško, da nisem vedel bla bla, pa če lahko javi koliko so imeli stroškov, pa tisto plačam. Sta bla pa dva LCDja, mislim da 130 oba skupaj. Hvala vsem, upam da kaj rata :].

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Zate je sicer to prepozno, ampak ni tak, da lahko online nakup prekličeš v roku 15 dni ali podobno ?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
767
113
Fantje, to ni bolha... Če kupiš, moraš to tudi plačati... razen, če se s prodajalcem dogovoriš nasprotno. Ne pa kot na bolhi, vsi nekaj ''bidajo'', kupi oziroma plača pa nihče. Potem se pa [censored]...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Res je, če potrdiš nakup moraš kupit fertik. Kakih 15 dni a ste na glavo padli. Nismo na balkanu in to ni nobena spletna trgovina temveč privat avkcija. Ko se prijaviš v sistem se zavežeš da boš deloval pod temi pogoji. Mislim da te prodajalec tudi lahko gre tožit in te tudi zlahka stoži, če se mu seveda ljubi in splača. Mislim da je bilo nekaj mesecev nazaj da je nekdo kupič za smešen denar na ebayu jahto-jadernico (nisem 100%). Skratka nevem za kakšno situacijo je šlo, prodajalec se je v glavnem zaje*bal in sprva ni hotel predati plovila, nato je posredoval odvetnik in na koncu je kupec dobil barko. Skratka to je to.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, ker odstopi lahko kupec, ne pa prodajalec. Je pa res, da ta zakon mogoče ne velja za fizične osebe.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Fantje, to ni bolha... Če kupiš, moraš to tudi plačati... razen, če se s prodajalcem dogovoriš nasprotno. Ne pa kot na bolhi, vsi nekaj ''bidajo'', kupi oziroma plača pa nihče. Potem se pa [censored]...

tako je, to je edino pravilno. Na bolhi sem že neštetokrat kaj "prodal" na dražbi in potem je kupec izginil neznano kam. Nazadje sem imel 7 komadov, ki so dražili, en celo večkrat in na koncu pove, da si je premislil in da ne bo kupil. Da o tem, da mi folk sredi avkcije pošilja maile, da pride takoj po stvar, ponudbo pa da cenejšo kot je trenutna na dražbi...
Sem pa imel tudi že primer, da sem zmagal na dražbi in kontaktiram prodajalca, kako je s prevzemom, nakar mi tip pove, da je že vmes prodal
bonk.gif
Polom vglavnem. Če se le da, kupim prek ebaya, kjer je odnos bistveno drugačen. In prav je, da je strogo, drugače bi se vsi nekaj igrali in si potem premislili...

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
No, da ne bo kakšne pomote jaz prevzamem vso odgovornost in če bo treba, bomo pač tudi kupili, kaj naj. Se zavedam, da to ni bolha. Samo povem pa, da res ni bilo nalašč. Jeba, ker če ne poznaš, enostavno "misliš", da lahko kar klikaš pa ni tako.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ti samo povej, da si mel več oglasov odprtih in da si kliknil nepravega. Nič mu ne palamudi, da ne znaš nemško.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.973
6.991
113
Ne pretiravat dečki o raznih tožbah, etc...dokler človek nekaj osebno ne podpiše je uspeh tožbe bolj minimalen. Drugače bi jaz šel naredit račun Borut Pahor, nakupil vsega i svašta, potem pa bi njega tožili?

Vstran vržeš tisti papir pa je.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Vstran vržeš tisti papir pa je.

Jasno. Jebeš osebno odgovornost in to, da si sam nekaj kupil, zdaj si pa pogruntal da si zajebal in da te ne zanima.
Itak, vrzi stran papir. Bog ne daj, da bi sprejel odgovornost za svoja dela. P*zdun.
uf-1.gif