NT toplotna in solarni sistem

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
A težave so samo če je več kolektorjev in greješ tudi bajto al v čem je problem? Poslušam tudi sodelovca da jamra poleti in da ima dva radiatorja v kleti poleti na ful. Slab sistem ali je to zato ker ogreva tudi radiatorje? Jaz imam 3 kolektorje za ogrevanje sanitarne vode in 1.000 litrski bojler, poleti so kolektorji večino časa med 80-95 stopinj, pa še nikoli ni bilo nič. V prehodnih mesecih bi mi sicer prišlo prav, da mi greje recimo še kopalnico, ampak ker je vse, razen kopalnic v bajti na radiatorjih sem vzel samo gretje sanitarne vode. Sicer pa letno na račun kolektorjev prihranim ca. 600 kubikov plina (vsega skupaj skurim ca. 2.000 kubikov).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
prevedi plin v EUR ker meni kaj dosti to ne pomeni
smile-1.gif
.

Aha..ti imaš 1.000 litorv in 3 kose...pa ni problema? Ok..ker tudi jaz imam namen kupiti še enega (sta me mikala dva pa raje ne bi, ker potem bo treba pokrivat).

Problem je v premali zalogi glede na površino kolektorjev. In če imša ti zalogovnikk že blizu 100 stopinj pa še dogrevaš, si lahko zamisliš kaj se lahko zgodi. Izklopit pa nemroeš kolektorjev, ker ti bo zabrisalo antifriz iz sistema ker bo zavrelo.

a klju vsemu bi lahko v prehodnih mesecih koristil to to toploto za ogrevanje hiše...saj ti mora zadoščat tudi temp. vode 40 stopinj (ali manj)...to bi bilo pametno povezat, če ti zalogovnik to omogoča.
Jaz imam tako ali tako bojler s potopljenim bojlerjem, torej je vse v enem in koristim kar je pač potrebno.

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Tisti sistem bi bil par k eur dražji, poleg tega bi rabil še dva kolektorja, za katera pa na nadstrešku nimam prostora. Bojler mislim da je iz treh delov, v enem je tudi el. grelec, ki pa je že tri leta izklopljen. Talno je sicer povsod vezano na iste vode kot radiatorji.

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Po zdajšnjih cenah in ob upoštevanju moje porabe 600 kubikov plina trenutno pomeni ca. 450 EUR (Domplan Kranj).